Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Старото не е модерно, но има потенциал

2016-11-23   |  capital.bg

Вторичният пазар на жилища в София е като старата колекция в магазина - не е на мода, но и за него има купувачи. Според някои консултанти старите апартаменти са почти изместени от новото строителство тази година, което определено е сериозна конкуренция на съществуващите жилища. Но други агенции отчитат продажби почти изцяло на вторичния пазар. Поради това виждаме, че срокът за реализация на имоти на него се е удължил и много от имотите, обявени през пролетта, все още са на пазара.

„Собствениците на имоти, които решават да излязат на пазара сега при силната конкуренция на новото строителство, трябва да отчетат този факт и да формулират правилно офертната си цена", коментира изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова. По данни на агенцията към момента имотите на вторичния пазар се продават средно на 80 -100 евро на кв.м по-ниска цена от новото строителство. „Конкуренцията на новото строителство няма да отслабва, а ще се засилва още повече със завършването на започнатите сгради и смятам, че разликата в ценовите нива на новото строителство и на вторичния пазар ще се запази и ще се изрази още по-отчетливо", заявява Стойкова.

КОЙ ПРОДАВА

Това, че продавачите предлагат жилищата си на по- висока от реалната пазарна стойност, потвърждава и Младен Митов, мениджър „Пазарни проучвания и анализи" в „Явлена". „В края на миналата и началото на тази година имаше категория продавачи, които просто излизаха с висока цена и пробваха пазара, за да се ориентират. Но това бяха продавачи, които нямаха нужда от сделката", коментира консултантът. Според него е имало и друга категория продавачи, които тогава са преценили, че дори и да продадат към този момент, нямат алтернатива къде да държат парите си. Съответно и двата вида продавачи са се оттеглили от пазара. „Така че към момента имаме хора, които наистина искат да продават", заявява Митов. Той потвърждава, че и сега има клиенти, които се опитват да пробват да реализират имота си на по-висока цена, но в крайна сметка я намаляват в приемливи граници. Именно това е доказателство за зрелостта на пазара, който вече няма нищо общо с този преди бума от 2005 г., кога то купувачите сключваха сделка на всяка цена. По наблюдения на „Явлена" купувачите стават по-гъвкави и по-склонни на компромис, но в добрия смисъл на думата. „Склонни са да дадат малко повече пари, ако видят, че жилището си заслужава, но в никакъв случай не биха платили повече пари за нещо, което не им трябва", обяснява Младен Митов.

Експертът отчита, че предлагането не може да настигне търсенето, защото обемът на жилища, които има в областните градове, дори и с частичното ново строителство, не е толкова голям, колкото е търсенето. Новото строителство в Пловдив е налично, но в Со-фия това, което се предлага към момента, ще се реализира до две-три години. В тази връзка по-голяма- та част от сключените сделки са за вторичния пазар - продажбите на ново строителство на агенцията са 1-2% от всички за деветмесечието.

ПРОДАВАЧИТЕ НАДЦЕНЯВАТ ЖИЛИЩАТА СИ

„Пазарът на стари жилища има потенциал да се развива по-добре, отколкото в момента", коментира Силяна Черкезова, регионален мениджър в „Адрес". Според нея търсенето и предлагането, както и при новото строителство, понякога се разминават в ценово отношение. Хората търсят добро разпределение, светлина, простор и частично обзаведено жилище с хубави настилки на разумна стойност. В същото време някои собственици обявяват цена, надхвърляща 1000 евро на кв.м, а в замяна предлагат жилища, чиято локация или разпределение не отговарят на тази сума или пък изискват основен ремонт.

Купувачите не са склонни на такава сделка и ако имотът остане твърде дълго на пазара, той придобива недобър имидж - остава впечатлението, че крие някакъв проблем. Затова е много вероятно накрая да се продаде на стойност, по-ниска от пазарната. В някои случаи продавачите са по-отстъпчиви и сделката се сключва с отстъпка между 10% и 20%. „Разбира се, има и продавачи, чиито нива са пазарни от самото начало. Техните имоти се реализират за по-малко от месец", коментира консултантът.

КОЛКО СТРУВА

Цените на вторичния пазар се движат между 650 и 900 евро на кв.м в по-бюджетните райони и между 950 и 1300 евро на кв.м в елитните райони, коментират от „Адрес". Това са нивата, на които се сключват реалните сделки, като вариациите са в зависимост от качествата на конкретния имот. „Клиентите за ново и старо строителство не се различават съществено. Често те нямат специално изискване кой от двата типа ще изберат, водят се от качеството и цената, не-зависимо дали ще го получат от физическо лице или директно от инвеститора", заявява Силяна Черкезова.

Продайте имота си с нас


  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване