Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Цял месец празници за 50-годишнината на "Старинен Пловдив"

2019-04-02   |  http://bnr.bg

С празници, които ще продължат цял месец, ще бъде отбелязана 50-годишнината от създаването на ОИ „Старинен Пловдив”.

Юбилеят ще се преплете и със 100-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов, затова програмата ще бъде свързана с разказвача на Родопите и с имена, чийто живот и дело е посветен на Стария град. Това са създателят му Атанас Кръстев - Начо Културата, художникът Коста Форев и карикатуристът Борис Димовски.

Празниците започват на 1 април на Лапидариума.

След това в Балабановата къща ще бъде открита изложба на незабравимия асеновградски художник Коста Форев. Ще видим картините му, които изобразяват сцени от едновремешните годежи и погребения, пловдивските и станимашките кафенета и дворове. Сред тях ще са и живописните му вариации по темата „Сватбата на вуйчо ми”.

Същата вечер ще бъде открита и друга, весела, изложба - „Дунавски карикатури”. Така празниците ще започнат с една приятна, весела част. В следващите дни Старият град ще посрещне и актрисата Стоянка Мутафова, която ще представи книгата си „Добър вечер, столетие мое“.

За честванията по повод половинвековния юбилей ще бъде организиран конкурс за ученическо есе на тема „Стария град”.

„И нека да обявим по нестандартен и ясен начин, че вместо рожденика да получава подаръци, рожденикът ще подарява – букет от събития, а за всички присъствали - и подаръци“, разказа в аванс директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев.

На какъв принцип ще става това. На входа на събитията на 1 април, 5, 11, 22 април ще има служител на Института, който ще предлага на всеки посетител възможност за участие в разпределението на наградите. Той ще раздава на посетителите листче, в което хората да впишат име, мейл, телефон и да го пуснат в юбилейната кошница. На 30 април бъдат изтеглени печелившите, които ще бъдат обявени на официалната страница на института. Наградите са: билети за артистични събития, ваучер за вечеря за двама, вино, подаръчни комплекти, ваучер за комплекс СИЛА и много други.

Вижте в аванс акцентите от програмата по дни

01.04., понеделник

17:30 ч - Лапидариум - Официална церемония по случай 50 години от създаването на Управление „Старинен Пловдив“ (поканени ще са бивши и настоящи служители, общественици свързани с историята на Стария град)

В деня на шегата, подаряваме на пловдивчани и гостите една силна доза усмивка с две изложби - 18:00 ч. - Балабанова къща - Изложба на дунавски карикатури„Danube cartoons”

Изложбата представя карикатурното майсторство на автори от няколко дунавски държави. Експозицията се осъществява в партньорство с Министерството на културата на Долна Австрия и Работната Общност на Дунавските страни.

18:30 ч. - Балабанова къща - Изложба „Коста Форев – палитра от светове”

Експозицията ще представи над 30 творби на самобитния разказвач на истории, разпозноваемият и колоритен художник Коста Форев.

Веднага след старта на изложбите: празничен коктейл с музикален гост „Биг Бенд Пловдив” – двор /при лошо време пруст/ Балабанова къща.

05.04., петък

10:00 ч.- Балабанова къща - Обучение „Възможности за финансиране по европейски структурни и инвестиционни фондове. Проектни идеи.“/ Областен информационен център, Пловдив

18:00 ч. - Балабанова къща - Комедиен спектакъл „Лятна бирария” по М. Маринов. Театрална работилница за мечти – Асеновград

М. Маринов автор на пиесата „Лятна бирария”, създадена по картината на Коста Форев „Женски бунт в Станимака” /творбата е във фонда на Дом на хумора и сатирата - Габрово/. Авторът споделя, че преди 7 години написва пиесата, провокиран от силните образи в платното на Коста Форев....Зрителите, дошли да уважат юбилейните събития на Стария град, ще гледат първото й действие, което „звучи” като самостоятелен театрален етюд с времетраене 40-45 минути. Естествената среда на Балабанова къща, костюмите на актьорите и умелото режисьорско решение на постановчика Изабела Шопова ще направят магично оживяване на самобитните герои. Съответно за публиката – настроение, усмивка и потапяне в духа на времената, в които спулсираме когато прекрачим още първия калдъръм на Старинния град.

11.04., четвъртък

18:00 ч. - Малка Базилика - Представяне на книгата „Добър вечер, столетие мое!“ за Стоянка Мутафова и среща с обичаната актриса

15.04. – 18.04. понеделник-четвъртък

Лапидариум - „Донеси цвят в Стария град!“ – изграждане на жива цветна инсталация с участието на публиката (Асоциация на флористите в България, фирма „Фиори и Регали, дизайнера Петя Анастасова, по идея на ОИ „Старинен Пловдив” ще предложат уникална по рода си акция в седмицата преди Цветница – изграждане на жива инсталация от цветя, която ще възпроизведе емблематичната за Стария град Балабанова къща. Канят се всички, които желаят от 15 до 18 април да заповядат, за да се включат в изграждането й. Материалите са осигурени, носете си само добро настроение и усет за красота!).

18.04. четвъртък

19:00 ч.- Балабанова къща - II международна изложба на мозайки „Балкански мостове”, куратор Крум Шаранков. След журиране участниците са 40 автора от 10 страни, а представените творби – около 90.

19.04., петък

11:00-13:00 ч- Малка базилика - Съпътстваща изложбата научна конференция по мозаистика

Научната конференция ще посрещне авторитетни лектори от Сърбия, Турция и Египет, а темите са - популяризиране на мозаечното изкуство и въвеждането му в галериите, в съвременния дом и градско пространство; Развитие на мозаечното изкуство в Близкия Изток; История и развитие на мозайката в Турция.

19.04. – 21.04. петък- неделя

Лапидариум

Фотоконкурс „Цветното лице на Стария град“ (отправяме покана към жителите и гостите на Пловдив да дойдат да снимат и да се снимат до цветната инсталация от акцията „Донеси цвят в Стария град!”; регламентът на конкурса ще бъде поместен на старница)

22.04. понеделник

18:00ч - Балабанова къща - Изложба „Героите на Хайтов и карикатурите на Димовски“ и обявяване на ученически конкурс за есе„Планината може и да не повдигнеш, но си струва да опиташ“(Н. Хайтов)

Регламентът на конкурса, жури и пр. Подробности ще бъдат обявени на посочените сайтове в средата на април.

ВСИЧКИ СЪБИТИЯ В ПРОГРАМАТА СА С ВХОД СВОБОДЕН!

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в Пловдив

  Още новини

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024
Медиите за нас
Как еврозоната ще промени имотния пазар у нас? Отговарят експертите

Имотният пазар в София, който е най-оживеният у нас, започна 2023 г. със спад на сделките от почти 14%, но през следващите две тримесечия успя да го ограничи до съответно 11,7% и 5,4 на сто. Това сочат изчисленията на база данните на Агенцията по вписванията. В цялата страна в края на миналата година са били изповядани 62 398 сделки, което е спад със 7,4 на сто на годишна база.

Как...

20 Февруари, 2024

Изпратете запитване