"Българи от старо време" на сцената на Античния театър

2018-09-04   |  Антония Попова от Радио Пловдив

Статия на БНР

На 5 септември от 20 часа Музикален театър „Стефан Македонски“ представя на пловдивска сцена най-любимата българска оперета – „Българи от старо време”.

Постановката ще се играе на сцената на Античния театър. Спектакълът на Музикалния театър показва с добросърдечна ирония семейната идилия и романтика на патриархалния българин. Зрителите ще съпреживеят отминали времена, когато младите целуват ръка на родителите си, а думата на по-възрастните е закон.

Режисьор на спектакъла е Александър Мутафчийски, диригент- Юли Дамянов. Сценографията е поверена на Иван Савов, костюмите са дело на Мариана Попова и Иван Савов, хормайстор е Людмил Горчев. Хореографията, в която освен български фолклор има и елементи от модерните танци, е дело на Татяна Янева. Участват солисти, хор, балет и оркестър на Музикален театър "Стефан Македонски".

Винаги има вълнение, когато стане въпрос за Пловдив и когато Музикалният театър гостува там. Първо - защото аз самата съм пловдивчанка и бях ученичка, когато откриваха Античния театър. Никога не съм си мислила, че ще стъпя на тази сцена и винаги вълнението е огромно. А когато става въпрос за най-българската от всички оперети, написана специално за трупата на Музикалния театър преди 60 г. - няма как вълнението да не е голямо", заяви в интервю за Радио Пловдив Марияна Арсенова, директор на Музикален театър "Стефан Македонски.

Тя припомни, че премиерата на „Българи от старо време“ е била през април, но на 5 септември за първи път ще се играе на пловдивска сцена.

Това е любима оперета както на артисти, така и на публика. Тя неизменно присъства в афиша на Музикалния театър - още от неговото създаване. Но с всяко ново поколение на артисти, с приемствеността, която имаме от по-възрастните към по-новите - вълнението е много силно.Защото всеки от нас крие родолюбието и патриотизма в сърцата си. И тези заразителни народни огнени ритми, музиката, написана от Асен Карастоянов, либретото на Коста Райнов по едноименната повест на Любен Каравелов, непреходният сюжет на консерватизма и по-младото поколение, облечено само в един малко по-различен архаичен български език с вметки на някои по-архаични думи и изрази, които предизвикват умиление у по-старото поколение и забавление в по-новото. Смятам, че всичко това са едни задължителни условия за успех на този спектакъл.

Подготвили сме ви избор от отлични предложения ново строителство в гр. Пловдив


  Още новини

Сподели
Модера Резидънс - затворен комплекс със собствен парк
Комплексът е проектиран с идеята да отговори на потребността от градско жилище на съвременния човек с активен начин на живот. Той притежава отлично съчетание между качествено строителство, функционалност, спокойствие и сигурност.
Вижте още
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Стартирало строителство, налични разнообразни апартаменти на атрактивни цени.
Вижте още

Още Новини

Регионални
33-тото издание на фестивала Киномания предстои във Варна - акценти и програма

33-ото издание на фестивала Киномания се открива и във Варна - на 14 ноември в зала 1 на Фестивален и конгресен център, научи Moreto.net.

Откриващата прожекция е на филма \"Болка и величие\" на испанския режисьор Педро Алмодовар, с участието на Пенелопе Крус и Антонио Бандерас, спечелил в Кан с този филм наградата за най-добър актьор.

Специално внимание ще получат 50-...

06 Ноември, 2019
Регионални
Подготовката за 7-ата ни Световна купа започна

Обратното броене за най-голямото спортно събитие за 2020 г. у нас започна от международния пресцентър до „Кемпински Хотел Гранд Арена“. Там Организационният комитет на състезанието се събра и по традиция свика ръководителите на всички екипи, които ще участват в подготовката на стартовете на 25 и 26 януари, когато дамите ще премерят сили за 4-ти път след 2009-а, 2012-а и 2015-а в дисциплините спуск...

04 Ноември, 2019
Регионални
Австриецът Марио Мат открива сезона на 14 декември 2019

Традицията най-големите скиори за всички времена да откриват сезоните в Банско продължава!
Този път Марио Мат идва на Бъндеришка поляна, където през 2011-а спечели паметна победа. Австриецът е олимпийски и трикратен световен шампион.

Мат ще даде старт на ски сезона в Банско на 14 декември.
На 27 февруари 2011 г. Супер Марио триумфира в слалома на писта „Алберто Томба“...

04 Ноември, 2019
Регионални
Намалени цени на сезонни карти за 2019 - 2020!

Зимата тропа на вратата, а ентусиастите нямат търпение да започне ски-сезонът.

Не пропускайте възможността да спестите 200 лева! Ето как:

При покупка на сезонна карта за ски-съоръженията в Банско между 01.11, 2019 и 30.11, 2019 (включително) цената ще е 1300 лева за възрастни. Пенсионери, студенти и ученици ще могат да я закупят за 1200 лева, а за деца от 7 до 12 го...

22 Октомври, 2019

Изпратете запитване