Регионални новини

02.04.2019 Цял месец празници за 50-годишнината на "Старинен Пловдив"

http://bnr.bg

С празници, които ще продължат цял месец, ще бъде отбелязана 50-годишнината от създаването на ОИ „Старинен Пловдив”.

Юбилеят ще се преплете и със 100-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов, затова програмата ще бъде свързана с разказвача на Родопите и с имена, чийто живот и дело е посветен на Стария град. Това са създателят му Атанас Кръстев - Начо Културата, художникът Коста Форев и карикатуристът Борис Димовски.

Празниците започват на 1 април на Лапидариума.

След това в Балабановата къща ще бъде открита изложба на незабравимия асеновградски художник Коста Форев. Ще видим картините му, които изобразяват сцени от едновремешните годежи и погребения, пловдивските и станимашките кафенета и дворове. Сред тях ще са и живописните му вариации по темата „Сватбата на вуйчо ми”.

Същата вечер ще бъде открита и друга, весела, изложба - „Дунавски карикатури”. Така празниците ще започнат с една приятна, весела част. В следващите дни Старият град ще посрещне и актрисата Стоянка Мутафова, която ще представи книгата си „Добър вечер, столетие мое“.

За честванията по повод половинвековния юбилей ще бъде организиран конкурс за ученическо есе на тема „Стария град”.

„И нека да обявим по нестандартен и ясен начин, че вместо рожденика да получава подаръци, рожденикът ще подарява – букет от събития, а за всички присъствали - и подаръци“, разказа в аванс директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев.

На какъв принцип ще става това. На входа на събитията на 1 април, 5, 11, 22 април ще има служител на Института, който ще предлага на всеки посетител възможност за участие в разпределението на наградите. Той ще раздава на посетителите листче, в което хората да впишат име, мейл, телефон и да го пуснат в юбилейната кошница. На 30 април бъдат изтеглени печелившите, които ще бъдат обявени на официалната страница на института. Наградите са: билети за артистични събития, ваучер за вечеря за двама, вино, подаръчни комплекти, ваучер за комплекс СИЛА и много други.

Вижте в аванс акцентите от програмата по дни

01.04., понеделник

17:30 ч - Лапидариум - Официална церемония по случай 50 години от създаването на Управление „Старинен Пловдив“ (поканени ще са бивши и настоящи служители, общественици свързани с историята на Стария град)

В деня на шегата, подаряваме на пловдивчани и гостите една силна доза усмивка с две изложби - 18:00 ч. - Балабанова къща - Изложба на дунавски карикатури„Danube cartoons”

Изложбата представя карикатурното майсторство на автори от няколко дунавски държави. Експозицията се осъществява в партньорство с Министерството на културата на Долна Австрия и Работната Общност на Дунавските страни.

18:30 ч. - Балабанова къща - Изложба „Коста Форев – палитра от светове”

Експозицията ще представи над 30 творби на самобитния разказвач на истории, разпозноваемият и колоритен художник Коста Форев.

Веднага след старта на изложбите: празничен коктейл с музикален гост „Биг Бенд Пловдив” – двор /при лошо време пруст/ Балабанова къща.

05.04., петък

10:00 ч.- Балабанова къща - Обучение „Възможности за финансиране по европейски структурни и инвестиционни фондове. Проектни идеи.“/ Областен информационен център, Пловдив

18:00 ч. - Балабанова къща - Комедиен спектакъл „Лятна бирария” по М. Маринов. Театрална работилница за мечти – Асеновград

М. Маринов автор на пиесата „Лятна бирария”, създадена по картината на Коста Форев „Женски бунт в Станимака” /творбата е във фонда на Дом на хумора и сатирата - Габрово/. Авторът споделя, че преди 7 години написва пиесата, провокиран от силните образи в платното на Коста Форев....Зрителите, дошли да уважат юбилейните събития на Стария град, ще гледат първото й действие, което „звучи” като самостоятелен театрален етюд с времетраене 40-45 минути. Естествената среда на Балабанова къща, костюмите на актьорите и умелото режисьорско решение на постановчика Изабела Шопова ще направят магично оживяване на самобитните герои. Съответно за публиката – настроение, усмивка и потапяне в духа на времената, в които спулсираме когато прекрачим още първия калдъръм на Старинния град.

11.04., четвъртък

18:00 ч. - Малка Базилика - Представяне на книгата „Добър вечер, столетие мое!“ за Стоянка Мутафова и среща с обичаната актриса

15.04. – 18.04. понеделник-четвъртък

Лапидариум - „Донеси цвят в Стария град!“ – изграждане на жива цветна инсталация с участието на публиката (Асоциация на флористите в България, фирма „Фиори и Регали, дизайнера Петя Анастасова, по идея на ОИ „Старинен Пловдив” ще предложат уникална по рода си акция в седмицата преди Цветница – изграждане на жива инсталация от цветя, която ще възпроизведе емблематичната за Стария град Балабанова къща. Канят се всички, които желаят от 15 до 18 април да заповядат, за да се включат в изграждането й. Материалите са осигурени, носете си само добро настроение и усет за красота!).

18.04. четвъртък

19:00 ч.- Балабанова къща - II международна изложба на мозайки „Балкански мостове”, куратор Крум Шаранков. След журиране участниците са 40 автора от 10 страни, а представените творби – около 90.

19.04., петък

11:00-13:00 ч- Малка базилика - Съпътстваща изложбата научна конференция по мозаистика

Научната конференция ще посрещне авторитетни лектори от Сърбия, Турция и Египет, а темите са - популяризиране на мозаечното изкуство и въвеждането му в галериите, в съвременния дом и градско пространство; Развитие на мозаечното изкуство в Близкия Изток; История и развитие на мозайката в Турция.

19.04. – 21.04. петък- неделя

Лапидариум

Фотоконкурс „Цветното лице на Стария град“ (отправяме покана към жителите и гостите на Пловдив да дойдат да снимат и да се снимат до цветната инсталация от акцията „Донеси цвят в Стария град!”; регламентът на конкурса ще бъде поместен на старница)

22.04. понеделник

18:00ч - Балабанова къща - Изложба „Героите на Хайтов и карикатурите на Димовски“ и обявяване на ученически конкурс за есе„Планината може и да не повдигнеш, но си струва да опиташ“(Н. Хайтов)

Регламентът на конкурса, жури и пр. Подробности ще бъдат обявени на посочените сайтове в средата на април.

ВСИЧКИ СЪБИТИЯ В ПРОГРАМАТА СА С ВХОД СВОБОДЕН!

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в Пловдив

  Още новини
Последни регионални новини
Артпаркът на София е галерия на открито

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

С два театъра в собствените си предели – „София” и „Сфумато”, и още две сцени на отсрещните тротоари – „Зад канала” и „Сити Марк”, с общинския културен център „Средец”, чиято галерия „Сезони” е сред най-интересните в София, паркът, наричан от едни „Заимов”, а от други „Оборище” е най-голямата територия на изкуството в милионния град. И е една от неговите тайни. Повечето му жители и посетители изоб... прочети повече

Коментари от клиенти
Бихме искали да благодарим на вашия екип за отличната помощ при покупката ни на имот в България. ...
Поздравления, нека и следващите десет години да са също толкова плодотворни за вас. Радваме се, че ...
BULGARIAN PROPERTIES - Изключително коректен партньор в бизнеса. ...
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Най-продаваният комплекс в София!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Последни Новини
В-к 24 часа: 19 г. по-късно британците се завръщат на имотния пазар у нас

03/Юни/2019
Христо Николов, В-к 24 часа

В специалното приложение за имоти на в-к 24 часа "Идеален дом. Иновации и стил" бе публикуван материал на британското издание A Place In The Sun, цитиращ данните и наблюденията на BULGARIAN PROPERTIES относно чуждестранния интерес към имотите в България.

Вижте оригиналната статия тук (pdf)

Британските купувачи бяха първите, които се отдръпнаха от българския пазар още ... прочети повече

Последни регионални новини
Цял месец празници за 50-годишнината на "Старинен Пловдив"

02/Април/2019
http://bnr.bg

С празници, които ще продължат цял месец, ще бъде отбелязана 50-годишнината от създаването на ОИ „Старинен Пловдив”.

Юбилеят ще се преплете и със 100-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов, затова програмата ще бъде свързана с разказвача на Родопите и с имена, чийто живот и дело е посветен на Стария град. Това са създателят му Атанас Кръстев - Начо Културата, художникъ... прочети повече

Знаете ли, че?
Очаква се икономиката тази година да е малко по-добра от миналата

08/Май/2019
www.mediapool.bg, 07.05.2019

Европейската комисия очаква икономическият растеж у нас леко да се възстанови тази година и да достигне 3.3% на фона на отчетените 3.1% през 2018 г. Това става ясно от пролетната икономическа прогноза на комисията. За сравнение, прогнозата на българското правителство за 2019 г., която първоначално бе... прочети повече