Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

2024-02-26


На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, като го разгледаха в дълбочина, проследиха тенденциите и очертаха възможни сценарии за развитието му през тази и следващите години.

Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, представи подробен анализ на жилищния пазар с акцент върху новото строителство, в което компанията специализира и има дългогодишни познания и опит. Тя подчерта, че новото строителство продължава да бъде предпочитано и то съставлява около 80% от продадените от компанията жилища.

Вижте нашите оферти за ново строителство в София, Пловдив, Варна и Бургас

Въпреки това, предлагането не е достатъчно, за да отговори на търсенето, затова жилищата в сгради на етап строеж се продават на много ранен етап. Тенденцията не е била прекъсната от Covid-19, нито от войната в Украйна, ускоряването на инфлацията или практиката на някои предприемачи да индексират цените по вече сключени договори. „Доверието на купувачите се запази, проектите се завършват и въвеждат в експлоатация и това определя предпочитанието на хората към новите жилища“, каза тя.

Тенденцията през последните години е да се строят по-големи сгради, с повече жилища в тях. Мащабните проекти са знак, че инвеститорите имат смелост да ги стартират и завършат, коментира Стойкова. „Във всички големи градове се създават изцяло нови зони или се преобразяват бивши индустриални зони, това спомага и за по-добра градска среда“, отбеляза тя.


Миналата година средната цена, на която са се сключвали сделките в София, е достигнала 1600 евро на кв. м., сочат данните на BULGARIAN PROPERTIES. Към края на годината покачването на цените на жилищата се е забавило до 3,2% на годишна база, а в реалнo изражениe, след изключване на инфлацията, през последните две тримесечия на 2023 г. е отчетен дори лек спад. При новото строителство повишаването на цените на жилищата в началото на 2024 г. е с между 3% и 10% в зависимост от напредъка на строителството.

Вижте нашите оферти ново строителство в София

Данните на BULGARIAN PROPERTIES показват още, че и в Пловдив цените също като в София са забавили ръста си до 10% в края на миналата година и средната цена на квадратен метър там достига 1186 евро. Тя е по-ниска в сравнение с Варна и Бургас, където е съответно 1300 евро и 1220 евро на кв. м заради по-силния ръст на цените в двата морски града от съответно 20,7% и 15% в края на миналата година.

В момента продавачите на жилища изчакват, тъй като цари мнението, че след влизането на България в еврозоната, цените ще нараснат с 30%-40%, каза Полина Стойкова. Това е малко вероятно предвид отчетените пазарни тенденции и факторите, които движат пазара. Все пак, ограниченото предлагането на жилищни имоти в големите градове у нас ще се запази и през следващите месеци и това ще поддържа ръста на цените малко по-висок в сравнение с края на 2023 г., но в рамките на около 10%.





Разгледайте всички оферти в София


  Още новини

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване