БЮЛЕТИН - АРХИВ

2013-05-09

10.05.2013 Анализ на имотния пазар за първото тримесечие на 2013 г.

Годината започна много динамично с увеличен брой сделки за първото тримесечие, което се потвърждава и от данните на Агенцията по вписванията. Особено голяма активизация имаше в периода до средата на февруари, когато купувачите бяха изключително активни и дори имаше недостиг на качествени оферти за продажба. През януари продажбите почти се удвоиха спрямо януари 2012 г. и това постави месеца сред най-силните месеци от началото на кризата, което е нетипично за този период на годината.

От средата на февруари навлязохме в кратък период на изчакване, защото пазарните участници искаха да видят как ще се развият събитията от политическия живот на страната. След средата на март пазарът възвърна своята динамика и успя да навакса получилата се пауза. Понастоящем динамиката е съпоставима с тази от миналата година и имотният пазар се развива според очакванията ни за голямо сходство с тенденциите и цените от 2012 г.

Основната разлика спрямо миналата година е, че освен активността при морските ваканционни имоти, наблюдаваме и подчертана активност от страна на български купувачи в големите градове – особено в София и Пловдив. Това са купувачи, които са отлагали продължително време покупката на своето първо жилище и смятат, че моментът вече е дошъл.

София

Средната цена на продадените през първото тримесечие апартаменти по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 719 евро на кв.м. при 735 евро/кв.м. за първото тримесечие на 2012 г. (2.2% спад на годишна база). Нивата са без изменение спрямо 4-тото тримесечие на 2012 г., когато средната цена на продадените апартаменти беше 720 евро на кв.м.

През изминалите 3 месеца апартаменти в София се купуваха средно за 62 300 евро (при 63 500 евро за 2012 г. и 61 500 евро за 2011 г.). Средните цени на закупуваните апартаменти не се променят съществено през изминалите 2 години. Тенденцията на търсене на апартаменти до 50 000 евро, която наблюдаваме и отбелязваме през последните 2 години, също се запазва, като има известна активизация на търсенето на по-големи и просторни апартаменти и от там и на покачване на търсенето на имоти в ценовия диапазон от 70 000 до 100 000 евро.

Ако търсите имот в София, вижте как ние можем да ви помогнем.

Пловдив

Следва да се отбележи, че това е един от градовете отличници за първото тримесечие на 2013 г. с ръст в продажбите, регистриран от Агенцията по вписванията, от 28% на годишна база. Средната цена на продадените апартаменти в Пловдив по наши данни е 558 евро на кв.м. През 2012 г. средната цена е била 525 евро на кв.м. Тенденцията и тук е към завръщане на купувачите на пазара.

Ваканционни имоти

Пазарите в двата най-големи курорта - Слънчев бряг и Банско – вече повече от година се движат с доста различна динамика. В района на Слънчев бряг се наблюдава възстановяване на пазара и увеличаване на броя на продажбите, а в Банско и останалите ски курорти интересът и през изминалия зимен сезон продължи да бъде слаб. Това доведе до допълнителен спад на цените на ски имотите и на стопяване на плахите признаци на възстановяване, които започнаха през есента на миналата година.

Основните купувачи на ваканционни имоти и по морето, и в ски курортите, продължават да бъдат руснаци.

Слънчев бряг

Морските ни курорти определено внасят пазарен оптимизъм и в момента са най-активният сегмент от пазара. Слънчев бряг и регионът са местните пазари, за които може да се твърди, че уверено вървят по пътя на възстановяването.

Средната цена на продадените апартаменти в Слънчев бряг за първото тримесечие по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 512 евро на кв.м. спрямо 440 евро за същия период на 2012 г. и 505 евро за 4-тото тримесечие на 2012 г. На база на статистиката на нашата компания за сключени сделки, се оказва, че дъното на пазара в Слънчев бряг е било през първото тримесечие на 2012 г., а след това средните цени на база сключени сделки леко се покачват и достигат нивата си от втората половина на 2011 г.

Банско, Боровец и Пампорово

Средната цена на продадените апартаменти в Банско за първото тримесечие на 2013 г. по данни на BULGARIAN PROPERTIES e 382 евро на кв.м., което представлява стойност почти на минимума на офертните цени, т.е. купуват се възможно най-евтините имоти.

В Боровец през първото тримесечие до сделки се стига на средна цена около 600 евро на кв.м., а в Пампорово – 450 евро/кв.м.

Най-общо казано, сезон 2012/2013 приключи с 50 до 100 евро на кв.м. по-ниски цени спрямо предходния зимен сезон (2011/2012).

Селски имоти

Интересна промяна наблюдавахме на пазара на селски имоти – обемът реализирани сделки се запази на нива от последното тримесечие на миналата година. Активността беше доста по-голяма в сравнение с първото тримесечие на 2012 г. Средните цени на закупените селски къщи обаче бяха на много по-ниски нива от тези през миналата година. Тогава средните тримесечни цени на продадените селски къщи се движеха около 17 000 – 20 000 евро и се купуваха къщи в много добро състояние, докато през изминалото първо тримесечие на 2013 г. закупените селски къщи бяха със средна цена 10 580 евро (близо до нивата от 2009 г.).

Най-голям интерес към селски къщи наблюдавахме към района на Стара Загора и Пловдив. Велико Търново също възвърна интереса през последните месеци след известен отлив на интерес през 2012. Евтини къщи до 5 000 евро се купуваха и в районите на Враца, Плевен, Монтана и Видин. Интерес привличат и качествени къщи в селата около Боровец.

Купувачите на евтини селски имоти през първото тримесечие бяха основно от Западна Европа – Великобритания, Германия, Франция. Техният интерес беше насочен основно към районите в Северозападна България. Руските купувачи избираха къщи близо до Стара Загора, Пловдив, Велико Търново и Елхово.

Средни цени на продадените през първото тримесечие селски имоти по региони:

Област Пловдив – 8 480 евро
Област Ст. Загора – 8 000 евро
Област Велико Търново – 15 000 евро
Област Плевен – 2 500 евро
Област Ямбол – 10 600 евро
Област Видин – 7 000 евро

Перспективи за 2013 г.

Очакванията ни за тази година остават непроменени спрямо заложената прогноза в края на миналата година. При градските имоти търсенето ще продължи да бъде доминирано от български купувачи. То ще зависи от възстановяването на икономиката, нивата на безработица, доходите на домакинствата и достъпа до банково кредитиране. На базата на тези фактори не можем да очакваме да настъпи съществено изменение в тенденциите през настоящата година. Цените ще се задържат около нивата от 2012 г.

Интересът от страна на руски купувачи ще се запази и ще продължи да нараства и през 2013 г., което ще внася пазарен оптимизъм. Тази година отново ще бъде година на руските купувачи на имоти в България.

---
Авторски права: 2013 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.bg. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД и Авторът не носят отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2013

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Стартирало строителство, налични разнообразни апартаменти на атрактивни цени.
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Жилищата в Банско по 400 евро за кв. метър


Регистрират 3,4% ръст на продажбите през 2019 г.

Позитивна тенденция на пазара на имоти в зимния ни курорт Банско през последните две години, отчитат брокери. Цената на жилищата в курорта достигна 400 евро за кв. метър през първите девет месеца на годината. Тя е нараснала със 100 евро за кв. метър за периода 2017-2019 г., стана ясно на конференция в София, на к...

06 Декември, 2019
Фирмени
BULGARIAN PROPERTIES взе участие в бизнес закуската на Imoti.net

На 04.12.2019 г. в Гранд хотел "София" се проведе заключителната за годината бизнес закуска, организирана от имотния портал imoti.net.

Над 150 представители на водещи агенции за недвижими имоти, строителни фирми, организации и местната власт дискутираха състоянието на имотния пазар в столицата и бъдещото развитие на града.Акцент в...

05 Декември, 2019
Медиите за нас
Тенденции на българския жилищен пазар

Пoвeчe cдeлки, цeни близки дo тeзи прeз 2018 г. Тoвa ca двaтa ocнoвни извoдa, кoитo прaвят брoкeритe нa нeдвижими имoти у нac. Прoдължaвa интeрecът към пoкупкaтa нa триcтaйни жилищa c рaзгънaтa зacтрoeнa плoщ нaд 90 кв.м. Клиeнтитe прoдължaвaт дa търcят прeдимнo нoвo cтрoитeлcтвo. Блaгoдaрeниe нa дoбрaтa инфрacтруктурa бързo ce прoдaвaт жилищa oт първичния пaзaр в зaпaднитe и чacт oт ceвeрнитe квa...

05 Декември, 2019
Медиите за нас
Жилищата в северните и западните райони на София стават все по-търсени

Все повече хора търсят жилища в северните и западните райони на София, отчетоха експерти по време на бизнес закуската на Imoti.net, която се проведе на 4 декември в столицата.

„Някои клиенти се насочват към по-крайни квартали, защото инфраструктурата в част от най-желаните райони не е привлекателна“, заяви Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

05 Декември, 2019

Изпратете запитване