Oткриват една от най-мащабните изложби в рамките на Пловдив - Еврпейска столица на културата

2019-04-04   |  Bnr.bg

Днес се открива една от най-мащабните изложби в рамките на Европейската столица на културата „Пловдив 2019“. Тя е озаглавена „Чуйте ни – артистичен интелект“ и включва над 80 произведения от колекциите на „Дойче телеком“ с участието на множество знакови фигури от артистичния свят на Централна и Източна Европа.

„Изложбата и колекциите ни имат за цел да покажат фокусиране върху Централна и Източна Европа“, каза кураторът на изложбата Райналд Шумахер в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

„Това са много важни гласове в европейското артистично пространство, които има нужда да бъдат чути. След падането на Желязната завеса артистите от Изтока станаха част от европейското артистично пространство, но много често и до днес те са подценявани. Важно е да се види какво правят“, обясни той.

Виктор Янков, който отговаря за международната дейност на „Пловдив 2019“, разказа: „С „Дойче телеком“ решихме да експериментираме, което беше голям риск за тях, като поставим изложбата на 6 различни места и тя да бъде сложена в контекста на пловдивския културен ландшафт – в старите къщи в Стария град. Смятам, че това ще остане и в тяхната, и в нашата история като подход“.

Янков посочи, че в библиотеката може да се наемат репродукции на картини: „Цялата колекция на „Телеком“ присъства като репродукции във фонда на библиотеката и хората могат да си ги вземат за по два месеца у тях“.

Кураторът на изложбата Натали Хойос отбеляза, че са били впечатлени от Стария град на Пловдив. „Старите къщи са необикновено артистични като вид, решихме, че това е мястото, където трябва да бъдат показани и нашите експонати“.

„Надявам се, че разполагането на нашите експонати в тези изложбени пространства в старите къщи ще може да допринесе за срещата между старото и новото и за преосмисляне на някои аспекти“, добави Шумахер.

„Съвременното изкуство не винаги е против традиционните движения, а просто отразява това, което се случва в обществото и имаме пространство за диалог“, каза Енцио Венцел – директор на „Гьоте Институт“. Той оцени високо сътрудничеството със Светлана Куюмджиева и Фондация "Пловдив 2019".

Работите на Правдолюб Иванов са част от колекцията на „Дойче телеком“. Според него подборът на изложбата е много добър и интересен.

„Изключително впечатляващо за мен е отношението на кураторите към Пловдив, който ще представи тяхната изложба, каза Веселина Сариева. „Пловдив 2019“ прави връзката между съвременното изкуство и града, добави тя.

Топ предложения за ново строителство гр. Пловдив

Вижте нашата богата селекция от имоти от района на Пловдив и самия град


  Още новини

Сподели
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Стартирало строителство, налични разнообразни апартаменти на атрактивни цени.
Вижте още
AMur Residence - луксозна сграда на ул. Мур, до бул. България
AMur Residence материализирала идеята за модерно градско жилище: луксозно изпълнение, функционалност и удобство, спокойствие и сигурност, зелена околна среда и комуникативно местоположение
Вижте още

Още Новини

Регионални
33-тото издание на фестивала Киномания предстои във Варна - акценти и програма

33-ото издание на фестивала Киномания се открива и във Варна - на 14 ноември в зала 1 на Фестивален и конгресен център, научи Moreto.net.

Откриващата прожекция е на филма \"Болка и величие\" на испанския режисьор Педро Алмодовар, с участието на Пенелопе Крус и Антонио Бандерас, спечелил в Кан с този филм наградата за най-добър актьор.

Специално внимание ще получат 50-...

06 Ноември, 2019
Регионални
Подготовката за 7-ата ни Световна купа започна

Обратното броене за най-голямото спортно събитие за 2020 г. у нас започна от международния пресцентър до „Кемпински Хотел Гранд Арена“. Там Организационният комитет на състезанието се събра и по традиция свика ръководителите на всички екипи, които ще участват в подготовката на стартовете на 25 и 26 януари, когато дамите ще премерят сили за 4-ти път след 2009-а, 2012-а и 2015-а в дисциплините спуск...

04 Ноември, 2019
Регионални
Австриецът Марио Мат открива сезона на 14 декември 2019

Традицията най-големите скиори за всички времена да откриват сезоните в Банско продължава!
Този път Марио Мат идва на Бъндеришка поляна, където през 2011-а спечели паметна победа. Австриецът е олимпийски и трикратен световен шампион.

Мат ще даде старт на ски сезона в Банско на 14 декември.
На 27 февруари 2011 г. Супер Марио триумфира в слалома на писта „Алберто Томба“...

04 Ноември, 2019
Регионални
Намалени цени на сезонни карти за 2019 - 2020!

Зимата тропа на вратата, а ентусиастите нямат търпение да започне ски-сезонът.

Не пропускайте възможността да спестите 200 лева! Ето как:

При покупка на сезонна карта за ски-съоръженията в Банско между 01.11, 2019 и 30.11, 2019 (включително) цената ще е 1300 лева за възрастни. Пенсионери, студенти и ученици ще могат да я закупят за 1200 лева, а за деца от 7 до 12 го...

22 Октомври, 2019

Изпратете запитване