БЮЛЕТИН - АРХИВ

10.05.2013 Анализ на имотния пазар за първото тримесечие на 2013 г.

Полина Стойкова MRICS, Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES

Годината започна много динамично с увеличен брой сделки за първото тримесечие, което се потвърждава и от данните на Агенцията по вписванията. Особено голяма активизация имаше в периода до средата на февруари, когато купувачите бяха изключително активни и дори имаше недостиг на качествени оферти за продажба. През януари продажбите почти се удвоиха спрямо януари 2012 г. и това постави месеца сред най-силните месеци от началото на кризата, което е нетипично за този период на годината.

От средата на февруари навлязохме в кратък период на изчакване, защото пазарните участници искаха да видят как ще се развият събитията от политическия живот на страната. След средата на март пазарът възвърна своята динамика и успя да навакса получилата се пауза. Понастоящем динамиката е съпоставима с тази от миналата година и имотният пазар се развива според очакванията ни за голямо сходство с тенденциите и цените от 2012 г.

Основната разлика спрямо миналата година е, че освен активността при морските ваканционни имоти, наблюдаваме и подчертана активност от страна на български купувачи в големите градове – особено в София и Пловдив. Това са купувачи, които са отлагали продължително време покупката на своето първо жилище и смятат, че моментът вече е дошъл.

София

Средната цена на продадените през първото тримесечие апартаменти по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 719 евро на кв.м. при 735 евро/кв.м. за първото тримесечие на 2012 г. (2.2% спад на годишна база). Нивата са без изменение спрямо 4-тото тримесечие на 2012 г., когато средната цена на продадените апартаменти беше 720 евро на кв.м.

През изминалите 3 месеца апартаменти в София се купуваха средно за 62 300 евро (при 63 500 евро за 2012 г. и 61 500 евро за 2011 г.). Средните цени на закупуваните апартаменти не се променят съществено през изминалите 2 години. Тенденцията на търсене на апартаменти до 50 000 евро, която наблюдаваме и отбелязваме през последните 2 години, също се запазва, като има известна активизация на търсенето на по-големи и просторни апартаменти и от там и на покачване на търсенето на имоти в ценовия диапазон от 70 000 до 100 000 евро.

Ако търсите имот в София, вижте как ние можем да ви помогнем.

Пловдив

Следва да се отбележи, че това е един от градовете отличници за първото тримесечие на 2013 г. с ръст в продажбите, регистриран от Агенцията по вписванията, от 28% на годишна база. Средната цена на продадените апартаменти в Пловдив по наши данни е 558 евро на кв.м. През 2012 г. средната цена е била 525 евро на кв.м. Тенденцията и тук е към завръщане на купувачите на пазара.

Ваканционни имоти

Пазарите в двата най-големи курорта - Слънчев бряг и Банско – вече повече от година се движат с доста различна динамика. В района на Слънчев бряг се наблюдава възстановяване на пазара и увеличаване на броя на продажбите, а в Банско и останалите ски курорти интересът и през изминалия зимен сезон продължи да бъде слаб. Това доведе до допълнителен спад на цените на ски имотите и на стопяване на плахите признаци на възстановяване, които започнаха през есента на миналата година.

Основните купувачи на ваканционни имоти и по морето, и в ски курортите, продължават да бъдат руснаци.

Слънчев бряг

Морските ни курорти определено внасят пазарен оптимизъм и в момента са най-активният сегмент от пазара. Слънчев бряг и регионът са местните пазари, за които може да се твърди, че уверено вървят по пътя на възстановяването.

Средната цена на продадените апартаменти в Слънчев бряг за първото тримесечие по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 512 евро на кв.м. спрямо 440 евро за същия период на 2012 г. и 505 евро за 4-тото тримесечие на 2012 г. На база на статистиката на нашата компания за сключени сделки, се оказва, че дъното на пазара в Слънчев бряг е било през първото тримесечие на 2012 г., а след това средните цени на база сключени сделки леко се покачват и достигат нивата си от втората половина на 2011 г.

Банско, Боровец и Пампорово

Средната цена на продадените апартаменти в Банско за първото тримесечие на 2013 г. по данни на BULGARIAN PROPERTIES e 382 евро на кв.м., което представлява стойност почти на минимума на офертните цени, т.е. купуват се възможно най-евтините имоти.

В Боровец през първото тримесечие до сделки се стига на средна цена около 600 евро на кв.м., а в Пампорово – 450 евро/кв.м.

Най-общо казано, сезон 2012/2013 приключи с 50 до 100 евро на кв.м. по-ниски цени спрямо предходния зимен сезон (2011/2012).

Селски имоти

Интересна промяна наблюдавахме на пазара на селски имоти – обемът реализирани сделки се запази на нива от последното тримесечие на миналата година. Активността беше доста по-голяма в сравнение с първото тримесечие на 2012 г. Средните цени на закупените селски къщи обаче бяха на много по-ниски нива от тези през миналата година. Тогава средните тримесечни цени на продадените селски къщи се движеха около 17 000 – 20 000 евро и се купуваха къщи в много добро състояние, докато през изминалото първо тримесечие на 2013 г. закупените селски къщи бяха със средна цена 10 580 евро (близо до нивата от 2009 г.).

Най-голям интерес към селски къщи наблюдавахме към района на Стара Загора и Пловдив. Велико Търново също възвърна интереса през последните месеци след известен отлив на интерес през 2012. Евтини къщи до 5 000 евро се купуваха и в районите на Враца, Плевен, Монтана и Видин. Интерес привличат и качествени къщи в селата около Боровец.

Купувачите на евтини селски имоти през първото тримесечие бяха основно от Западна Европа – Великобритания, Германия, Франция. Техният интерес беше насочен основно към районите в Северозападна България. Руските купувачи избираха къщи близо до Стара Загора, Пловдив, Велико Търново и Елхово.

Средни цени на продадените през първото тримесечие селски имоти по региони:

Област Пловдив – 8 480 евро
Област Ст. Загора – 8 000 евро
Област Велико Търново – 15 000 евро
Област Плевен – 2 500 евро
Област Ямбол – 10 600 евро
Област Видин – 7 000 евро

Перспективи за 2013 г.

Очакванията ни за тази година остават непроменени спрямо заложената прогноза в края на миналата година. При градските имоти търсенето ще продължи да бъде доминирано от български купувачи. То ще зависи от възстановяването на икономиката, нивата на безработица, доходите на домакинствата и достъпа до банково кредитиране. На базата на тези фактори не можем да очакваме да настъпи съществено изменение в тенденциите през настоящата година. Цените ще се задържат около нивата от 2012 г.

Интересът от страна на руски купувачи ще се запази и ще продължи да нараства и през 2013 г., което ще внася пазарен оптимизъм. Тази година отново ще бъде година на руските купувачи на имоти в България.

---
Авторски права: 2013 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.bg. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД и Авторът не носят отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2013


ТОП ПУБЛИКУВАН ИМОТ

 

ТОП ПРОДАДЕН ИМОТ

   прочети повече ИНФОРМАЦИОНЕНИ БЮЛЕТИНИ
Коментари от клиенти
Bulgarian Properties току-що продадоха нашия апартамент в Банско. Продажбата мина бързо и ...
Благодаря ви за добре свършената работа. Работих със Сергей Пеловски, който беше ненадминат ...
Искаме да изразим благодарността си към консултанта Татяна Олейник за помощта и съветите при покупка ...
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Последни Новини
НСИ: Жилищата в Пловдив поскъпват най-бързо

02/Януари/2019
Монитор, 01.01.18, с.5

Цените на жилищата в България са нараснали с 6,3% на годишна основа през третото тримесечие на 2018 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

По-голямо е повишението при новопостроените жилища, които отбелязват годишен ръст от 7,2%, докато при съществуващите жилища е отчетено повишение от 5,8%, показват данните на националната статистика.

През второ... прочети повече

Последни регионални новини
Програма за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

04/Януари/2019
Peika.bg

ДАТА: Oт 11 Януари 2019 до 13 Януари 2019 МЯСТО: Стария град, Пловдив, България

Старият град с артистични изненади за дългия уикенд (11-13 .01.) за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

Пловдив е в трескава подготовка за предстоящото голямо откриване на Европейска столица на културата, наситено с артистични изненади за дългия уикенд под мотото „Ние ... прочети повече

Знаете ли, че?
С колко поскъпнаха имотите в София и какво да очакваме през 2019?

29/Ноември/2018
https://profit.bg

"За изминаващата 2018 г. можем да кажем, че беше успешна, интересна и динамична за имотния пазар в София, но с много по-плавни ръстове на всички показатели, както и с множество микроцикли, които променяха имотния пазар през различните месеци.

Като цяло, можем да я определим като стабил... прочети повече