Регионални новини

17.01.2013 Световен курорт за 600 млн. евро вдигат между Говедарци и Сапарева баня

Вяра, Дупница, 16.01.13

Нов мащабен туристически проект предвижда в районите на най-голямото самоковско село Говедарци (1400 жители) и на съседния град и център на община Сапарева баня (4200 жители) да се изгради курорт от световна класа. Проектът е на екип от известни френски специалисти.

Планира се бъдещият курорт да е уникален по рода си за нашата страна, да е целогодишен и да предлага качествени услуги на достъпни цени на около 250хил. туристи от страната и чужбина с разнообразие на спортни дейности за всички възрасти. Общинските съветници и кметските ръководства на двете съседни общини - Самоков и Сапарева баня, вече са запознати с мащабния проект "Рила - дестилация".

Стана ясно, че се планират огромни инвестиции - в размер на около 600 млн. евро, до момента за анализ и планиране вече са изразходвани над 1 млн. евро. Бъдещият голям курорт ще разполага с 83 писти с дължина 155 км (приблизително колкото световноизвестните курорти Кицбюел в Австрия и Куршевел във Франция) и с 27 лифта. Според плана между Говедарци и Сапарева баня ще бъдат изградени три селища и ще се предлагат общо 20 хил. легла. Курортът ще обхване площ от 5500 хектара земя - държавна, общинска и частна собственост. Обектите ще бъдат с категория от 3 до 5 звезди, а движението на автомобили ще бъде ограничено. Ще се построят голф игрища, обекти за СПА туризъм и други, така че да могат да се развиват над 80 вида дейности. Осъществяването на проекта ще гарантира над 7000 нови работни места и допълнителна заетост в сферата на селското стопанство. Очакваният годишен оборот възлиза на внушителната сума от 200 млн. евро.

Разработката е дело на специалисти от: Cluster Montagn - обединение на най-големите 90 френски компании в областта на планинския туризъм с милиарди евро годишен оборот; PGI Management - собственик и оператор на планински курорти; MDP Consulting - фирма, занимаваща се с териториално планиране; Ассог Group - хотелски оператор № 1 в Европа, и фирма Markan като главен изпълнител на строителството.

Сега екипът по проекта очаква официална подкрепа от управите на двете съседни общини. След това проектът ще бъде представен и пред ръководствата на министерствата на икономиката, енергетиката и туризма, на регионалното развитие и благоустройството и на земеделието.

Разгледайте всички наши оферти на имоти в и близо до Боровец

  Още новини
Последни регионални новини
Софийските райони, в които живеят най-богатите

18/Март/2019
fakti.bg

„Богат” център, „заможен” юг и „беден” север. Тези три групи квартали могат да бъдат очертани, когато става дума за това хора с какви доходи живеят в тях. Анализ на „Визия за София” показва столичните квартали, в които живеят хората с най-високи доходи.

Средният месечен доход е 1312 лв., сочат данните на НАП. В три столични района той значително надвишава тази сума, а именно: Средец... прочети повече

Коментари от клиенти
Благодаря за професионалния подход на Петър Петаларев, Ивайло Влахов и Сергей Пеловски! Беше ...
Съпругата ми и аз сме много удовлетворени от работата на BULGARIAN PROPERTIES при покупката на ...
Благодарим на Станислав Цветков за неговата помощ, грижа, енергичност и веселия нрав. Вашата помощ ...
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Последни Новини
Нови спирки на Софийското метро

28/Февруари/2019
Капитал, 01.03.2019, с. 5

Софийското метро ще бъде удължено до Околовръстното шосе и кв. "Слатина".

Това предвижда предложение за промяна на Общия устройствен план на София, което беше одобрено от общинската транспортна комисия в сряда.

Отсечката до "Бизнес парк София" ще се удължи с още два километра до Околовръстното шосе при "Ринг мол" и IKEA, a третият лъч на метрото ще има шесткилометро... прочети повече

Последни регионални новини
Пускат нов шест-седалков лифт на Боровец

31/Октомври/2018
http://www.peika.bg

Подготовката за предстоящия зимен сезон тече с пълна сила в първия планински курорт на Балканите - Боровец, а добрите новини не чакат до началото на снежния сезон!

Нови стълбове блестят в сърцето на курорта, опънати въжета очертават линията на лифта, а новите комфортни седалки чакат нетърпеливо да посрещат запалените скиори и бордисти. Нов шест-седалков лифт “Мартинови Бараки Експре... прочети повече

Знаете ли, че?
New York Times: Цените на жилищата в София растат, но предлагането настига търсенето

01/Март/2019
investor.bg

Американското издание New York Times публикува статия за жилищния пазар в България, в който обобщава тенденциите в цените от миналата година и очакванията за тази година, профила на купувачите и препятствията, с които обикновено се сблъскват чужденците, придобиващи жилище у нас.

Матери... прочети повече