Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Dnes.bg: Новото строителство продължава да води в продажбите

2018-01-31   |  dnes.bg

Средната цена на жилищата в София се покачва до 1 095 евро/кв.м през четвъртото тримесечие на 2017 г. от 1 060 евро/кв.м. през двете предходни тримесечия.

Годишното увеличение на цените - спрямо последните четири месеца на 2016 г., е 14%. Средната покупна цена на жилищата в София е 98 780 евро, сочат данните на Bulgarian Properties.

Най-много закупени жилища през последното тримесечие на 2017 г. има в кварталите Кръстова вада, Студентски град и Витоша с приблизително равен дял на продажбите в тях. Младост 4 е бил изключително търсен, но поради ограничено предлагане, особено на двустайни жилища, сделките там са отложени в изчакване на по-добро предлагане.

Средните цени на имотите в Кръстова вада са 1163 евро/кв.м, Студентски град – 977 евро/кв.м, Витоша – 1107 евро/кв.м, Връбница 2 – 920 евро/кв.м, Младост 4 – 1064 евро/кв.м.

Най-скъпо продавани са жилищата в центъра и в Лозенец, където средните цени за изминалото тримесечие са били 1 510 евро/кв.м. в центъра и 1 407 евро/кв.м. в Лозенец. И в двата квартала предпочитани са луксозни апартаменти с поне 2 спални.

Показателят за достъпност на цените в София (съотношение на цената на кв.м. към средната заплата в столицата) запазва ниво около 1.48. Има леко влошаване на достъпността на имотите в столицата, но като цяло коефициентът е на нива от средата на 2011 и началото на 2012 година и е далеч от стойностите си от предходния бум, когато достигаше близо 3.5.

Новото строителство продължава да съставлява над 60% от продажбите в София. В края на годината най-много от закупените жилища – 60%, са двустайни апартаменти, като наличностите им в сградите ново строителство се изчерпват най-бързо. Средната площ на закупените жилища е 86.5 кв.м.

Забеляза се ръст в дела на закупените жилища на 1-ви етаж – цели 27% от сделките и това се дължи най-вече на такъв тип наличности в сградите с напреднало строителство. Най-много се купуват апартаменти на 2-ри до 6-ти етаж – 70% от сделките. Апартаментите на високи етажи – от 7-ми до 10-ти, са едва около 3% от всички закупени.

За цялата 2017 г. в столицата са вписани 28 175 продажби при 26 480 през 2016 г., което показва годишен ръст на продажбите в София в размер на 6.4%.

От данните на Агенцията по вписванията също се вижда, че София е най-голям и е един от най-бързо растящите пазари. Като цяло страната бележи спад с -6.2%, а продажбите в областните градове общо също спадат с -3.4%.

От Bulgarian Properties очакват, че тази година темпът на нарастване на цените ще се успокои до около 10%, но като цяло активността ще се запази и имотният пазар отново ще бъде сред най-атрактивните за инвестиции пазари.

Местното търсене ще продължава да бъде основен двигател, но очакванията са то да бъде примесено с леко нарастване на чуждестранното търсене на имоти за инвестиция в София.

“Интересно е да се отбележи, че макар да е налице осезаем ръст в цените на имотите в София и те да преминаха границата от 1 000 евро/кв.м., купувачите като че ли не бързат да купуват. Има моменти, в които те се оттеглят в изчакване на по-добри оферти, които да пасват по-точно на техните изисквания и възможности. Една немалка част от купувачите търсят от доста дълго време, понякога повече от година. Тази еластичност в търсенето постепенно ще забави нарастването на цените, тъй като купувачите не са склонни да купуват на всяка цена”, обясни Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти.

По думите й продавачите трябва да бъдат много внимателни в ценообразуването, за да може имотите им да бъдат продаваеми.

Вижте нашите топ оферти ново строителство в София

Обявете имот за продажба с нас!


  Още новини

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване