Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова за цената на женския успех в България пред Profit.BG

2018-05-22   |  https://profit.bg

България заема едно от челните места в Европейския съюз по най-голям дял представителки на нежния пол, заемащи ръководни постове.

Данни на Евростат от 2017 г. сочат, че страната ни е на второ място в съюза по брой дами на мениджърски постове (44%). По този показател ни изпреварва единствено Латвия, а втората позиция делим с полякините.

Как българките успяват да се изкачат до върха?

Този въпрос зададохме на две дами, които градят кариeра в една от най-динамичните сфери у нас - недвижимите имоти. Иглика Йорданова е изпълнителен директор на Colliers в България, а Полина Стойкова - изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Полина Стойкова е изпълнителен директор на компанията за недвижими имоти BULGARIAN PROPERTIES. Тя се присъединява към компанията още в самото начало, като по-късно става и съдружник.

Постът изпълнителен директор заема от края на 2008 г., точно в началото на глобалната финансова и икономическа криза, през която BULGARIAN PROPERTIES премина успешно и към момента е една от най-добре позиционираните имотни компании.

От 2012 г. Полина е квалифициран член на Royal Institution of Chartered Surveyors със специализация в сферата на имотните анализи.

Притежава магистърска степен по Стратегическо управление от СУ "Св. Климент Охридски" със специализация в сферата на лидерството и предизвикателствата пред жените на лидерски позиции, а по-късно се обучава в областта на иконометрията и статистиката с цел моделиране и прогнозиране на имотния пазар в България.

Автор е на редица публикации и анализи за пазара в България, както и на първите по рода си индекси за цените на жилищните имоти.


Темата за лидерството и за предизвикателствата пред жените на лидерски позиции винаги ми е била интересна, тъй като е лесно да се усетят съществуващите стереотипи в бизнеса още с първите стъпки в работата и кариерата. В резултат на това моята дипломна работа през 2007 г. беше с точно такава тема.

Допълнителен повод за изследването ми даде и това, че 2007 г. беше обявена за ‘Европейска година на равните възможности за всички’, което постави началото на по-активно говорене и създаване на нови правила и политики в глобален план за осигуряване на равни възможности.

Това важи не само за стереотипизиране по пол, но и по националност, култура и други признаци и като цяло цели приемането на различията на работното място като нещо позитивно за устойчивото развитие и успеха на компаниите, тъй като именно различните гледни точки, знания, умения и култура ни помагат да имаме конкурентни предимства и да измисляме иновативни подходи и нови решения в динамичния свят, в който живеем.

От гледна точка на ситуацията в България, следва да отбележим, че тук имаме доста по-благоприятни условия за равнопоставеност и достъп на жените до лидерски позиции. Това е в резултат на традиционната ни толерантност към различията, а също така и на социалистическия строй, в който жени и мъже са били третирани равнопоставено.

Така че, бих казала, че при нас условията, в които се развиват жените в своята кариера, са доста по-добри от тези например в Западна Европа. Потвърждение за това е, че имаме редица жени на най-високи дръжавни постове, а също така и на високи позиции във финансови институции и други големи компании.

Секторът на недвижимите имоти не прави изключение – и тук имаме сериозно представяне на жени на ключови позиции.

Ако се върнем обратно към въпроса как аз постигнах своя успех в бизнеса, бих казала, че той е резултат първо от много сериозно образование и постоянно учене, на второ място много труд, системна работа и самодисциплина (както по отношение на учене, работа, развитие и поддържане на процесите и спазване на правилата, които сам създаваш, така и на управление на финансите и взимане на решения, базирани на анализ и данни) и не последно по важност – поддържане на дългосрочна стратегия и визия къде искам да бъда след време и до къде искам да доведа организацията си.

Тези три неща за мен са есенцията на това какво може да доведе до траен резултат и успехи по всякакви направления – те не важат конкретно за това как да станеш успешен мениджър или лидер, а могат да бъдат отнесени до всяко нещо, което правим, без значение на какво ниво от кариерната стълба се намираме и до къде искаме да стигнем.

А за цената, която се плаща, за да се постигне това - тя ще стане ясна в края на пътя, когато човек си направи равносметките. Важно е обаче всичко, което даваш за постигане на целите и мечтите си, да го даваш доброволно и от сърце, с ентусиазъм и вяра в себе си и в това, че вървиш в правилната посока. Така постиженията носят удовлетворение, а именно то оправдава заплатената цена.

Посетете икономическия форум "Шумът на парите"

Вижте нашите имоти ново строителство в София

Вижте нашите оферти в морските курорти

Вижте имотите за продажба в планински курорти

  Още новини

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване