Вечният въпрос на Хамлет звучи на 45 езика в Малката базилика в Пловдив

2019-02-21   |  http://bnr.bg/

Международният ден на майчиния език, ще бъде отбелязан в Пловдив с четене на Шекспир на повече от 45 езика. Празникът ще се състои тази вечер в Малката базилика в Пловдив и се организира от Българо-турския литературен клуб.

Денят на майчиния език се чества ежегодно по света от 2000 г. с цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие, а датата е избрана от ЮНЕСКО неслучайно. На 21 февруари 1952 година в Дака, столицата на днешен Бангладеш, от куршумите на полицейски служители са били убити студенти - участници в демонстрация за защита на родния си език - бенгалски, който те са поискали да се признае за официален език в страната.

„За втора поредна година организираме празник по повод Деня на майчиния език, а идеята е да съберем всички общности , които живеят в града под тепетата“, разказва Шeнар Мехмед Али от Българо-турския литературен клуб.

„В музикално-поетичния спектакъл ще участват както представители на етносите от града, така и чуждестранните студенти, които се обучават в нашите Пловдивски университети. Ще има цитат от Шекспировата пиеса „Хамлет“ – „Да бъдеш или да не бъдеш - това е въпросът“, който ще имате възможност да го чуете на над 45 езика, в това число много екзотични езици като кхоса, сесото, тамил, панджаб. Избираме Шекспир, тъй като 2019 година се навършват точно 455 години от рождението на гениалния английски поет и драматург. Той е преведен и на всички официални езици. Именно затова решихме да е Шекспир“.

Тази година членовете на Консулския клуб - Генералният консул на Турция и останалите почетни консули, също ще се включат в празника. Все още е изненада какво ще подготвят - мисъл на популярна личност от държавата, която представляват, изречена на техния език или стихотворение.

Освен четенето на Шекспир, участниците в празника подготвят и друга програма. Тя ще е и своеобразен поздрав към Пловдив, който тази година е Европейска столица на културата.

„Ще представят своите традиции, музика и танци от държавата, от която идват. Другото интересно тази година в програмата сме включили и жестомимиката, тъй като в града ни има хора, които по този начин си общуват.“

На финала ще бъде отправено общо послание за Деня на майчиния език, а за всички които ще се включат в празника са предвидени грамоти за участие.

„Смятаме през следващата година да излезем и извън границите на Пловдив и да обогатим инициативите ни, свързани с отбелязването на Деня на майчиния език“, допълва Шенар Мехмед Али от Българо-турския литературен клуб.

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. Пловдив

  Още новини

Споделете
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Още Новини

Последни регионални новини
Томичовият псалтир за първи път в България, ще бъде показан във Велико Търново и в София

Томичовият псалтир ще гостува за първи път в България. Заедно с Манасиевата хроника и Лондонското четвероевангелие, той е от най-изящните образци на илюстрованата българска ръкописна книга от 14-и век. Изданието е изработено в Търновската книжовна школа и се съхранява в Държавния исторически музей в Москва.

Велико Търново и София ще са двата български града, където по месец и полов... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
Много млади групи на Миндя рок фест тази година

Поредното издание на Миндя рок фест ще се състои от 23 до 25 август в едноименното село.

Миндя е домакин на 11-то поредно издание на музикалния фестивал. По пет групи ще свирят на вечер във всеки от фестивалните дни.

Преди 11 години започнахме с просветно усилие, защото тогава върлуваше чалгата, сподели пред „Хоризонт“ идеологът на фестивала Евгений Дайнов. „Ние реших... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
В Орешак започва най-големият Панаир на занаятите

Занаятчии от цялата страна се събират следващата седмица в троянското село Орешак за традиционния Панаир на занаятите, който е най-големият в Северна България и води началото си още от 18-и век. Той се организира в дните около храмовия празник на Троянския манастир \"Успение Богородично\" 15 август.

В парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в артателие... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско

Започна 22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско. Най-голямото лятно джазсъбитие у нас се провежда от 6 до 10 август на площад „Никола Вапцаров“ в Банско. Концертите стартират в 19 часа.

Световни имена и най-добрите български джаз музиканти ще изнесат концерти на сцената, която по традиция е в центъра на града. Планинският ни курорт е пълнен с гости и фенове на музика... прочети повече

09 Август, 2019

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-news.php(297): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114