Само руснаци купуват ваканционни жилища в Банско

2014-05-09   |  Монитор, 09.05.14, с. 10

Почти 100% от купувачите на имоти в Банско са руснаци, сочи анализ на Bulgarian Properties за пазара за първите 3 месеца на годината.

Боровец обаче е доминиран от български инвеститори. Пампорово привлича нашенци и братушки, а напоследък там се забелязва интерес и от британци.

Най-много се купуват обзаведени студиа и двустайни апартаменти. Средната цена на продадените апартаменти в Банско e 370 евро на кв. м, което представлява спад от 2,6% спрямо предходното тримесечие.

Почти толкова е поевтиняването и на годишна база. Сумите, които купувачите отделят за покупка в най-големия ни зимен център, продължават да се свиват и от началото на годината те са средно 22 500 евро. Подобна е ситуацията и в Пампорово - там средната цена на продадените апартаменти също е 370 евро/кв.м.

Боровец продължава да бъде най-скъпият ски курорт в България. Там сделки се сключват по около 630 евро/кв. м, а средната обща цена на закупените апартаменти е 37 250 евро.

„Изминалият зимен сезон беше най-силен за продажбите на имоти в ски курортите от началото на кризата. Дори и с нараснали продажби обаче интересът е далеч от този по време на бума и не е достатъчен, за да оттласне пазарът от дъното, поради което цените на ски имотите продължиха да пълзят надолу и през първите месеци на 2014 г.”, смята Полина Стойкова, оперативен директор на компанията.

Анализът сочи още, че морските имоти все още се радват на стабилен интерес. 80% от купувачите там са руснаци. Техният дял леко намалява поради зачестилите покупки и от българи. Най-голямо разнообразие от чужди инвеститори има по Северното Черноморие, а руснаците се концентрират в района на „Слънчев бряг”, Бургас и на юг - основно в Созопол и Лозенец, където зачестиха покупките на имоти в комплекси от най-висок клас, разположени на първа линия, за 1100 - 1500 евро/кв.м.

Средната цена на сделките в „Слънчев бряг” за първото тримесечие на 2014 г. е 32 100 евро или 560 евро на кв. м.

  прочети повече статии

Сподели
AMur Residence - луксозна сграда с Акт 15 на ул. Мур, до бул. България
AMur Residence материализирала идеята за модерно градско жилище: луксозно изпълнение, функционалност и удобство, спокойствие и сигурност, зелена околна среда и комуникативно местоположение. Завършване през ЮНИ 2020 г.
Вижте още
Tech Park Residence - жилища висок клас до парк, офис сгради и бул. Цариградско шосе
Градски жилища от ново поколение в бързо развиващия се район на София Тех Парк, близо до The Mall, множество офис сгради и бъдеща метростанция.
Вижте още

Изпратете запитване