Лихвите по ипотечните заеми с ново историческо дъно през май

2019-06-28   |  https://profit.bg

Средните лихвени проценти по жилищните кредити за домакинствата бележат ново историческо дъно през май, показва статистиката на Българската народна банка. Лихвите по потребителските кредити в лева също бележат спад, както и тези по левовите заеми за фирмите.

Общият обем на новоизтеглените кредити от домакинствата през май възлиза на 808.2 милиона лева, което представлява ръст от 0.4% спрямо предходния месец април и с 2.4% спрямо същия месец на 2018 г.

Кредити

Новоотпуснатите потребителски заеми през май възлизат на 485.7 милиона лева, регистриайки ръст от 0.1% на месечна и 3.8% на годишна база. Най-голям дял продължават да заемат кредитите в лева, които са в размер на 480.1 милиона лева. Заемите за потребление в евро с левова равностойност от 5.6 милиона.

Средният лихвен процент по новоотпуснатите потребителски кредити в лева през май е 8.2%, или с 0.06 процентни пункта по-нисък от този през април. На годишна база лихвите се понижават с 20 базисни пункта.

При заемите в евро се наблюдава спад на лихвените проценти спрямо април с 0.06 процентни пункта, а спрямо май 2018 г. те падат с цели 1.21 процентни пункта.

Средният лихвен процент по жилищните кредити в лева пък бележи ново историческо дъно от 3.16% през май, понижавайки се с 2 базисни пункта спрямо предходния месец. На годишна база спадът е с 0.29 процентни пункта.

Лихвите по ипотечните кредити в евро отчитат повишение през май с 0.19 процентни пункта, до ниво от 3.73 на сто. На годишна база те остават почти без промяна.

Общият обем на новоотпуснатите жилищни кредити достига 296.6 милиона лева през май, като се повишава с 0.4% на месечна и със 7.3% на годишна база. Наблюдава се спад в дела на евровите заеми - докато през май 2018 г. те са на стойност 20.1 млн. лв. (7.2% от всички), година по-късно възлизат на 15.6 милиона лева (5.3% от всички).

При фирмените кредити по нов бизнес се наблюдава сериозен спад на обемите спрямо април - с 45% до общо 798.6 милиона лева. На годишна база обаче те бележат леко повишение от малко над 6 на сто.

Лихвите по кредитите за нефинансови предприятия в лева падат с 0.21 процентни пункта на месечна база до ниво от 3.5%. За сравнение, през май 2018 година средният лихвен процент бе на ниво от 3.87 на сто.

При новоотпуснатите заеми за фирми в евро средният лихвен процент достига 2.68%, което е с 0.32% под нивото от април и с 0.34% под това от май 2018 г.

Новооткритите срочни депозити на домакинствата през май 2019 година достигат 682.8 милиона лева, понижавайки се с 4.6% на годишна база, показват още данните на БНБ. Спрямо предходния месец април обемите бележат ръст от 1.6 на сто. Най-голям дял заемат тези в лева - 395.5 млн. лева, или 58% от всички. Евровите депозити на домакинствата са на стойност 246.8 милиона лева (36% от общия обем), а тези в щатски долари възлизат на 40.5 милиона лева (6% от всики).

Лихвите по новодоговорените депозити в лева със срок до 1 година остават без промяна спрямо април на ниво от 0.14 на сто. При тези със срок от 1 до 2 години е отчетен ръст от 0.04 процентни пункта до 0.55%, а при дългосрочните (със срок над 2 години) лихвите се повишават с 0.08 процентни пункта до 0.85 на сто.

При евровите депозити лихвите по краткосрочните матуритети (до 1 година) падат с 0.01 процентни пункта до 0.14%, изравнявайки се с левовите. При тези със срок от 1 до 2 години е отчетен ръст от 0.08 процентни пункта до 0.52%, докато при дългосрочните (над 2 години) се наблюдава спад от 0.18 процентни пункта до 0.52 на сто.

Новооткритите фирмени депозити през май 2019 година възлизат на 299.5 милиона лева, което е с над 50% под равнището от предходния месец. Спадът обаче се дължи основно на еднократния ръст на доларовите депозити през април. Тогава те достигнаха 405.9 милиона лева, докато през май са на стойност 82.9 милиона лева.

На годишна база общият обем на фирмените депозити по нов бизнес се понижава с 8.6%.

Лихвите по депозитите на фирмите в лева със срок до 1 година се повишават с 0.05 процентни пункта през май до 0.12 на сто, докато при тези със срок от 1 до 2 години се наблюдава спад с 0.02 процентни пункта до 0.1%, а при дългосрочните (със срок над 2 години) лихвите падат с 0.06 процентни пункта до 0.35%.

Разгледайте нашата селекция с топ обекти ново строителство в София

Кандидатствайте за кредит с помощта на BULGARIAN PROPERTIES


  Още новини

Споделете
Модера Резидънс - затворен комплекс със собствен парк
Комплексът е проектиран с идеята да отговори на потребността от градско жилище на съвременния човек с активен начин на живот. Той притежава отлично съчетание между качествено строителство, функционалност, спокойствие и сигурност.
Вижте още

Още Новини

Последни регионални новини
Томичовият псалтир за първи път в България, ще бъде показан във Велико Търново и в София

Томичовият псалтир ще гостува за първи път в България. Заедно с Манасиевата хроника и Лондонското четвероевангелие, той е от най-изящните образци на илюстрованата българска ръкописна книга от 14-и век. Изданието е изработено в Търновската книжовна школа и се съхранява в Държавния исторически музей в Москва.

Велико Търново и София ще са двата български града, където по месец и полов... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
Много млади групи на Миндя рок фест тази година

Поредното издание на Миндя рок фест ще се състои от 23 до 25 август в едноименното село.

Миндя е домакин на 11-то поредно издание на музикалния фестивал. По пет групи ще свирят на вечер във всеки от фестивалните дни.

Преди 11 години започнахме с просветно усилие, защото тогава върлуваше чалгата, сподели пред „Хоризонт“ идеологът на фестивала Евгений Дайнов. „Ние реших... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
В Орешак започва най-големият Панаир на занаятите

Занаятчии от цялата страна се събират следващата седмица в троянското село Орешак за традиционния Панаир на занаятите, който е най-големият в Северна България и води началото си още от 18-и век. Той се организира в дните около храмовия празник на Троянския манастир \"Успение Богородично\" 15 август.

В парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в артателие... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско

Започна 22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско. Най-голямото лятно джазсъбитие у нас се провежда от 6 до 10 август на площад „Никола Вапцаров“ в Банско. Концертите стартират в 19 часа.

Световни имена и най-добрите български джаз музиканти ще изнесат концерти на сцената, която по традиция е в центъра на града. Планинският ни курорт е пълнен с гости и фенове на музика... прочети повече

09 Август, 2019

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-news.php(297): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114