Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Лихвите у нас надолу въпреки притесненията на БНБ и очакваното повишение в ЕС

2022-06-28   |  24 часа, 28.06.2022, с. 10

Оскъпяването на кредитите в България продължава да пада въпреки опасенията на БНБ за бума при отпускането на заеми и очакваното повишение на лихвата в ЕС.

До 2,54% е паднала средната годишна лихва по ипотечните заеми през май, показват последни данни на централната банка. Това е спад от 0,19% спрямо същия месец на 2021 г.

Продължаващото понижение на оскъпяването е сред основите причини за високата кредитна активност и развитието на пазара на недвижимите имоти.

Това показват и числата - към края на май жилищните заеми са нараснали с рекордните 18,3% за година. На този фон имотите у нас са поскъпнали с 11,5% през първото тримесечие. От централната банка посочват, че високата кредитна активност в комбинация с горещия пазар на жилищата у нас може да доведе до покачване на необслужваните заеми и обезценките при влошаване на икономическите условия.

БНБ вдигна и нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитните рискови експозиции на банките у нас, на 1,5%, като решението влиза в сила от началото на 2023 година.
Надолу върви оскъпяването и при потребителските заеми. В края на май средната лихва е паднала до малко над 7 %, което е намаление с 0,13 % за година. Размерът на заемите вече е над 14 млрд. лева, което е годишно увеличение от 12,3%.

Заемите за бизнеса остават на сравнително сходни нива през май спрямо преходния месец. Кредитите за нефинансови предприятия до 1 млн. евро, договорени в левове, са били отпускани срещу средна годишна лихва от 2,87%. Тези над 1 млн. евро са с оскъпяване от 1,96%. Заемите под 1 млн. евро, договорени в евро, са отпускани през май срещу средна годишна лихва от 2,58%, докато за над 1 млн. евро средната е била 2,19%. Общото кредитиране за бизнеса достига 38,8 млрд. лева към края на май, като нарастват с 8,5% на годишна база.

Леко покачване през май отчита доходността по депозитите. Срочните, договорени в левове, са имали средна годишна лихва от 0,12%, докато при тези в евро средната е достигала 0,11%.
Депозитите на домакинствата възлизат на 67,4 млрд. лева към края на май, като нарастват с 6,2% на годишна база. Срочните на бизнеса обаче продължават да са с отрицателна доходност. Тя е -0,54% за тези в левове, докато тези в евро са с -0,17%. Общият размер на депозитите на нефинансовите предприятия у нас възлиза на 34 млрд. лева, като нараства с 16% на годишна база.

На фона на продължаващото падане на оскъпяването на кредитите у нас за първи път от 11 години Европейската централна банка планира да вдигне основната лихва. Това трябва да стане още от началото на следващия месец. Управителният съвет на ЕЦБ възнамерява да повиши основните лихвени проценти с 25 базисни пункта.

Това ще даде отражение и на всички банкови пазари. Очакванията са, че в края на годината и в България основният лихвен процент ще бъде променен, което ще рефлектира върху повишение на лихвите по кредитите и депозитите.

Разгледайте нашите оферти в София


  Още новини

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване