Oткриват една от най-мащабните изложби в рамките на Пловдив - Еврпейска столица на културата

2019-04-04   |  Bnr.bg

Днес се открива една от най-мащабните изложби в рамките на Европейската столица на културата „Пловдив 2019“. Тя е озаглавена „Чуйте ни – артистичен интелект“ и включва над 80 произведения от колекциите на „Дойче телеком“ с участието на множество знакови фигури от артистичния свят на Централна и Източна Европа.

„Изложбата и колекциите ни имат за цел да покажат фокусиране върху Централна и Източна Европа“, каза кураторът на изложбата Райналд Шумахер в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

„Това са много важни гласове в европейското артистично пространство, които има нужда да бъдат чути. След падането на Желязната завеса артистите от Изтока станаха част от европейското артистично пространство, но много често и до днес те са подценявани. Важно е да се види какво правят“, обясни той.

Виктор Янков, който отговаря за международната дейност на „Пловдив 2019“, разказа: „С „Дойче телеком“ решихме да експериментираме, което беше голям риск за тях, като поставим изложбата на 6 различни места и тя да бъде сложена в контекста на пловдивския културен ландшафт – в старите къщи в Стария град. Смятам, че това ще остане и в тяхната, и в нашата история като подход“.

Янков посочи, че в библиотеката може да се наемат репродукции на картини: „Цялата колекция на „Телеком“ присъства като репродукции във фонда на библиотеката и хората могат да си ги вземат за по два месеца у тях“.

Кураторът на изложбата Натали Хойос отбеляза, че са били впечатлени от Стария град на Пловдив. „Старите къщи са необикновено артистични като вид, решихме, че това е мястото, където трябва да бъдат показани и нашите експонати“.

„Надявам се, че разполагането на нашите експонати в тези изложбени пространства в старите къщи ще може да допринесе за срещата между старото и новото и за преосмисляне на някои аспекти“, добави Шумахер.

„Съвременното изкуство не винаги е против традиционните движения, а просто отразява това, което се случва в обществото и имаме пространство за диалог“, каза Енцио Венцел – директор на „Гьоте Институт“. Той оцени високо сътрудничеството със Светлана Куюмджиева и Фондация "Пловдив 2019".

Работите на Правдолюб Иванов са част от колекцията на „Дойче телеком“. Според него подборът на изложбата е много добър и интересен.

„Изключително впечатляващо за мен е отношението на кураторите към Пловдив, който ще представи тяхната изложба, каза Веселина Сариева. „Пловдив 2019“ прави връзката между съвременното изкуство и града, добави тя.

Топ предложения за ново строителство гр. Пловдив

Вижте нашата богата селекция от имоти от района на Пловдив и самия град


  Още новини

Споделете
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране при 10% самоучастие.
Вижте още

Още Новини

Последни регионални новини
Томичовият псалтир за първи път в България, ще бъде показан във Велико Търново и в София

Томичовият псалтир ще гостува за първи път в България. Заедно с Манасиевата хроника и Лондонското четвероевангелие, той е от най-изящните образци на илюстрованата българска ръкописна книга от 14-и век. Изданието е изработено в Търновската книжовна школа и се съхранява в Държавния исторически музей в Москва.

Велико Търново и София ще са двата български града, където по месец и полов... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
Много млади групи на Миндя рок фест тази година

Поредното издание на Миндя рок фест ще се състои от 23 до 25 август в едноименното село.

Миндя е домакин на 11-то поредно издание на музикалния фестивал. По пет групи ще свирят на вечер във всеки от фестивалните дни.

Преди 11 години започнахме с просветно усилие, защото тогава върлуваше чалгата, сподели пред „Хоризонт“ идеологът на фестивала Евгений Дайнов. „Ние реших... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
В Орешак започва най-големият Панаир на занаятите

Занаятчии от цялата страна се събират следващата седмица в троянското село Орешак за традиционния Панаир на занаятите, който е най-големият в Северна България и води началото си още от 18-и век. Той се организира в дните около храмовия празник на Троянския манастир \"Успение Богородично\" 15 август.

В парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в артателие... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско

Започна 22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско. Най-голямото лятно джазсъбитие у нас се провежда от 6 до 10 август на площад „Никола Вапцаров“ в Банско. Концертите стартират в 19 часа.

Световни имена и най-добрите български джаз музиканти ще изнесат концерти на сцената, която по традиция е в центъра на града. Планинският ни курорт е пълнен с гости и фенове на музика... прочети повече

09 Август, 2019

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-news.php(297): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114