Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Вечният въпрос на Хамлет звучи на 45 езика в Малката базилика в Пловдив

2019-02-21   |  http://bnr.bg/

Международният ден на майчиния език, ще бъде отбелязан в Пловдив с четене на Шекспир на повече от 45 езика. Празникът ще се състои тази вечер в Малката базилика в Пловдив и се организира от Българо-турския литературен клуб.

Денят на майчиния език се чества ежегодно по света от 2000 г. с цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие, а датата е избрана от ЮНЕСКО неслучайно. На 21 февруари 1952 година в Дака, столицата на днешен Бангладеш, от куршумите на полицейски служители са били убити студенти - участници в демонстрация за защита на родния си език - бенгалски, който те са поискали да се признае за официален език в страната.

„За втора поредна година организираме празник по повод Деня на майчиния език, а идеята е да съберем всички общности , които живеят в града под тепетата“, разказва Шeнар Мехмед Али от Българо-турския литературен клуб.

„В музикално-поетичния спектакъл ще участват както представители на етносите от града, така и чуждестранните студенти, които се обучават в нашите Пловдивски университети. Ще има цитат от Шекспировата пиеса „Хамлет“ – „Да бъдеш или да не бъдеш - това е въпросът“, който ще имате възможност да го чуете на над 45 езика, в това число много екзотични езици като кхоса, сесото, тамил, панджаб. Избираме Шекспир, тъй като 2019 година се навършват точно 455 години от рождението на гениалния английски поет и драматург. Той е преведен и на всички официални езици. Именно затова решихме да е Шекспир“.

Тази година членовете на Консулския клуб - Генералният консул на Турция и останалите почетни консули, също ще се включат в празника. Все още е изненада какво ще подготвят - мисъл на популярна личност от държавата, която представляват, изречена на техния език или стихотворение.

Освен четенето на Шекспир, участниците в празника подготвят и друга програма. Тя ще е и своеобразен поздрав към Пловдив, който тази година е Европейска столица на културата.

„Ще представят своите традиции, музика и танци от държавата, от която идват. Другото интересно тази година в програмата сме включили и жестомимиката, тъй като в града ни има хора, които по този начин си общуват.“

На финала ще бъде отправено общо послание за Деня на майчиния език, а за всички които ще се включат в празника са предвидени грамоти за участие.

„Смятаме през следващата година да излезем и извън границите на Пловдив и да обогатим инициативите ни, свързани с отбелязването на Деня на майчиния език“, допълва Шенар Мехмед Али от Българо-турския литературен клуб.

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. Пловдив

  Още новини

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване