Регионални новини

16.09.2013 "Шалом София" фест пред НДК ни запознава с еврейската култура

www.vesti.bg, 15.09.2013

Пред Националния дворец на културата в София са отворени множество шатри, които ще впечатлят своите посетители с богатото разнообразие на еврейския културен и духовен живот.

С първите есенни нотки в България започва и нов фестивал под името "Шалом София" на 15 септември пред НДК. Фестивалът запознава аудиторията с интересни моменти от културата и бита на еврейското общество. Пред Националния дворец на културата в София са отворени множество шатри, които ще впечатлят своите посетители с богатото разнообразие на еврейския културен и духовен живот. Един от акцентите на фестивала ще бъде голяма сцена, на която ще излязат световноизвестни музиканти с еврейски произход.

На фестивала присъстват художници и представители на ювелирни изкуства, които ще дадат възможност на присъстващите да се запознаят отблизо с техниките и да се включат в изработките. Музика, живопис и кино са съвременните културни инструменти на всеки народ. Именно затова създателите решават да насочат вниманието на публиката към еврейското кино.

В специална шатра, посветена на еврейската кинокултура, ще бъдат прожектирани най-добрите филми, които да запознаят зрителите с евреите, такива каквито са в своето ежедневие, в общността и извън нея. Едно от оповестените заглавия, което ще присъства в програмата е филмът "Давид". Историята за дете на имам от джамия в Бруклин, което се представя като Давид, вместо Дауд – рожденото му име, за да може да се впише в еврейската общност и да остане с новите си приятели, е всъщност една история, в която могат да се припознаят не само членовете на различни общества, а и всеки един човек. Завладяващата история е дело на Джоел Фенделман, който печели международно признание.

Самият Фенделман споделя, че сюжетът е инспириран от собствената му история: "Израснах в Маями, където се чувствах изключително различен. Повечето деца в училище бяха от испански произход, а от еврейски бяхме само няколко. Не става дума за крайни предразсъдъци, а просто за усещането, че не се вписваш". По-късно режисьорът се среща и с арабската култура, която решава да опознае. Така две общности с различна вяра и различни разбирания се противопоставят в "Давид", за да покажат, че в детските очи силата на едно приятелство е много по-голяма от особеностите на религията и културата.

След излизането си "Давид" печели много награди, една от които е престижната международна награда от филмовия фестивал в Монреал, както и награди от фестивала в Бруклин, Рим, Сейнт Луис, Палм Спринг и Напа Вели. Сега българските зрители ще имат възможност да видят ексклузивно световноизвестната продукция на 15 септември и у нас.

Сред филмите, които ще бъдат представени на фестивала, предстои и представяне на късометражната лента на талантливата Райна Атанасова. Филмът, носещ името "Хромони", печели още през 2011г. наградата за анимация в рамките на "София филм фест" 2011. Идеята е осъществена в съвместната работа на Райна Атанасова и Ина Николова, позната на българските зрители от "Кецове". В "Хромони" Райна и Ина разгръщат темата за ценностите на многообразието и приемствеността между културите.

След големия успех на филма, той се нарежда в задължителната програма на всички държавни училища в Аржентина, като част от образователна програма за превенция на дискриминацията. Той става част и от международния кинофестивал "Сине мигранте". Как и защо филмът достига до този преломен момент, зрителите ще имат възможност да видят на "Шалом София" фест. Късометражният филм ще предшества завъртането на всяко едно заглавие.

Кинопрограмата на "Шалом София" ще включва най-доброто от света на еврейското кино и ще зарадва ценителите с интересна и добре подбрана селекция.

  Още новини
Последни регионални новини
Софийските райони, в които живеят най-богатите

18/Март/2019
fakti.bg

„Богат” център, „заможен” юг и „беден” север. Тези три групи квартали могат да бъдат очертани, когато става дума за това хора с какви доходи живеят в тях. Анализ на „Визия за София” показва столичните квартали, в които живеят хората с най-високи доходи.

Средният месечен доход е 1312 лв., сочат данните на НАП. В три столични района той значително надвишава тази сума, а именно: Средец... прочети повече

Коментари от клиенти
Тази пролет бях в България с цел закупуване на имот. Преди това търсих имоти в интернет. Комуникирах ...
Благодарности за отзивчивостта и професионализма на Беляна Петкова - офис Пловдив. Пожелавам и ...
Чудесни професионалисти, вършат си работата изключително коректно. Отделят много внимание към ...
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Последни Новини
В-к Капитал: Спокойствие на жилищния пазар след години на ръст

18/Март/2019
capital.bg

Вижте как авторитетният икономическият седмичник обобщи пазара в София и какво споделиха мениджърите на BULGARIAN PROPERTIES и другите реномирани имотни агенции като статистики, тенденции и очаквания за 2019 г.

След поредната силна година пазарът на жилища в София тръгва към застой. Първите симптоми са още от края на миналата година - по-бавни сделки, по малко ипотеки, огромен брой... прочети повече

Последни регионални новини
Софийските райони, в които живеят най-богатите

18/Март/2019
fakti.bg

„Богат” център, „заможен” юг и „беден” север. Тези три групи квартали могат да бъдат очертани, когато става дума за това хора с какви доходи живеят в тях. Анализ на „Визия за София” показва столичните квартали, в които живеят хората с най-високи доходи.

Средният месечен доход е 1312 лв., сочат данните на НАП. В три столични района той значително надвишава тази сума, а именно: Средец... прочети повече

Знаете ли, че?
New York Times: Цените на жилищата в София растат, но предлагането настига търсенето

01/Март/2019
investor.bg

Американското издание New York Times публикува статия за жилищния пазар в България, в който обобщава тенденциите в цените от миналата година и очакванията за тази година, профила на купувачите и препятствията, с които обикновено се сблъскват чужденците, придобиващи жилище у нас.

Матери... прочети повече