Регионални новини

02.10.2018 Варна и Бургас са №1 по нови жилища

Труд, 02.10.18, с.20

Варна и Бургас водят класацията по нови жилища, които излизат на пазара. През 2017 г. въведените в експлоатация новопостроени жилища в областите Варна и Бургас са съответно 2342 и 2233, сочат данните на Националния статистически институт.

Повечето от тези апартаменти са в нови жилищни кооперации, но има и много построени самостоятелни къщи. На трето място по нови апартаменти, които са излезли на пазара през 2017 г., се нарежда област Пловдив с 920 жилища. Това е над два пъти по-малко спрямо двете големи морски области. Явно строителството край морето продължава с много бурни темпове. Морето привлича повече инвестиции в нови жилища от Пловдив, където развитието на Тракия Икономическа Зона води до разкриването на нови работни места и привлича много работници и от съседните области.

Въведените в експлоатация нови жилища в Област София и София-столица са общо 540, което ги нарежда чак на четвърто място. Оказва се, че новопостроените жилища в столицата и в областта са над пет пъти по-малко, отколкото в морските области Варна и Бургас. И то при положение, че в София цените на имотите нарастват с най-бързи темпове и се сключват най-много сделки с жилища. Явно в София ръстът в търсенето на апартаменти с добро качество и на привлекателна локация, изпреварва предлагането, което води до покачване на цените. Въведените в експлоатация нови жилища през 2017 г. само на територията на София-столица са 244. Така столицата се нарежда дори след области като Кърджали, където новоостроените жилища през миналата година са 367, и Пазарджик с 309. Веднага след столицата се нареждат Русе с 221 нови жилища, и Добрич с 218. Общо за страната въведените в експлоатация нови жилища през 2017 г са 8384, сочат данните на НСИ. От тях най-много са двустайните и тристайните - съответно 3393 и 2550. Двустайните апартаменти са 40,5% от излезлите на пазара, а тристайните имат дял от 30,4%.

Любопитно е, че едностайните и четиристайните са с почти един и същи брой - съответно 908 и 910. Допреди няколко години имаше голямо търсене на едностайни жилища заради по-ниската им цена. Сега обаче се увеличава търсенето на апартаменти с повече стаи. Като при новото строителство инвеститорите все по-често изграждат жилища с четири и дори повече стаи. През миналата година са въведени в експлоатация 342 апартамента с 5 стаи, както и 281 жилища сби повече стаи. Много от тези големи жилища всъщност представляват самостоятелни къщи с много стаи.Любопитно е, че по новопостроени жилища сби повече стаи, на първо място е Пловдив. В областта въведените в експлоатация многостайни жилища са 58, като допълнително има още 56 апартамента с по 5 стаи.

На второ и трето място се нареждат Варна и Бургас, където новите жили-ща с поне 6 стаи са съответно 56 и 53. На следващите места са София-област със 17 и Сливен с 15 многостайни жилища. На шесто място е Велико Търново с 11. И чак след това е столицата с 10 многостайни жилища. Като София-столица дели седмото място с Русе, Пазарджик и Плевен. Явно голяма част от многостайните жилища представляват големи къщи, а в столицата няма място за такова строителство, което би излязло и много скъпо.

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. Варна

Вижте нашите предложения за имоти в Слънчев бряг и района

Вижте нашите предложения за имоти в Созопол и района


  Още новини
Последни регионални новини
Артпаркът на София е галерия на открито

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

С два театъра в собствените си предели – „София” и „Сфумато”, и още две сцени на отсрещните тротоари – „Зад канала” и „Сити Марк”, с общинския културен център „Средец”, чиято галерия „Сезони” е сред най-интересните в София, паркът, наричан от едни „Заимов”, а от други „Оборище” е най-голямата територия на изкуството в милионния град. И е една от неговите тайни. Повечето му жители и посетители изоб... прочети повече

Коментари от клиенти
Разглеждам офертите на сайта на Bulgarian Properties през последните 8 години и когато дойде ...
Бих искала да благодаря на вашата брокерка в курорта Слънчев бряг - Елена Ахмеджанова! Тя е много ...
Искам да благодаря на Bulgarian properties и целия екип и най вече на брокера Богдан Тончев за ...
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Последни Новини
Къща от портфолиото на BULGARIAN PROPERTIES сред най-скъпите в Слънчев бряг

31/Май/2019
fakti.bg, Милена Богданова

Къща от портфолиото ни с луксозни имоти в Слънчев бряг влезе в класацията на ФАКТИ.БГ за най-скъпи елитни резиденции в най-популярния морски курорт в страната.
Вижте оригиналната статия тук

В най-известния курортен комплекс у нас – Слънчев бряг, акцентът при търговията с недвижими имоти, са ваканционните апартаменти. Инвестиционният интерес на строителите винаги е бил насоче... прочети повече

Последни регионални новини
Започват безплатните туристически обиколки във Варна

02/Април/2019
http://www.moreto.net

Безплатни туристически пешеходни обиколки на Варна започват за шеста поредна година, организирани от дирекция „Туризъм“ и Туристическия информационен център, в партньорство със Съюза на екскурзоводите в България. През настоящата година са предвидени общо 110 обиколки, от които 90 на английски език и 20 на български. Основната цел е да бъде представени по интересен начин културно-историческото насл... прочети повече

Знаете ли, че?
14 родни плажа посрещат туристите със ”Син флаг”

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

14 плажа и една яхтена марина по Българското Черноморие ще посрещат туристите със сертификат „Син флаг“. Така ивиците с чист пясък и морска вода са с две повече в сравнение с миналото лято. Това са , „Оазис“, „Дюни“, „Созопол Харманите“, „Поморие Изток“, „Несебър Юг",“Слънчев бряг Юг“, „Слънчев бряг ... прочети повече