Последни новини

30.11.2017 Пазарът на жилища в Пловдив - нещо ново, нещо старо, нещо назаем

dnevnik.bg

С безработица от 4.2% (за 2016 г.) и бум на чуждестранните инвестиции, Пловдив се превръща в привлекателно място не само за работа, но и за живеене. Демографската картина в областта е значително по-благоприятна от общата за страната, като тя е сред малкото, които привличат нетни мигранти от други области. Новите работни места в града са повече, отколкото в цяла Северна България, показа последният преглед на развитието на регионите на Института за пазарна икономика. След няколко години на колебливо нарастване през 2015 г. брутният вътрешен продукт на човек в областта изпреварва средния ръст за страната. Средната годишна работна заплата също нараства значително. Като най-силна страна на областта анализът сочи инфраструктурата, а най-слаба - местните данъци и таксите.

Годините на кризата слагат своя отпечатък и върху пазара на имоти в Пловдив, въпреки че в града в последните години има много инвестиции и приток на хора. Допреди 2015 г. множество сгради остават недовършени, банките стават собственици на немалко жилища, купувачите се въздържат от сделки, а финансовите институции завишават изискванията си при кредитиране, бизнесът на агенциите за недвижими имоти замира. За да се оживи отново през последните две години.

По данни на Агенцията по вписванията за деветте месеца на годината броят на сделките с имоти в Пловдив се свиват с 4% като са общо 10 878. За сравнение през 2008 г. те са били 12 056, но пък през все още кризисната 2012 са се свили до 7876.

Агенцията отчита ръст на сделките, сключени с ипотечни заеми - с 27% на годишна база за деветмесечието в цялата страна. Конкретно в Пловдив делът им е 30%.

Цените се стремят към нивата си от 2008 г.

С днешна дата цените на кв. м жилищна площ се доближават вече до нивата си от 2008 г., но все още не са достигнати. Средната цена на кв. м е 520-580 евро с всички условности на това. Има доста ново строителство, което се изчерпва бързо заради нарасналото търсене, покупките "на зелено" са силно желани. Така описва ситуацията Стефка Кожухарова от агенцията за недвижими имоти в града "Явлена".

На по-различно мнение е Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, макар, че на пазара излизат много нови обекти, купувачите според нея са все още предпазливи "на зелено" и реално това предлагане ще се усети на пазара след средата на 2018 г., когато строителството ще напредне, прогнозира тя като заключава, че към момента търсенето изпреварва предлагането.

Цените в Пловдив исторически се движат на около 40% по-ниски нива от тези в София и към момента това съотношение се запазва, коментира Полина Стойкова. По данни на агенцията й средната офертна цена в Пловдив е около 650 евро/кв.м. през 3-тото тримесечие, като сделки се сключват дори на по-високи от средните цени - около 700 евро/кв.м. Данните сочат, че поскъпването само за последната година е с 11% (по данни за третото тримесечие спрямо същия период на миналата година).

Старо или ново

Кожухарова посочва, че в града винаги купувачите на жилища са предпочитали най-вече ново строителство. "Всеки би искал да живее в дом, в който преди никой не е живял".

Старото строителство все пак не остава без клиенти. То превъзхожда новопостроените сгради с реални квадратури и по-добро разпределение. При новото в града преобладават малки стаи и панорамни тераси, посочва Кожухарова.

През 2016 г. сделките през агенциите са били предимно за малки жилища – ателиета, двустайни, тази година повече клиенти търсят тристайни и по-големи домове. По-големите квадратури тази година са предпочитани.

Кой купува

Повечето от новодомците в града въобще не стигат до агенциите за недвижими имоти, тъй като купуват от строителите. Последните имат достатъчно ефективна реклама, а и цените преди да се започне една сграда се по-ниски от тези на апартаментите, когато е вече завършена.

Част от клиентите все пак за по-голяма сигурност предпочитат да разчитат на услугите на агенции за недвижими имоти. За последното се отнасят и случаите, в които се купува жилище с цел инвестиция. Това правят обикновено, по разкази на брокери, жители на околни населени места - предимно Хасково, Димитровград, Кърджали, които имат свободни пари. Те обичайно се насочват към новото строителство.

Така през 2016 г. повечето сделки през агенции са били финансирани с депозити. През 2017 г. обаче картината се променя - всяка втора сделка е с ипотечен кредит, посочват брокери.

Отделна група от инвеститорите в жилища са хората, които са започнали работа в града. В повечето случаи те живеят на квартира, но в един момент, когато имат увереност за дългосрочността на трудовия си договор, пред наема избират ипотеката. В Пловдив този избор е лесен, ако се измерват сумите. Тъй като наемите са високи, излиза по-изгодно да се изплаща жилищен заем, ако човек е решил така или иначе да купува.

Параметрите на пазара в момента са такива, че доходността в Пловдив от отдаване под наем е по-добра от тази в София, тъй като наемите, които могат да се постигат, са сходни с тези в София, коментират брокерите. Според Полина Стойкова от Bulgarian Properies особен тип инвеститори в Пловдив са чуждестранните студенти. Те са голяма и платежоспособна група, също, както и намерилите работа в града, заинтересована да купува заради високите наеми.

Къде се търси

Сред много актуалните квартали в града са "Каменица" 1 и 2. По данни на брокерите обаче там рядко излизат оферти за продажба, а новото строителство не е активно.

Друг обект на интерес от страна на търсещите дом е "Смирненски". Причината там е, че инфраструктурата е подобрена и предлагането на ново строителство е голямо. По традиция търсени райони са центърът на града в широките му измерения, както и "Кършияка", района около Гребната база, където се търсят жилища както за живеене, така и за инвестиция, включително от чужденци.

Нещо ново предстои

Комплекс с жилищни и офис сгради, търговски център, спортен комплекс, басейн, парк и детска градина ще се строи на терен от 30.5 хил. кв. м на мястото на бившата пивоварна "Каменица" в Пловдив.

Дружеството реши да затвори пивоварната през 2015 г. и да премести производството в Хасково. Причината беше разрастването на града, благодарение на което теренът вече попада в широкия център, а това затруднява производството и логистиката, но прави мястото привлекателно за развитие на имотни проекти.

Изграждането на новия комплекс, който запазва името "Каменица", се очаква да бъде завършено изцяло през 2023 г. Едновременно ще бъде оформено парковото и площадното пространство. Целият комплекс ще бъде обособен като свободна пешеходна зона, а за автомобилите ще бъде осигурен подземен паркинг с над 600 места.

Вижте нашите топ оферти ново строителство в Пловдив


  Още новини
Последни регионални новини
Новият гигантски мол на Пловдив

16/Януари/2018
https://www.capital.bg

През лятото жителите на Пловдив често го сравняват с Африка. Причината е ужасната жега, която обзема равнинния град за месеци наред. Скоро обаче Пловдив ще има нова гореща точка и тя отново ще е свързана с Африка.

Южноафрикански фонд сключи сделка за най-големия свободен терен в центъра на града и ще строи там мол. Теренът от 36 декара на мястото на бившата Сточна гара е купен от фо... прочети повече

Коментари от клиенти
Благодаря за професионалния подход на Петър Петаларев, Ивайло Влахов и Сергей Пеловски! Беше ...
Искам да благодаря сърдечно на Михаела Донковска за адекватното и професионално отношение във връзка ...
Благодаря ви много за бързото и компетентно прехвърляне на имота, който аз купих в град Обзор. Юрист ...
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Последни Новини
Сърби, македонци и българи раздвижиха пазара на имоти

06/Февруари/2018
Труд, 06.06.18, с.16

Пазарът на имоти в Банско излезе от застой и вече се продават доста апартаменти на изгодни цени. Основни купувачи са българите, но има рязко покачване в търсенето на имоти от сърби и македонци.

„Сърбите и македонците се увеличават непрекъснато. Харесва им районът, както и ски центърът в Пирин планина. Десетки вече инвестираха в Банско и Разлог. Сериозен интерес проявяват и турски г... прочети повече

Последни регионални новини
Два пъти повече чартъри от Летище София

17/Ноември/2017
http://sofia.dir.bg

От началото на годината до края на октомври през летище "София" са преминали 5 540 320 пътници, което е ръст от 36% спрямо същия период на миналата година.

Пътниците по международните редовни линии са се увеличили с 18 процента в сравнение със същия месец на 2016 г. Това съобщиха от аерогарата.

Пътувалите по вътрешни линии са почти двойно - от 12 хиляди пътници през ... прочети повече

Знаете ли, че?
Какво се случи на пазара на имоти през 2017?

21/Декември/2017
http://www.economy.bg

Изминаващата 2017 ще бъде запомнена като най-активната и най-успешната за недвижимите имоти от 10 години насам. За това са единодушни представители на водещи компании за недвижими имоти в България. Кои бяха най-активните купувачи и какви тенденции се наблюдаваха през годината?

Вижте к... прочети повече