Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

В България се търсят все по-големи апартаменти

2017-06-26   |  investor.bg

Тенденцията на пазара на жилищни имоти в България е към търсене на по-големи апартаменти, стана ясно по време на бизнес закуска „Пазарът на недвижими имоти във Варна и региона“ в морската столица. Инициативата, подета от Imoti.net, събра водещи компании за недвижими имоти, които дискутираха основните тенденции на пазара.

Статистически България е страна, в която се купуват имоти с по-малка квадратура, но това се променя, стана ясно по време на дискусията. Хората започват да продават по-малките си стари жилища и да купуват по-големи и по-качествени имоти.

И ако до 2015 г. предпочитанията са били към готови завършени жилища до ключ, основно от страна на чуждестранни купувачи, в момента българите търсят основно жилища по БДС, като изискванията им са завишени и най-търсени са тристайните и четиристайните жилища.

Засилен интерес на пазара има и към парцели с площ около 1000 кв. м. В София се наблюдава и ръст на продажбите на имоти на зелено, докато във Варна все още няма такава тенденция.

На фона на ръст при сделките с имоти с цел отдаване под наем, във Варна се наблюдава сериозен спад на цените на наемите. В момента 2-стаен апартамент среден клас се отдава на цени от 450-500 лв., а 3-стаен – 550-600 лв. За сравнение, през 2015 г. наемите за същите жилища са били 600-650 лв. за 2-стаен и 800-850 лв. за 3-стаен апартамент.

Експертите отчитат и повишено търсене от страна на българи, живеещи в чужбина, които имат интерес към закупуване на жилище в България. И ако до средата на 2016 г. разлика в цените на имотите във Варна и София почти не съществуваше, в момента се забелязва рязка промяна и Варна се явява на второ място след София със сериозно изоставане в ръста на цените, посочва Агенция „Черно море“.
Още по темата
Повишен интерес към новото строителство в Стара Загора
Връщането на доверието в добрите брокери е мисията на Imoti.net през 2017 г.

В момента няма голям интерес от страна на чужди инвеститори в български имоти, основното търсене е от страна на българи, като 50% от тях използват за целта банкови кредити. Що се отнася до руските граждани, те винаги ще бъдат на българския пазар, според експертите, макар и не с този обем, който е бил в миналото.

Според експертите цените на имотите в България устойчиво растат нагоре, като в София търсенето е значително по-голямо, отколкото в останалата част на страната.

Основните купувачи са в трудоспособна възраст между 27 и 55 години. Голям е делът на купувачи, които за първи път се сдобиват с жилище. Това обикновено са млади хора с по-високи доходи, които ползват банково финансиране. Ниските лихви по кредити и депозити в момента стимулират хората да инвестират в недвижими имоти. 25% от купувачите, закупуват имот с цел инвестиция.

Симптоми за „балон“ според представителите на бранша няма.

Обемът на ново строителство, което се наблюдава в момента, е едва около 40% на онзи обем, който е бил в края на 2008 г. Освен това, повечето хора, които купуват в момента имоти, са български граждани, които ги купуват с цел да живеят в тях. Растежът се възприема като устойчив, без резки промени на цени и обеми в продажбите.

Регулация на имотния пазар в България засега няма, стана ясно по време на дискусията. Има обаче все повече фирми на пазара на недвижими имоти, които предоставят качествено обслужване, а клиентът е най-важният регулатор и сам изхвърля некоректните от пазара.

Вижте имотите ни във Варна


  Още новини

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване