Регионални новини

16.09.2013 "Шалом София" фест пред НДК ни запознава с еврейската култура

www.vesti.bg, 15.09.2013

Пред Националния дворец на културата в София са отворени множество шатри, които ще впечатлят своите посетители с богатото разнообразие на еврейския културен и духовен живот.

С първите есенни нотки в България започва и нов фестивал под името "Шалом София" на 15 септември пред НДК. Фестивалът запознава аудиторията с интересни моменти от културата и бита на еврейското общество. Пред Националния дворец на културата в София са отворени множество шатри, които ще впечатлят своите посетители с богатото разнообразие на еврейския културен и духовен живот. Един от акцентите на фестивала ще бъде голяма сцена, на която ще излязат световноизвестни музиканти с еврейски произход.

На фестивала присъстват художници и представители на ювелирни изкуства, които ще дадат възможност на присъстващите да се запознаят отблизо с техниките и да се включат в изработките. Музика, живопис и кино са съвременните културни инструменти на всеки народ. Именно затова създателите решават да насочат вниманието на публиката към еврейското кино.

В специална шатра, посветена на еврейската кинокултура, ще бъдат прожектирани най-добрите филми, които да запознаят зрителите с евреите, такива каквито са в своето ежедневие, в общността и извън нея. Едно от оповестените заглавия, което ще присъства в програмата е филмът "Давид". Историята за дете на имам от джамия в Бруклин, което се представя като Давид, вместо Дауд – рожденото му име, за да може да се впише в еврейската общност и да остане с новите си приятели, е всъщност една история, в която могат да се припознаят не само членовете на различни общества, а и всеки един човек. Завладяващата история е дело на Джоел Фенделман, който печели международно признание.

Самият Фенделман споделя, че сюжетът е инспириран от собствената му история: "Израснах в Маями, където се чувствах изключително различен. Повечето деца в училище бяха от испански произход, а от еврейски бяхме само няколко. Не става дума за крайни предразсъдъци, а просто за усещането, че не се вписваш". По-късно режисьорът се среща и с арабската култура, която решава да опознае. Така две общности с различна вяра и различни разбирания се противопоставят в "Давид", за да покажат, че в детските очи силата на едно приятелство е много по-голяма от особеностите на религията и културата.

След излизането си "Давид" печели много награди, една от които е престижната международна награда от филмовия фестивал в Монреал, както и награди от фестивала в Бруклин, Рим, Сейнт Луис, Палм Спринг и Напа Вели. Сега българските зрители ще имат възможност да видят ексклузивно световноизвестната продукция на 15 септември и у нас.

Сред филмите, които ще бъдат представени на фестивала, предстои и представяне на късометражната лента на талантливата Райна Атанасова. Филмът, носещ името "Хромони", печели още през 2011г. наградата за анимация в рамките на "София филм фест" 2011. Идеята е осъществена в съвместната работа на Райна Атанасова и Ина Николова, позната на българските зрители от "Кецове". В "Хромони" Райна и Ина разгръщат темата за ценностите на многообразието и приемствеността между културите.

След големия успех на филма, той се нарежда в задължителната програма на всички държавни училища в Аржентина, като част от образователна програма за превенция на дискриминацията. Той става част и от международния кинофестивал "Сине мигранте". Как и защо филмът достига до този преломен момент, зрителите ще имат възможност да видят на "Шалом София" фест. Късометражният филм ще предшества завъртането на всяко едно заглавие.

Кинопрограмата на "Шалом София" ще включва най-доброто от света на еврейското кино и ще зарадва ценителите с интересна и добре подбрана селекция.

  Още новини
Последни регионални новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Коментари от клиенти
Уважаема Татяна, ние сме много благодарни за помощта и комуникацията с нас! Желаем ви успех, щастие ...
Благодаря ви за професионалната работа. С уважение ...
Уважаеми служители на компания BULGARIAN PROPERTIES! Искате да изразим искрени благодарности в ...
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Най-продаваният комплекс в София!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Последни Новини
Ипотечните кредити са рекордно евтини

02/Януари/2019
Труд, 29.12.18, с.6

Ипотечните кредити са рекордно евтини, сочат данните на БНБ. През ноември средният годишен процент на разходите (ГПР), който включва лихвите и всички такси и комисионни, по жилищните заеми в евро намаля до 4,22%, при 4,30% през октомври. Левовите ипотечни кредити за домакинствата са още по-евтини като средният ГПР е 3,59%.

През ноември се понижават лихвите и таксите и по потребител... прочети повече

Последни регионални новини
Вход свободен във Военноисторическия музей на 22 септември

21/Септември/2018
http://www.programata.bg

В Деня на Независимостта – 22 септември, от 10.00 до 17.00 ч., Националният военноисторически музей (НВИМ) – София, по традиция обявява вход свободен за постоянната хронологична и външната експозиция на музея, както и за временните си изложби.

Само в този ден посетителите ще могат да видят отличия, документи и снимки на генерал-майор Стефан Паприков – външен министър при обявяването... прочети повече

Знаете ли, че?
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник с рекорден брой участници - 7 400

04/Януари/2019
Bnr.bg

Рекорден брой участници ще се включат в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който ще се проведе от 25 до 27 януари в Перник.

Към момента участие са заявили 121 сурвакарски и кукерски групи, от тях 17 от чужбина. Всяка следваща година интересът към фес... прочети повече