Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотната криза в България свърши

2014-10-16   |  www.darikfinance.bg, 15.10.2014

Жилищният пазар в най-големите градове се съживява. За първи път от началото на кризата се увеличават както сделките с имоти, така и вписаните ипотеки.

София диктува темпото. През третото тримесечие на 2014 г. в столицата са сключени 5063 покупко-продажби на всякакви имоти. Това е ръст с 12% спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Агенцията по вписванията, пише "Преса".

За динамиката в жилищния сегмент най-добре говори броят на регистрираните нови ипотеки. През изминалото лято те са 2140, което е увеличение с 14%.

Имотният пазар в София не помни толкова силно трето тримесечие от 2007 г. насам, когато сделките набъбнаха с 20% спрямо предходното лято. Тогава обаче треската за имоти беше в разгара си и от юли до края на септември бяха сключени 10 792 прехвърляния - два пъти повече от сегашното ниво.

Добри новини идват и от Пловдив - сделките там растат с 8%, вписаните ипотеки – с 14%. В Бургас покупките намаляват с 10%, но ипотеките се увеличават с 10%. Вероятно това разминаване се дължи на отлива на руски клиенти, които плащат главно със собствени средства.

За оптимизма на имотния пазар причините са няколко - активизират се хората, които са отлагали дълго жилищните си нужди. Цените на апартаментите се запазват почти без промяна в последната година. И не на последно място - кризата с КТБ накара много хора да търсят различни варианти за убежище на свободните си пари.

Съживяването на жилищния пазар е важно за строителството и за икономиката. Щом сделките се увеличават, обикновено следва размразяване на строежите. Повечето експерти не очакват поскъпване на имотите в близките месеци, защото на пазара има предлагане. Дори и по време на кризата компаниите с опит не са спирали да строят кооперации.

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване