"Българи от старо време" на сцената на Античния театър

2018-09-04   |  Антония Попова от Радио Пловдив

Статия на БНР

На 5 септември от 20 часа Музикален театър „Стефан Македонски“ представя на пловдивска сцена най-любимата българска оперета – „Българи от старо време”.

Постановката ще се играе на сцената на Античния театър. Спектакълът на Музикалния театър показва с добросърдечна ирония семейната идилия и романтика на патриархалния българин. Зрителите ще съпреживеят отминали времена, когато младите целуват ръка на родителите си, а думата на по-възрастните е закон.

Режисьор на спектакъла е Александър Мутафчийски, диригент- Юли Дамянов. Сценографията е поверена на Иван Савов, костюмите са дело на Мариана Попова и Иван Савов, хормайстор е Людмил Горчев. Хореографията, в която освен български фолклор има и елементи от модерните танци, е дело на Татяна Янева. Участват солисти, хор, балет и оркестър на Музикален театър "Стефан Македонски".

Винаги има вълнение, когато стане въпрос за Пловдив и когато Музикалният театър гостува там. Първо - защото аз самата съм пловдивчанка и бях ученичка, когато откриваха Античния театър. Никога не съм си мислила, че ще стъпя на тази сцена и винаги вълнението е огромно. А когато става въпрос за най-българската от всички оперети, написана специално за трупата на Музикалния театър преди 60 г. - няма как вълнението да не е голямо", заяви в интервю за Радио Пловдив Марияна Арсенова, директор на Музикален театър "Стефан Македонски.

Тя припомни, че премиерата на „Българи от старо време“ е била през април, но на 5 септември за първи път ще се играе на пловдивска сцена.

Това е любима оперета както на артисти, така и на публика. Тя неизменно присъства в афиша на Музикалния театър - още от неговото създаване. Но с всяко ново поколение на артисти, с приемствеността, която имаме от по-възрастните към по-новите - вълнението е много силно.Защото всеки от нас крие родолюбието и патриотизма в сърцата си. И тези заразителни народни огнени ритми, музиката, написана от Асен Карастоянов, либретото на Коста Райнов по едноименната повест на Любен Каравелов, непреходният сюжет на консерватизма и по-младото поколение, облечено само в един малко по-различен архаичен български език с вметки на някои по-архаични думи и изрази, които предизвикват умиление у по-старото поколение и забавление в по-новото. Смятам, че всичко това са едни задължителни условия за успех на този спектакъл.

Подготвили сме ви избор от отлични предложения ново строителство в гр. Пловдив


  Още новини

Споделете
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

Последни регионални новини
Томичовият псалтир за първи път в България, ще бъде показан във Велико Търново и в София

Томичовият псалтир ще гостува за първи път в България. Заедно с Манасиевата хроника и Лондонското четвероевангелие, той е от най-изящните образци на илюстрованата българска ръкописна книга от 14-и век. Изданието е изработено в Търновската книжовна школа и се съхранява в Държавния исторически музей в Москва.

Велико Търново и София ще са двата български града, където по месец и полов... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
Много млади групи на Миндя рок фест тази година

Поредното издание на Миндя рок фест ще се състои от 23 до 25 август в едноименното село.

Миндя е домакин на 11-то поредно издание на музикалния фестивал. По пет групи ще свирят на вечер във всеки от фестивалните дни.

Преди 11 години започнахме с просветно усилие, защото тогава върлуваше чалгата, сподели пред „Хоризонт“ идеологът на фестивала Евгений Дайнов. „Ние реших... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
В Орешак започва най-големият Панаир на занаятите

Занаятчии от цялата страна се събират следващата седмица в троянското село Орешак за традиционния Панаир на занаятите, който е най-големият в Северна България и води началото си още от 18-и век. Той се организира в дните около храмовия празник на Троянския манастир \"Успение Богородично\" 15 август.

В парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в артателие... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско

Започна 22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско. Най-голямото лятно джазсъбитие у нас се провежда от 6 до 10 август на площад „Никола Вапцаров“ в Банско. Концертите стартират в 19 часа.

Световни имена и най-добрите български джаз музиканти ще изнесат концерти на сцената, която по традиция е в центъра на града. Планинският ни курорт е пълнен с гости и фенове на музика... прочети повече

09 Август, 2019