Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Новите квартали на Бургас

2023-05-03   |  Георги Куманов, Капитал, Имоти и инвестиции,28.04.2023, с. 33,34,67

Погледнат на картата, Бургас е обграден почти отвсякъде с вода - Черно море, Атанасовското, Бургаското и Мандренското езеро. Единствено на север в посока автомагистрала (АМ) "Тракия" градът граничи изцяло със суша. Логично това е и посоката, в която той ще и всъщност вече се развива. Според инж. Чанка Коралска, зам.-кмет "Строителство, инвестиции и регионално развитие" в община Бургас, още с приемането през 2011 г. на общия устройствен план (ОУП) на града е предвидено разрастването му в тази посока. Двете зони там, които през последната година-две се развиват активно и се очаква това да продължи и засили през тази и следващите години, са новите квартали "Хоризонт" и "Мадика".

Първият се намира на северозапад от кв. "Изгрев" и е заключен между бул. "Транспортна", пътя от магистралата и северния обход на Бургас. "Мадика" от своя страна се намира в зоната около Бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров" и болницата "Сърце и Мозък" на северозапад от кв. "Славейков", като е заключен между ул. "Професор Яким Якимов" и отново пътя от АМ "Тракия". В двата нови квартала се строят вече активно жилищни комплекси, а през 2023 г. се очаква да започне работата по още. Навярно до четири-пет години свободните територии от двата края на пътя от и за магистралата ще бъдат застроени.

От община Бургас предвиждат изграждането на обслужваща инфраструктура, като в "Мадика" вече се изгражда локална улица от западната страна на главния път, която ще отвежда трафика към зоната зад университета, пропускайки натовареното кръгово кръстовище на входа на града. В "Хоризонт" от своя страна е предвидено и в момента се проектира изграждането на улица, свързваща бул. "Транспортна" през зоната около пустеещия мол "Странд" със зоната на "5-и километър" в посока северния обход, а по думите на инж. Коралска общината обмисля нова социална инфраструктура като училища и детски градини.

От поле в нов квартал

По данни на Националния статистически институт (НСИ) през цялата 2022 г. в област Бургас са издадени 905 разрешителни за строеж на сгради (744 от тях жилищни), което е с 41% повече от предходната. Не са налични данни по общини, но според местната администрация през 2022 г. само в община Бургас разрешителните за строеж са 665, или 14% повече от 2021 г., когато те са 583. Тук е важно да се отбележи, че в статистиката на морската община влизат всякакви разрешителни, а не само за сгради. И Все пак се наблюдава увеличение в броя им в сравнение с 2021 г. В почти всички квартали на Бургас.

Градът се дели на центрове за административни услуги (ЦАУ) по подобие на районите в Пловдив, Варна и София. Разрешителните за 2022 г. В ЦАУ "Изгрев" са 87 и към тях спадат тези от зоната на новия квартал "Хоризонт". Увеличението спрямо предходната година е с 18%, когато разрешителните са били 74. Растежът в ЦАУ "Освобождение" е още по-голям и достига 76% спрямо 2021 г., когато разрешителните за строеж са били 100. Данните за броя на разрешителни от новия квартал "Мадика" попадат именно в статистиката от този административен център.

Инж. Коларска от община Бургас разказа пред "Капитал Градове", че "по отношение на сградите със смесено предназначение и производствените такива зоните около кварталите "Хоризонт" и "Мадика" са с най-много разрешителни за строеж през 2022 г.", като под "смесено" влизат сгради, които имат и жилищни части. Изцяло за жилищно строителство зам.-кметът по строителство в местната администрация обясни, че първенци са кварталите "Сарафово" и "Крайморие", както и зона Д на квартал "Меден рудник".

Разрешителните обаче в тези квартали (особено до летището и южния "Крайморие") са масово за еднофамилни сгради и малки кооперации на не повече от три-четири етажа. В същия момент в "Хоризонт" в момента се изграждат комплекси с разгъната застроена площ (РЗП) между 15 и 42 хил. кв.м. През 2023 г. В "Мадика" пък се очаква да започне строителството на големи комплекси с обща РЗП около 150 хил. кв.м.

Все още евтини

Павел Раванов, брокер в BULGARIAN PROPERTIES в Бургас, разказа пред "Капитал Градове", че има висок интерес да се строи в новите зони около "Хоризонт" и "Мадика".

Според него "там цените започват от около 900 евро на квадратен метър", докато в досегашния най-бързо развиващ се квартал, "Меден рудник", може да бъдат открити и на 600 евро.

По думите му в момента най-желани и предпочитани квартали за живеене са "Лазур" и "Зорница" поради близостта им до центъра, Морската градина и морето. Съответно цените на жилищата са и най-високи - средно от 1200 до 1400 евро за квадратен метър площ.

Там обаче няма вече много свободни терени за застрояване. Това е и причината в момента двете зони от двете страни на главния път от АМ "Тракия" да са привлекателни както за инвеститорите, така и за купувачите.

А те са предимно от Ямбол, Сливен, Елхово, Нова Загора, но според наблюденията на Раванов има немалко чужденци от държави като Великобритания, Германия, Нидерландия и Норвегия, които си купуват жилища там. Неговото обяснение да предпочитат този район на града е, тъй като в близост са мол "Бургас плаза" и големи супермаркети като "Кауфланд", "Лидл", "Метро", както и магазини като "Хоуммакс" и "Декатлон". Все пак чужденците не са повече от българите, тъй като от години те предпочитат еднофамилни къщи в по-малки населени места на юг, където от имотите си да имат гледка към морето.

Раванов обърна внимание на нова за Бургас тенденция, която преди не се е наблюдавала по време на бурното развитие на "Меден рудник" например. По думите му инвеститорите, които в момента строят в районите на "Хоризонт" и "Мадика", предвиждат немалки площи за зеленина в бъдещите комплекси.

Вижте нашите оферти в Буругас

  Още новини

Сподели
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване