Регионални новини

04.09.2018 "Българи от старо време" на сцената на Античния театър

Антония Попова от Радио Пловдив

Статия на БНР

На 5 септември от 20 часа Музикален театър „Стефан Македонски“ представя на пловдивска сцена най-любимата българска оперета – „Българи от старо време”.

Постановката ще се играе на сцената на Античния театър. Спектакълът на Музикалния театър показва с добросърдечна ирония семейната идилия и романтика на патриархалния българин. Зрителите ще съпреживеят отминали времена, когато младите целуват ръка на родителите си, а думата на по-възрастните е закон.

Режисьор на спектакъла е Александър Мутафчийски, диригент- Юли Дамянов. Сценографията е поверена на Иван Савов, костюмите са дело на Мариана Попова и Иван Савов, хормайстор е Людмил Горчев. Хореографията, в която освен български фолклор има и елементи от модерните танци, е дело на Татяна Янева. Участват солисти, хор, балет и оркестър на Музикален театър "Стефан Македонски".

Винаги има вълнение, когато стане въпрос за Пловдив и когато Музикалният театър гостува там. Първо - защото аз самата съм пловдивчанка и бях ученичка, когато откриваха Античния театър. Никога не съм си мислила, че ще стъпя на тази сцена и винаги вълнението е огромно. А когато става въпрос за най-българската от всички оперети, написана специално за трупата на Музикалния театър преди 60 г. - няма как вълнението да не е голямо", заяви в интервю за Радио Пловдив Марияна Арсенова, директор на Музикален театър "Стефан Македонски.

Тя припомни, че премиерата на „Българи от старо време“ е била през април, но на 5 септември за първи път ще се играе на пловдивска сцена.

Това е любима оперета както на артисти, така и на публика. Тя неизменно присъства в афиша на Музикалния театър - още от неговото създаване. Но с всяко ново поколение на артисти, с приемствеността, която имаме от по-възрастните към по-новите - вълнението е много силно.Защото всеки от нас крие родолюбието и патриотизма в сърцата си. И тези заразителни народни огнени ритми, музиката, написана от Асен Карастоянов, либретото на Коста Райнов по едноименната повест на Любен Каравелов, непреходният сюжет на консерватизма и по-младото поколение, облечено само в един малко по-различен архаичен български език с вметки на някои по-архаични думи и изрази, които предизвикват умиление у по-старото поколение и забавление в по-новото. Смятам, че всичко това са едни задължителни условия за успех на този спектакъл.

Подготвили сме ви избор от отлични предложения ново строителство в гр. Пловдив


  Още новини
Последни регионални новини
Софийските райони, в които живеят най-богатите

18/Март/2019
fakti.bg

„Богат” център, „заможен” юг и „беден” север. Тези три групи квартали могат да бъдат очертани, когато става дума за това хора с какви доходи живеят в тях. Анализ на „Визия за София” показва столичните квартали, в които живеят хората с най-високи доходи.

Средният месечен доход е 1312 лв., сочат данните на НАП. В три столични района той значително надвишава тази сума, а именно: Средец... прочети повече

Коментари от клиенти
Ние искрено препоръчваме BULGARIAN PROPERTIES. Ние разбрахме, че те работят професионално, както ...
Уважаеми служители на компания BULGARIAN PROPERTIES! Искате да изразим искрени благодарности в ...
Току-що си купих апартамент в Банско от BULGARIAN PROPERTIES. Специални благодарности на г-н Сергей ...
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Най-продаваният комплекс в София!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Последни Новини
Продават се: 555 апартамента на цени от 620 евро/кв. м

11/Март/2019
profit.bg

Имотите в Пловдив, който е Европейска столица на културата за 2019 г., поскъпнаха с 14% през миналата година, с което се наредиха на челно място по ръст сред големите градове в страната.

Близостта до София, както и доста по-ниските цени на жилищата в Пловдив, донесоха една нова тенденция през последните месеци – все повече столичани закупуват второ жилище там.

Ето за... прочети повече

Последни регионални новини
Софийските райони, в които живеят най-богатите

18/Март/2019
fakti.bg

„Богат” център, „заможен” юг и „беден” север. Тези три групи квартали могат да бъдат очертани, когато става дума за това хора с какви доходи живеят в тях. Анализ на „Визия за София” показва столичните квартали, в които живеят хората с най-високи доходи.

Средният месечен доход е 1312 лв., сочат данните на НАП. В три столични района той значително надвишава тази сума, а именно: Средец... прочети повече

Знаете ли, че?
Това е имотът бижу за $4 милиона в Бояна, който очарова Ню Йорк таймс

05/Март/2019
flagman.bg

Едно от най-реномираните издания в САЩ, а и по света - "Ню Йорк таймс" обръща внимание на ръста на цените на недвижимите имоти в България. В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а к... прочети повече