Регионални новини

16.09.2013 "Шалом София" фест пред НДК ни запознава с еврейската култура

www.vesti.bg, 15.09.2013

Пред Националния дворец на културата в София са отворени множество шатри, които ще впечатлят своите посетители с богатото разнообразие на еврейския културен и духовен живот.

С първите есенни нотки в България започва и нов фестивал под името "Шалом София" на 15 септември пред НДК. Фестивалът запознава аудиторията с интересни моменти от културата и бита на еврейското общество. Пред Националния дворец на културата в София са отворени множество шатри, които ще впечатлят своите посетители с богатото разнообразие на еврейския културен и духовен живот. Един от акцентите на фестивала ще бъде голяма сцена, на която ще излязат световноизвестни музиканти с еврейски произход.

На фестивала присъстват художници и представители на ювелирни изкуства, които ще дадат възможност на присъстващите да се запознаят отблизо с техниките и да се включат в изработките. Музика, живопис и кино са съвременните културни инструменти на всеки народ. Именно затова създателите решават да насочат вниманието на публиката към еврейското кино.

В специална шатра, посветена на еврейската кинокултура, ще бъдат прожектирани най-добрите филми, които да запознаят зрителите с евреите, такива каквито са в своето ежедневие, в общността и извън нея. Едно от оповестените заглавия, което ще присъства в програмата е филмът "Давид". Историята за дете на имам от джамия в Бруклин, което се представя като Давид, вместо Дауд – рожденото му име, за да може да се впише в еврейската общност и да остане с новите си приятели, е всъщност една история, в която могат да се припознаят не само членовете на различни общества, а и всеки един човек. Завладяващата история е дело на Джоел Фенделман, който печели международно признание.

Самият Фенделман споделя, че сюжетът е инспириран от собствената му история: "Израснах в Маями, където се чувствах изключително различен. Повечето деца в училище бяха от испански произход, а от еврейски бяхме само няколко. Не става дума за крайни предразсъдъци, а просто за усещането, че не се вписваш". По-късно режисьорът се среща и с арабската култура, която решава да опознае. Така две общности с различна вяра и различни разбирания се противопоставят в "Давид", за да покажат, че в детските очи силата на едно приятелство е много по-голяма от особеностите на религията и културата.

След излизането си "Давид" печели много награди, една от които е престижната международна награда от филмовия фестивал в Монреал, както и награди от фестивала в Бруклин, Рим, Сейнт Луис, Палм Спринг и Напа Вели. Сега българските зрители ще имат възможност да видят ексклузивно световноизвестната продукция на 15 септември и у нас.

Сред филмите, които ще бъдат представени на фестивала, предстои и представяне на късометражната лента на талантливата Райна Атанасова. Филмът, носещ името "Хромони", печели още през 2011г. наградата за анимация в рамките на "София филм фест" 2011. Идеята е осъществена в съвместната работа на Райна Атанасова и Ина Николова, позната на българските зрители от "Кецове". В "Хромони" Райна и Ина разгръщат темата за ценностите на многообразието и приемствеността между културите.

След големия успех на филма, той се нарежда в задължителната програма на всички държавни училища в Аржентина, като част от образователна програма за превенция на дискриминацията. Той става част и от международния кинофестивал "Сине мигранте". Как и защо филмът достига до този преломен момент, зрителите ще имат възможност да видят на "Шалом София" фест. Късометражният филм ще предшества завъртането на всяко едно заглавие.

Кинопрограмата на "Шалом София" ще включва най-доброто от света на еврейското кино и ще зарадва ценителите с интересна и добре подбрана селекция.

  Още новини
Последни регионални новини
Артпаркът на София е галерия на открито

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

С два театъра в собствените си предели – „София” и „Сфумато”, и още две сцени на отсрещните тротоари – „Зад канала” и „Сити Марк”, с общинския културен център „Средец”, чиято галерия „Сезони” е сред най-интересните в София, паркът, наричан от едни „Заимов”, а от други „Оборище” е най-голямата територия на изкуството в милионния град. И е една от неговите тайни. Повечето му жители и посетители изоб... прочети повече

Коментари от клиенти
Аз искам да изкажа огромни благодарности на Ангел Соколов и Гергана Тасена, който ни осигуриха ...
Споделям възхищението си от професионализма, коректността и яснотата при работа си с клиенти, ...
Отскоро си търсим жилище, което да превърнем в наш дом за постоянно в столицата. Сблъскахме се с ...
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Последни Новини
Заповядайте в новия ни офис в гр. Бургас!

12/Юни/2019
BULGARIAN PROPERTIES

Следвайки стратегия за присъствие със собствени офиси във всички големи градове и курорти в страната, с най-голямо удоволствие бихме искали да ви съобщим, че открихме нов офис в гр. Бургас.

Той се намира в модерна офис сграда в кв. Лазур с адрес:

ул. Адам Мицкевич 5, вх. Б, ет. 2, офис 2 - точно над клона на БАКБ
Вижте офиса на картата
Тел: 056 828 449... прочети повече

Последни регионални новини
София е домакин на международния форум Innovation Explorer

21/Февруари/2019
http://bnr.bg

София е домакин на петото издание на международния форум за иновации Innovation Explorer. Тази година темата на събитието е вдъхновена от научно-фантастичния сериал Black Mirror и модерната философия на Ювал Ноа Харари.

Участниците тази година предизвикват силен интерес! Сред тях е и шпионинът от ЦРУ Робърт Беър, който ще говори за иновациите и технологиите в света на разузнаването.... прочети повече

Знаете ли, че?
Доходност от наем и начини сами да я повишим

28/Март/2019
manager.bg

Жилищни имоти

Към момента в София доходността от наем на жилища (двустайни и тристайни) е около 5%, в Пловдив – 6%, за Варна - 4%, за Бургас – 5%.

Рентабилността от тази инвестиция рядко надвишава 5%.

Предимства:

- Лесно отдаване под наем. Д... прочети повече