Регионални новини

02.10.2018 Варна и Бургас са №1 по нови жилища

Труд, 02.10.18, с.20

Варна и Бургас водят класацията по нови жилища, които излизат на пазара. През 2017 г. въведените в експлоатация новопостроени жилища в областите Варна и Бургас са съответно 2342 и 2233, сочат данните на Националния статистически институт.

Повечето от тези апартаменти са в нови жилищни кооперации, но има и много построени самостоятелни къщи. На трето място по нови апартаменти, които са излезли на пазара през 2017 г., се нарежда област Пловдив с 920 жилища. Това е над два пъти по-малко спрямо двете големи морски области. Явно строителството край морето продължава с много бурни темпове. Морето привлича повече инвестиции в нови жилища от Пловдив, където развитието на Тракия Икономическа Зона води до разкриването на нови работни места и привлича много работници и от съседните области.

Въведените в експлоатация нови жилища в Област София и София-столица са общо 540, което ги нарежда чак на четвърто място. Оказва се, че новопостроените жилища в столицата и в областта са над пет пъти по-малко, отколкото в морските области Варна и Бургас. И то при положение, че в София цените на имотите нарастват с най-бързи темпове и се сключват най-много сделки с жилища. Явно в София ръстът в търсенето на апартаменти с добро качество и на привлекателна локация, изпреварва предлагането, което води до покачване на цените. Въведените в експлоатация нови жилища през 2017 г. само на територията на София-столица са 244. Така столицата се нарежда дори след области като Кърджали, където новоостроените жилища през миналата година са 367, и Пазарджик с 309. Веднага след столицата се нареждат Русе с 221 нови жилища, и Добрич с 218. Общо за страната въведените в експлоатация нови жилища през 2017 г са 8384, сочат данните на НСИ. От тях най-много са двустайните и тристайните - съответно 3393 и 2550. Двустайните апартаменти са 40,5% от излезлите на пазара, а тристайните имат дял от 30,4%.

Любопитно е, че едностайните и четиристайните са с почти един и същи брой - съответно 908 и 910. Допреди няколко години имаше голямо търсене на едностайни жилища заради по-ниската им цена. Сега обаче се увеличава търсенето на апартаменти с повече стаи. Като при новото строителство инвеститорите все по-често изграждат жилища с четири и дори повече стаи. През миналата година са въведени в експлоатация 342 апартамента с 5 стаи, както и 281 жилища сби повече стаи. Много от тези големи жилища всъщност представляват самостоятелни къщи с много стаи.Любопитно е, че по новопостроени жилища сби повече стаи, на първо място е Пловдив. В областта въведените в експлоатация многостайни жилища са 58, като допълнително има още 56 апартамента с по 5 стаи.

На второ и трето място се нареждат Варна и Бургас, където новите жили-ща с поне 6 стаи са съответно 56 и 53. На следващите места са София-област със 17 и Сливен с 15 многостайни жилища. На шесто място е Велико Търново с 11. И чак след това е столицата с 10 многостайни жилища. Като София-столица дели седмото място с Русе, Пазарджик и Плевен. Явно голяма част от многостайните жилища представляват големи къщи, а в столицата няма място за такова строителство, което би излязло и много скъпо.

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. Варна

Вижте нашите предложения за имоти в Слънчев бряг и района

Вижте нашите предложения за имоти в Созопол и района


  Още новини
Последни регионални новини
Софийските райони, в които живеят най-богатите

18/Март/2019
fakti.bg

„Богат” център, „заможен” юг и „беден” север. Тези три групи квартали могат да бъдат очертани, когато става дума за това хора с какви доходи живеят в тях. Анализ на „Визия за София” показва столичните квартали, в които живеят хората с най-високи доходи.

Средният месечен доход е 1312 лв., сочат данните на НАП. В три столични района той значително надвишава тази сума, а именно: Средец... прочети повече

Коментари от клиенти
Бих искал да благодаря на BULGARIAN PROPERTIES и особено на Сергей Пеловски за съдействието при ...
Продадохме своя имот и продажбата беше чрез BULGARIAN PROPERTIES. Димитър от офиса в Созопол, който ...
Искам да благодаря на брокера на BULGARIAN PROPERTIES Сергей Пеловски. Той ни помогна да продадем ...
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Последни Новини
В нови сгради купуват първо двустайните

19/Март/2019
Катерина Ковачева, Труд, 19.03.2019

Наличните двустайни апартаменти в сградите ново строителство се изчерпват най-бързо. През 2018 г. двустайните имат най-голям дял от закупените жилища като в София те формират около 65% от общия обем на сделките. 25% от закупените жилища са тристайни, а едностайните са 8%, разказаха брокери на имоти.

Средният размер на апартаментите в София е 80 кв. метра. Според сметките на брокерит... прочети повече

Последни регионални новини
Софийските райони, в които живеят най-богатите

18/Март/2019
fakti.bg

„Богат” център, „заможен” юг и „беден” север. Тези три групи квартали могат да бъдат очертани, когато става дума за това хора с какви доходи живеят в тях. Анализ на „Визия за София” показва столичните квартали, в които живеят хората с най-високи доходи.

Средният месечен доход е 1312 лв., сочат данните на НАП. В три столични района той значително надвишава тази сума, а именно: Средец... прочети повече

Знаете ли, че?
250 000 нови софиянци за 10 години

10/Януари/2019
24 часа, 10.01.2019, с. 2+3

С 250 000 души се е увеличило населението на София за 10 г. Това показват данни на служба ГРАО към МРРБ. През 2008 г. в столицата постоянен адрес са имали общо 1 229 324, а към 15 декември 2018 г. софиянци са били 1 478 045.

Официалната статистика показва, че само за една година хората... прочети повече