Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Договарят 7 яхтпорта за 140 милиона лева

2008-06-12   |  profit.bg

Над 10 яхтени пристанища ще бъдат изградени през следващите години по родната ривиера. 7 проекта за финансиране на марини по българското Черноморие на стойност 140 милиона евро са в процес на преговори, съобщи управляващият директор на австрийската лизингова компания Hypo Alpe-Adria-Leasing Хорст Ебхарт.

Фирмата е финансирала и 75 луксозни лодки през изминалата година на обща стойност над 50 милиона евро. За следващата година компанията си поставя за цел да кредитира покупката на 120 яхти за около 100 милиона евро.

Наблюденията на Хипо през последната година показват, че българските клиенти стават все по-информирани за видовете яхти на пазара и все по-претенциозни. Интересът постепенно се измества към по-големите яхти, над 45-фута, висок клас, предлагащи повече лукс и екстри. За толкова много луксозни лодки са необходими и големи, добре оборудвани портове.

Засега единственото пристанище, което може да се конкурира с тези по френската ривиера, е “Марина Диневи” в Свети Влас. “По наши наблюдения често финансирането на яхтени пристанища не е най-голямото предизвикателство. Проектът, бизнес планът, разрешителните и концесията са първите неща, през които една бизнес идея трябва да премине, преди да достигне до нас”, обясни Хорст Ебхарт.

Миналата седмица в курортния комплекс Ривиера се проведе конференция за яхтения бизнес. Някои от проектите на портовете вече се реализират, а други са на проектна фаза или очакват необходимите разрешителни за строеж.

Ако плановете на инвеститорите бъдат реализирани, може да се очаква, че до няколко години във всеки от големите курорти ще има яхтено пристанище.

В момента работещите марини с оборудване за яхти у нас са между пет и десет. Сред тях са тези в Свети Влас, Созопол, Несебър, Балчик, Златни пясъци, а от тази година и в Слънчев бряг. Проекти за нови яхтпортове има в Равда, Несебър, Созопол, Царево, Ахтопол, както и разширяването на някои от съществуващите.

Инвеститорите са единодушни, че изграждането на яхтените пристанища е задължително условие за развитието на яхтения туризъм в България. С нова и модерна инфраструктура България има шанса да се превърне в предпочитана туристическа дестинация за платежоспособни туристи.

Едно от най-големите и модерни пристанища се очаква да бъде това в Равда. Марината ще бъде с места за около 450 лодки, като 50% са за над 30-метрови плавателни съдове, което я прави най-голямата в Черноморския регион. Строителството се очаква да започне рано есента след активния сезон, като вече има засилен интерес за закупуване на яхтместа.

Друг проект в напреднала фаза е за изграждането на марина в Созопол. В момента на "Марина Созопол" има места за 200 лодки.


Разгледайте нашите оферти по Черноморието
  Още новини

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване