БЮЛЕТИН - АРХИВ

2014-01-28

29.01.2014 Данните на НСИ сочат: поевтиняването на имотите приключи

Полина Стойкова MRICS, Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES

Апартаменти в кв. Овча купел, София
Според изчисления на BULGARIAN PROPERTIES на база данните на НСИ за цените на апартаментите в областните градове, през последното тримесечие на 2013 г. средните цени на жилищата в страната са регистрирали реален* годишен спад в размер на -0.24%.

Същевременно, цените на жилищата в София са отбелязали втори пореден реален* годишен ръст в размер на +2.13, което е показателно, че дъното е било в края на 2012 и началото на 2013 г. и пазарът в столицата вече убедително върви по пътя на възстановяването. Подобно положително изменение бележат и цените на апартаментите в Пловдив.

Като цяло, 2013 година приключи със среден спад на цените на имотите в страната от -1.8%, което представлява най-малкия спад на годишна база от началото на кризата.

Съдейки по данните на статистиката и по нашите пазарни наблюдения, можем да направим извод, че спадът на цените на имотите вече окончателно приключи.

Средната цена на апартамент в областните градове в България през 2013 г. е била 442 евро/кв.м. (при 450 евро/кв.м. през 2012 г.).

Ето на какви цени са се продавали апартаментите в най-големите градове през 2013 г. според данните на НСИ:

София – 736 евро/кв.м.
Пловдив – 474 евро/кв.м.
Варна – 710 евро/кв.м.
Бургас – 571 евро/кв.м.
Стара Загора – 445 евро/кв.м.
Велико Търново – 365 евро/кв.м.

Към края на 2013 г. натрупаният номинален спад на цените на апартаментите в областните градове за изминалите години от началото на кризата е -39.04%, като за София той е -41.02%. Натрупаният реален* спад на цените от началото на кризата е -44.52% средно за страната и -46.32% за София.

*След отчитане на инфлация чрез ХИПЦ. Отчитането на инфлацията дава по-точна представа за реалното изменение на цените и затова при разглеждането на данните на НСИ ние винаги правим необходимите изчисления за добиване на точна пазарна картина.

Ето и подробни данни за промените в цените на апартаментите в големите градове на страната през 4-тото тримесечие на 2013 г.:

Номинално и реално изменение на цените спрямо предходното тримесечие:

София – номинален ръст (+0.83%) и реален ръст (+0.85%)
Пловдив – номинален ръст (+0.41%) и реален ръст (+0.43%)
Варна – номинален ръст (-0.49%) и реален ръст (-0.48%)
Бургас – номинален ръст (-0.10%) и реален ръст (-0.09%)
Стара Загора – номинален ръст (-0.19%) и реален ръст (-0.17%)
Велико Търново – номинален ръст (-0.52%) и реален ръст (-0.51%)

Номинално и реално изменение на цените спрямо същото тримесечие на предходната година:

София – номинален ръст (+1.13%) и реален ръст (+2.13%)
Пловдив – номинален ръст (+0.60%) и реален ръст (+1.59%)
Варна – номинален ръст (-3.54%) и реален ръст (-2.59%)
Бургас – номинален ръст (-2.48%) и реален ръст (-1.52%)
Стара Загора – номинален ръст (-1.10%) и реален ръст (-0.12%)
Велико Търново – номинален ръст (-1.13%) и реален ръст (-0.15%)

Авторски права: 2014 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.bg. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД и Авторът не носят отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2014.

Споделете
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране при 10% самоучастие.
Вижте още

Още Новини

Последни Новини
Брокерите на месец август на BULGARIAN PROPERTIES

В разгара на Лято 2019 нека да видим кои са Брокерите на месец август!

Ето кои са брокерите на най-горещия месец:

1. Джулия Тодорова - един от големите победители за пореден месец и е претендент за титлата Брокер на годината. Тя е брокер-отличник с множество успешни продажби в хитовите ни комплекси AMur на ул. Мур в Манастирски ливади и Vitosha View.

... прочети повече

07 Август, 2019
Последни Новини
Жилищният пазар в София: Нов балон или висока скорост на развитие?

След няколко години на спад и последвала стагнация от 2014-2015 г. насам пазарът на имоти в София и другите големи градове се съвзе и в един момент започна доста бърз ръст на цените. В последната година, обаче, темпът на ръст се забавя, както и скоростта, с която се сключват сделки. Предлагането също се увеличава и търсенето вече няма чак толкова голям превес, което означава, че ръстът на цените в... прочети повече

09 Август, 2019
Последни Новини
Съветите на един опитен собственик на ваканционен имот

Винаги се радваме, когато получаваме обратна връзка от нашите клиенти и те споделят личния си опит от придобиване на недвижими имоти и живот в България! Марат, който живее в комплекс Tarsis Club & SPA, споделя своята история при покупката на апартамент в Слънчев бряг, вижте неговите съвети.

Комплексът Tarsis (Tarsis Club & SPA, Слънчев бряг, България) първоначално е бил планиран, пр... прочети повече

12 Август, 2019
Последни Новини
В Пловдив цените на домовете нараснаха с 8%

Ръстът на цените в Пловдив през първото тримесечие е малко под 8% спрямо същия период на миналата година. А цените на жилищата в Бургас за първи път изпреварват тези във Варна, след като през миналата година се изравниха, сочат данни на BULGARIAN PROPERTIES. Преди Варна беше близо до София като цени, но в последните години поизостана, сочат данни на компанията.

Цените на жилищата в ... прочети повече

13 Август, 2019