Регионални новини

04.09.2018 "Българи от старо време" на сцената на Античния театър

Антония Попова от Радио Пловдив

Статия на БНР

На 5 септември от 20 часа Музикален театър „Стефан Македонски“ представя на пловдивска сцена най-любимата българска оперета – „Българи от старо време”.

Постановката ще се играе на сцената на Античния театър. Спектакълът на Музикалния театър показва с добросърдечна ирония семейната идилия и романтика на патриархалния българин. Зрителите ще съпреживеят отминали времена, когато младите целуват ръка на родителите си, а думата на по-възрастните е закон.

Режисьор на спектакъла е Александър Мутафчийски, диригент- Юли Дамянов. Сценографията е поверена на Иван Савов, костюмите са дело на Мариана Попова и Иван Савов, хормайстор е Людмил Горчев. Хореографията, в която освен български фолклор има и елементи от модерните танци, е дело на Татяна Янева. Участват солисти, хор, балет и оркестър на Музикален театър "Стефан Македонски".

Винаги има вълнение, когато стане въпрос за Пловдив и когато Музикалният театър гостува там. Първо - защото аз самата съм пловдивчанка и бях ученичка, когато откриваха Античния театър. Никога не съм си мислила, че ще стъпя на тази сцена и винаги вълнението е огромно. А когато става въпрос за най-българската от всички оперети, написана специално за трупата на Музикалния театър преди 60 г. - няма как вълнението да не е голямо", заяви в интервю за Радио Пловдив Марияна Арсенова, директор на Музикален театър "Стефан Македонски.

Тя припомни, че премиерата на „Българи от старо време“ е била през април, но на 5 септември за първи път ще се играе на пловдивска сцена.

Това е любима оперета както на артисти, така и на публика. Тя неизменно присъства в афиша на Музикалния театър - още от неговото създаване. Но с всяко ново поколение на артисти, с приемствеността, която имаме от по-възрастните към по-новите - вълнението е много силно.Защото всеки от нас крие родолюбието и патриотизма в сърцата си. И тези заразителни народни огнени ритми, музиката, написана от Асен Карастоянов, либретото на Коста Райнов по едноименната повест на Любен Каравелов, непреходният сюжет на консерватизма и по-младото поколение, облечено само в един малко по-различен архаичен български език с вметки на някои по-архаични думи и изрази, които предизвикват умиление у по-старото поколение и забавление в по-новото. Смятам, че всичко това са едни задължителни условия за успех на този спектакъл.

Подготвили сме ви избор от отлични предложения ново строителство в гр. Пловдив


  Още новини
Последни регионални новини
Артпаркът на София е галерия на открито

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

С два театъра в собствените си предели – „София” и „Сфумато”, и още две сцени на отсрещните тротоари – „Зад канала” и „Сити Марк”, с общинския културен център „Средец”, чиято галерия „Сезони” е сред най-интересните в София, паркът, наричан от едни „Заимов”, а от други „Оборище” е най-голямата територия на изкуството в милионния град. И е една от неговите тайни. Повечето му жители и посетители изоб... прочети повече

Коментари от клиенти
Продадох наследствен селски имот чрез фирмата, сделката приключи преди около месец. Впечатлен съм от ...
Анди Пийч намери за нас прекрасен апартамент. Процедурата беше лесна, а обслужването отлично. ...
Току-що приключих продажбата на имот в Кюстендил и бих искал да благодаря на Сергей Пеловски за ...
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Последни Новини
Преди 98 години Варна официално е обявена за морски курорт

13/Юни/2019
actualno.com

На 10 юни 1921 година със специално Постановление № 21 на варненската управа, което през 1925 година е утвърдено и с Царски указ, морската ни столица официално е провъзгласена за „специален и свободен курортен град”.

Именно с това решение, варненската община получава правото да събира курортна такса и да сключва заеми за развитието на летовището.

Точно преди 98 годи... прочети повече

Последни регионални новини
Oткриват една от най-мащабните изложби в рамките на Пловдив - Еврпейска столица на културата

04/Април/2019
Bnr.bg

Днес се открива една от най-мащабните изложби в рамките на Европейската столица на културата „Пловдив 2019“. Тя е озаглавена „Чуйте ни – артистичен интелект“ и включва над 80 произведения от колекциите на „Дойче телеком“ с участието на множество знакови фигури от артистичния свят на Централна и Източна Европа.

„Изложбата и колекциите ни имат за цел да покажат фокусиране върху Центра... прочети повече

Знаете ли, че?
Това е имотът бижу за $4 милиона в Бояна, който очарова Ню Йорк таймс

05/Март/2019
flagman.bg

Едно от най-реномираните издания в САЩ, а и по света - "Ню Йорк таймс" обръща внимание на ръста на цените на недвижимите имоти в България. В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а к... прочети повече