Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищният пазар в София през 2017 г. - повече конкуренция, повече сделки

2016-12-21   |  investor.bg

Силно местно търсене, повече конкуренция на вторичния пазар и разширяване на периметъра на купувачите. Така ще изглежда пазарът на имоти в София през 2017 г. според две от най-големите консултантски компании – Bulgarian Properties и Имотека.

Подемът на пазара, наблюдаван тази година, ще продължи, но купувачите ще са още по-добре подготвени по отношение на ценовите нива, а широките граници на цените, които наблюдаваме в момента на пазара, ще се доближат все повече до реалните, смятат експертите.

„През 2016 г. станахме свидетели на един мини бум или по-точно казано - едно бързо разгръщане на позитивните тенденции на пазара на имоти в София и големите градове, каквото не сме виждали от годините на предходния възходящ цикъл на пазара“, коментира Полина Стойкова от Bulgarian Properties.

Компанията за пръв път от 2008 г. отчита двуцифрен ръст в цените на имотите в София - очертава се годината да приключи с около 12% увеличение. Това е двойно по-голям ръст от миналата година, когато цените се повишиха с около 6%, показват данните на компанията.

През тази година се очерта и огромен недостиг на качествено ново строителство, което да отговори на скокообразно нарасналото търсене. В резултат новото строителство в София и големите градове преживява бурно развитие с бърза реализация на много от проектите още в начален етап на строителството.

Стойкова подчертава обаче, че повишеното предлагане постепенно ще балансира пазара, тъй като към момента се наблюдава изключително засилена строителна активност и изборът за купувачите става все по-голям.

Реализираните продажби на жилища ново строителство съставляват около 50% от общия обем продажби в София, а цените, на които се предлагат, са по-високи от тези на имотите на вторичен пазар средно с около 80-100 евро на кв.м., показват още данните на Bulgarian Properties.

Компанията посочва, че за пръв път възходящият цикъл на пазара се определя изцяло от местното търсене, движено от фундаментални фактори, каквито са ипотечното кредитиране, растежът на икономиката, нарастването на доходите, спадът в безработицата и вътрешната миграция към големите градове. Тоест можем да смятаме, че имотният пазар се развива здравословно и въпреки че имаме индикации за бум, не можем да говорим за балонизиране, коментира Стойкова.

В допълнение, през тази година за пръв път 50% от сделките на ваканционния пазар са от българи, т.е. местното търсене прелива и в други сегменти на пазара, каквито от възникването им през 2003 г. до момента са били винаги доминирани от чуждестранни купувачи.

За следващата година компанията очаква ръстът на продажбите да е по-значим, отколкото нарастването на цените на имотите, където темпът ще се забави с балансирането на пазара и ще остане в рамките на до 10% през 2017 г.

Според Имотека купувачите догодина ще разширят периметъра си на интерес и районите, в които търсят подходящото жилище. Освен южните и източните квартали, през следващата година се очаква засилване на интереса към районите на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна", бул. "Шипченски проход", кв. "Красно село", кв. "Бъкстон", кв. "Витоша", по протежението на бул. "Владимир Вазов". Това са райони, които са активно развиващи се днес, а цените им все още са достъпни. В близките години обаче е вероятно нивата там да се покачат, посочва компанията.

През 2017 г. се очаква частично да бъде преодолян и дисбалансът между цените, които част от продавачите предлагат, и тези, на които се сключват реални сделки.

„Оптимизмът, с който стартира 2016 г., мотивира много продавачи да предложат на пазара имоти със завишени цени. В резултат в центъра на столицата днес виждаме изключително широк диапазон – срещат се имоти от 800 до 1 500 евро на кв.м. Разбира се, има разлики в качествата на тези жилища, но реалните пазарни граници са далеч по-тесни. През предстоящата година очакваме продавачите да предложат адекватни на пазара ценови нива“, коментира Явор Пейчев, регионален мениджър на Имотека.

Компанията прогнозира, че сделките с жилища с цел отдаване под наем ще се увеличат с около 5% през следващата година. Най-желаните имоти ще останат двустайните и тристайните апартаменти. Между 1 и 3 месеца ще се задържи най-често срещаният период за сключване на сделка, казват още от компанията.

Новото строителство, което вече е налично, и имотите, които ще излязат на пазара през идната година, ще бъдат предпочитани. Въпреки че цените им вече са устойчиво по-високи, новите сгради привличат интереса на купувачите заради общото си състояние, енергоефективните си фасади и поддържаните общи части, смята още агенцията.

При традиционното строителство общият вид на сградите не е така привлекателен за клиентите. В същото време повечето етажни собствености не инвестират в поддръжка, което катализира процеса на амортизация, посочва Пейчев.

Като цяло 2017 г. ще бъде година на активен пазар, в която предлагането ще отговаря във все по-пълна степен на различните изисквания на купувачите. Възможно е и разширение в ценовия диапазон, на който се сключват сделки. Ако през тази година най-много са били покупките между 70 хил. и 110 хил. евро, то през 2017 г. можем да станем свидетели на движение във възходяща посока на тези показатели, прогнозира още агенцията.

Вижте топ имоти ново строителство в София


  Още новини

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024
Медиите за нас
Как еврозоната ще промени имотния пазар у нас? Отговарят експертите

Имотният пазар в София, който е най-оживеният у нас, започна 2023 г. със спад на сделките от почти 14%, но през следващите две тримесечия успя да го ограничи до съответно 11,7% и 5,4 на сто. Това сочат изчисленията на база данните на Агенцията по вписванията. В цялата страна в края на миналата година са били изповядани 62 398 сделки, което е спад със 7,4 на сто на годишна база.

Как...

20 Февруари, 2024

Изпратете запитване