Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Цените на жилищата през първото полугодие в София

2016-07-15   |  http://fakti.bg

Поскъпнала или поевтиняха жилищата в София? Още от началото на миналата година се забелязва съществен ръст в цените на апартаментите в столицата. Ако през първото полугодие на 2015 г. максималният процент на поскъпване беше 6%-7% и то се отнасяше само за четири столични квартала, то през първите шест месеца на текущата година наблюдаваме повишение до 11%-12%, което обхваща пет квартала. Тук влизат Мусагеница, Оборище, Дружба, Толстой и Яворов, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg.

Каква е ситуацията в другия край на класацията? Вече почти никой не говори за поевтиняване на жилищата. Поне не в столицата. За периода януари-юни 2016 г. то се наблюдава само в три столични квартала – Горна баня, Малинова долина и Хладилника и е в рамките между -2% и -4%. Правейки съпоставка със същия период на миналата година, се вижда, че тогава спад в цената на квадратен метър жилищна площ е имало в шест квартала.

Между 4% и 5% беше средно поскъпването на жилищата през първото полугодие на 2015-а в столицата. През текущата година процентът се е повишил до средно 7%-8%.

Относно цената, то най-висока остава тя в района на Докторски паметник – 1826 EUR/кв.м. Общо в 9 квартала стойността на квадратен метър жилищна площ се търгува над 1000 EUR/кв.м, като най-евтино е в централната градска част – 1025 EUR/кв.м.

Интересно е да се отбележи, че най-евтините имоти се предлагат в квартал, в който по време на пика на пазара кипеше усилено строителство – Малинова долина. Днес там средната цена на квадратен метър е 546 EUR. Между 600 EUR/кв.м и 700 EUR/кв.м се търгуват жилища в квартали като Люлин, Надежда, Толстой, Овча купел, Княжево.

През втората половина на годината цените на жилищата ще се увеличават с по-бавни темпове в сравнение с първите шест месеца, прогнозират анализатори.

Вижте нашите оферти ново строителство в София


  Още новини

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Брокери на месец май 2024

Вижте кои са нашите шампиони – брокерите на месеца, които получават тази титла на база постигнатите резултати от предния месец.

А какъв месец беше само този април! Пореден динамичен месец за имотния пазар в цялата страна, както е видно от победителите в нашата класация.

Изнесените данни за първото тримесечие от различни източници и по различни показатели потвърдиха н...

02 Май, 2024
последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024

Изпратете запитване