Варна и Бургас са №1 по нови жилища

2018-10-02   |  Труд, 02.10.18, с.20

Варна и Бургас водят класацията по нови жилища, които излизат на пазара. През 2017 г. въведените в експлоатация новопостроени жилища в областите Варна и Бургас са съответно 2342 и 2233, сочат данните на Националния статистически институт.

Повечето от тези апартаменти са в нови жилищни кооперации, но има и много построени самостоятелни къщи. На трето място по нови апартаменти, които са излезли на пазара през 2017 г., се нарежда област Пловдив с 920 жилища. Това е над два пъти по-малко спрямо двете големи морски области. Явно строителството край морето продължава с много бурни темпове. Морето привлича повече инвестиции в нови жилища от Пловдив, където развитието на Тракия Икономическа Зона води до разкриването на нови работни места и привлича много работници и от съседните области.

Въведените в експлоатация нови жилища в Област София и София-столица са общо 540, което ги нарежда чак на четвърто място. Оказва се, че новопостроените жилища в столицата и в областта са над пет пъти по-малко, отколкото в морските области Варна и Бургас. И то при положение, че в София цените на имотите нарастват с най-бързи темпове и се сключват най-много сделки с жилища. Явно в София ръстът в търсенето на апартаменти с добро качество и на привлекателна локация, изпреварва предлагането, което води до покачване на цените. Въведените в експлоатация нови жилища през 2017 г. само на територията на София-столица са 244. Така столицата се нарежда дори след области като Кърджали, където новоостроените жилища през миналата година са 367, и Пазарджик с 309. Веднага след столицата се нареждат Русе с 221 нови жилища, и Добрич с 218. Общо за страната въведените в експлоатация нови жилища през 2017 г са 8384, сочат данните на НСИ. От тях най-много са двустайните и тристайните - съответно 3393 и 2550. Двустайните апартаменти са 40,5% от излезлите на пазара, а тристайните имат дял от 30,4%.

Любопитно е, че едностайните и четиристайните са с почти един и същи брой - съответно 908 и 910. Допреди няколко години имаше голямо търсене на едностайни жилища заради по-ниската им цена. Сега обаче се увеличава търсенето на апартаменти с повече стаи. Като при новото строителство инвеститорите все по-често изграждат жилища с четири и дори повече стаи. През миналата година са въведени в експлоатация 342 апартамента с 5 стаи, както и 281 жилища сби повече стаи. Много от тези големи жилища всъщност представляват самостоятелни къщи с много стаи.Любопитно е, че по новопостроени жилища сби повече стаи, на първо място е Пловдив. В областта въведените в експлоатация многостайни жилища са 58, като допълнително има още 56 апартамента с по 5 стаи.

На второ и трето място се нареждат Варна и Бургас, където новите жили-ща с поне 6 стаи са съответно 56 и 53. На следващите места са София-област със 17 и Сливен с 15 многостайни жилища. На шесто място е Велико Търново с 11. И чак след това е столицата с 10 многостайни жилища. Като София-столица дели седмото място с Русе, Пазарджик и Плевен. Явно голяма част от многостайните жилища представляват големи къщи, а в столицата няма място за такова строителство, което би излязло и много скъпо.

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. Варна

Вижте нашите предложения за имоти в Слънчев бряг и района

Вижте нашите предложения за имоти в Созопол и района


  Още новини

Споделете
Нова вълна морски оферти за Лято'2019!
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Още Новини

Последни регионални новини
Томичовият псалтир за първи път в България, ще бъде показан във Велико Търново и в София

Томичовият псалтир ще гостува за първи път в България. Заедно с Манасиевата хроника и Лондонското четвероевангелие, той е от най-изящните образци на илюстрованата българска ръкописна книга от 14-и век. Изданието е изработено в Търновската книжовна школа и се съхранява в Държавния исторически музей в Москва.

Велико Търново и София ще са двата български града, където по месец и полов... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
Много млади групи на Миндя рок фест тази година

Поредното издание на Миндя рок фест ще се състои от 23 до 25 август в едноименното село.

Миндя е домакин на 11-то поредно издание на музикалния фестивал. По пет групи ще свирят на вечер във всеки от фестивалните дни.

Преди 11 години започнахме с просветно усилие, защото тогава върлуваше чалгата, сподели пред „Хоризонт“ идеологът на фестивала Евгений Дайнов. „Ние реших... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
В Орешак започва най-големият Панаир на занаятите

Занаятчии от цялата страна се събират следващата седмица в троянското село Орешак за традиционния Панаир на занаятите, който е най-големият в Северна България и води началото си още от 18-и век. Той се организира в дните около храмовия празник на Троянския манастир \"Успение Богородично\" 15 август.

В парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в артателие... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско

Започна 22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско. Най-голямото лятно джазсъбитие у нас се провежда от 6 до 10 август на площад „Никола Вапцаров“ в Банско. Концертите стартират в 19 часа.

Световни имена и най-добрите български джаз музиканти ще изнесат концерти на сцената, която по традиция е в центъра на града. Планинският ни курорт е пълнен с гости и фенове на музика... прочети повече

09 Август, 2019

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-news.php(297): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114