СТАТИИ

Само руснаци купуват ваканционни жилища в Банско

Монитор, 09.05.14, с. 10

Почти 100% от купувачите на имоти в Банско са руснаци, сочи анализ на Bulgarian Properties за пазара за първите 3 месеца на годината.

Боровец обаче е доминиран от български инвеститори. Пампорово привлича нашенци и братушки, а напоследък там се забелязва интерес и от британци.

Най-много се купуват обзаведени студиа и двустайни апартаменти. Средната цена на продадените апартаменти в Банско e 370 евро на кв. м, което представлява спад от 2,6% спрямо предходното тримесечие.

Почти толкова е поевтиняването и на годишна база. Сумите, които купувачите отделят за покупка в най-големия ни зимен център, продължават да се свиват и от началото на годината те са средно 22 500 евро. Подобна е ситуацията и в Пампорово - там средната цена на продадените апартаменти също е 370 евро/кв.м.

Боровец продължава да бъде най-скъпият ски курорт в България. Там сделки се сключват по около 630 евро/кв. м, а средната обща цена на закупените апартаменти е 37 250 евро.

„Изминалият зимен сезон беше най-силен за продажбите на имоти в ски курортите от началото на кризата. Дори и с нараснали продажби обаче интересът е далеч от този по време на бума и не е достатъчен, за да оттласне пазарът от дъното, поради което цените на ски имотите продължиха да пълзят надолу и през първите месеци на 2014 г.”, смята Полина Стойкова, оперативен директор на компанията.

Анализът сочи още, че морските имоти все още се радват на стабилен интерес. 80% от купувачите там са руснаци. Техният дял леко намалява поради зачестилите покупки и от българи. Най-голямо разнообразие от чужди инвеститори има по Северното Черноморие, а руснаците се концентрират в района на „Слънчев бряг”, Бургас и на юг - основно в Созопол и Лозенец, където зачестиха покупките на имоти в комплекси от най-висок клас, разположени на първа линия, за 1100 - 1500 евро/кв.м.

Средната цена на сделките в „Слънчев бряг” за първото тримесечие на 2014 г. е 32 100 евро или 560 евро на кв. м.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
В допълнение към гореспомената благодарност бих искала да се обърна към Татяна Олейник, консултант ...
Приемете моите най-сърдечни пожелания за рождения ви ден. Пожелавам непрестанно развитие на фирмата ...
Здравейте, Бих искала да изкажа огромните си благодарности към целият екип на Бългериан Пропертис. ...
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Последни Новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Последни регионални новини
Откриват „Бронзовата къща”

22/Октомври/2018
https://fakti.bg

Работата по „Бронзовата къща” в центъра на София продължи над 10 години. Изграждането й беше завършено на 27 юни 2018 г., а официалното откриване е на 22 ноември. Жителите и гостите на столицата могат да се наслаждават на нея и когато е тъмно, тъй като от началото на септември е монтирано осветление. Реализацията на проекта беше по повод председателството на Съвета на ЕС в България и Австрия през ... прочети повече

Знаете ли, че?
Кои са зоните с най-голям потенциал за развитие в София?

25/Октомври/2018
www.investor.bg

Северните райони в София са логичните зони за развитие на града, но трябва да се има предвид и цикличният характер на пазара на недвижими имоти. В години на бум е добре общината да се съсредоточи върху доразвиването на вече съществуващите зони и да обръща поглед към нови зони в годините на затишие. ... прочети повече