Варна и Бургас са №1 по нови жилища

2018-10-02   |  Труд, 02.10.18, с.20

Варна и Бургас водят класацията по нови жилища, които излизат на пазара. През 2017 г. въведените в експлоатация новопостроени жилища в областите Варна и Бургас са съответно 2342 и 2233, сочат данните на Националния статистически институт.

Повечето от тези апартаменти са в нови жилищни кооперации, но има и много построени самостоятелни къщи. На трето място по нови апартаменти, които са излезли на пазара през 2017 г., се нарежда област Пловдив с 920 жилища. Това е над два пъти по-малко спрямо двете големи морски области. Явно строителството край морето продължава с много бурни темпове. Морето привлича повече инвестиции в нови жилища от Пловдив, където развитието на Тракия Икономическа Зона води до разкриването на нови работни места и привлича много работници и от съседните области.

Въведените в експлоатация нови жилища в Област София и София-столица са общо 540, което ги нарежда чак на четвърто място. Оказва се, че новопостроените жилища в столицата и в областта са над пет пъти по-малко, отколкото в морските области Варна и Бургас. И то при положение, че в София цените на имотите нарастват с най-бързи темпове и се сключват най-много сделки с жилища. Явно в София ръстът в търсенето на апартаменти с добро качество и на привлекателна локация, изпреварва предлагането, което води до покачване на цените. Въведените в експлоатация нови жилища през 2017 г. само на територията на София-столица са 244. Така столицата се нарежда дори след области като Кърджали, където новоостроените жилища през миналата година са 367, и Пазарджик с 309. Веднага след столицата се нареждат Русе с 221 нови жилища, и Добрич с 218. Общо за страната въведените в експлоатация нови жилища през 2017 г са 8384, сочат данните на НСИ. От тях най-много са двустайните и тристайните - съответно 3393 и 2550. Двустайните апартаменти са 40,5% от излезлите на пазара, а тристайните имат дял от 30,4%.

Любопитно е, че едностайните и четиристайните са с почти един и същи брой - съответно 908 и 910. Допреди няколко години имаше голямо търсене на едностайни жилища заради по-ниската им цена. Сега обаче се увеличава търсенето на апартаменти с повече стаи. Като при новото строителство инвеститорите все по-често изграждат жилища с четири и дори повече стаи. През миналата година са въведени в експлоатация 342 апартамента с 5 стаи, както и 281 жилища сби повече стаи. Много от тези големи жилища всъщност представляват самостоятелни къщи с много стаи.Любопитно е, че по новопостроени жилища сби повече стаи, на първо място е Пловдив. В областта въведените в експлоатация многостайни жилища са 58, като допълнително има още 56 апартамента с по 5 стаи.

На второ и трето място се нареждат Варна и Бургас, където новите жили-ща с поне 6 стаи са съответно 56 и 53. На следващите места са София-област със 17 и Сливен с 15 многостайни жилища. На шесто място е Велико Търново с 11. И чак след това е столицата с 10 многостайни жилища. Като София-столица дели седмото място с Русе, Пазарджик и Плевен. Явно голяма част от многостайните жилища представляват големи къщи, а в столицата няма място за такова строителство, което би излязло и много скъпо.

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. Варна

Вижте нашите предложения за имоти в Слънчев бряг и района

Вижте нашите предложения за имоти в Созопол и района


  Още новини

Сподели
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Морска резиденция Belle Epoque в Лозенец
Елитна морска резиденция на първа линия на плажа в Лозенец. Напълно завършена и функционираща, с луксозни апартаменти от най-висок клас. Вижте последните 7 налични жилища за продажба.
Вижте още

Още Новини

Регионални
33-тото издание на фестивала Киномания предстои във Варна - акценти и програма

33-ото издание на фестивала Киномания се открива и във Варна - на 14 ноември в зала 1 на Фестивален и конгресен център, научи Moreto.net.

Откриващата прожекция е на филма \"Болка и величие\" на испанския режисьор Педро Алмодовар, с участието на Пенелопе Крус и Антонио Бандерас, спечелил в Кан с този филм наградата за най-добър актьор.

Специално внимание ще получат 50-...

06 Ноември, 2019
Регионални
Подготовката за 7-ата ни Световна купа започна

Обратното броене за най-голямото спортно събитие за 2020 г. у нас започна от международния пресцентър до „Кемпински Хотел Гранд Арена“. Там Организационният комитет на състезанието се събра и по традиция свика ръководителите на всички екипи, които ще участват в подготовката на стартовете на 25 и 26 януари, когато дамите ще премерят сили за 4-ти път след 2009-а, 2012-а и 2015-а в дисциплините спуск...

04 Ноември, 2019
Регионални
Австриецът Марио Мат открива сезона на 14 декември 2019

Традицията най-големите скиори за всички времена да откриват сезоните в Банско продължава!
Този път Марио Мат идва на Бъндеришка поляна, където през 2011-а спечели паметна победа. Австриецът е олимпийски и трикратен световен шампион.

Мат ще даде старт на ски сезона в Банско на 14 декември.
На 27 февруари 2011 г. Супер Марио триумфира в слалома на писта „Алберто Томба“...

04 Ноември, 2019
Регионални
Намалени цени на сезонни карти за 2019 - 2020!

Зимата тропа на вратата, а ентусиастите нямат търпение да започне ски-сезонът.

Не пропускайте възможността да спестите 200 лева! Ето как:

При покупка на сезонна карта за ски-съоръженията в Банско между 01.11, 2019 и 30.11, 2019 (включително) цената ще е 1300 лева за възрастни. Пенсионери, студенти и ученици ще могат да я закупят за 1200 лева, а за деца от 7 до 12 го...

22 Октомври, 2019

Изпратете запитване