Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Официалната статистика отчете: Жилищата поевтиняват, но по-бавно

2012-07-25   |  Монитор, 24.07.12, с. 11

Годишният спад на цените, на които се продават жилищата у нас, забавя темпо. Това сочат данните за второто тримесечие на 2012 г. на Националния статистически институт (НСИ).

Информацията на националната статистика показва още, че в периода април-юни цените на жилищата са се покачили с 0,2% средно за страната, след като през първите три месеца на годината регистрираха спад от 0,4%. През второто тримесечие спрямо същия период на миналата година е отчетено поевтиняване от 2,6% докато през първото тримесечие на годишна база цените отбелязаха понижение от 4,3%.

През второто тримесечие на 2012 г. спрямо предходното е регистрирано увеличение на цените в 13 от областните градове в страната, посочват от националната статистика. Най-голям ръст е регистриран в Търговище – 3,5%, Разград – 3,4%, и Велико Търново – 3,1%.

Намаление на цените на жилищата през второто тримесечие спрямо първото е отчетено в 14 от областните градове. Най-силен спад на цените е регистриран в Хасково (-3,9%), Враца (-2,8%) и Перник (-2,7%).

885,32 лв./кв. м е средната пазарна цена на жилищата за страната през второто тримесечие на 2012 г., отчитат още от националната статистика.

Най-високи са били средните цени в столицата София­ 1457,38 лв./кв. м, следвана от Варна – 1429 лв./кв. м и Бургас ­ 1151,17 лв./кв. м.

В София сделките до 50 000 евро

В София се купуват предимно евтини жилища, до 50 000 евро, като тази тенденция продължава от средата на миналата година, сочи проучване на Bulgarian properties. Вече има оферти за апартаменти и на цени от 20 000 евро, като това са основно маломерни жилища в периферните квартали. Предлагането е много добро, а офертните цени са доста атрактивни и са по-близо до цените на реално сключваните сделки. На практика такива обяви не сме виждали от 2004-2005 г., и то за значително по-качествени апартаменти от тези преди 7 години.

Средната офертна цена по данни за София е 900 евро на кв. м, а цената на продадените апартаменти през второто тримесечие е 715 евро на кв. м. На годишна база измереният спад е около 15% (850 евро на кв. м за второ тримесечие на 2011 г.).

Прочетете пълния текст на статията

Прочетете анализа на BULGARIAN PROPERTIES въз основа на данните на НСИ за цените на имотите за второто тримесечие на 2012 г.

Прочетете анализа на BULGARIAN PROPERTIES за имотния пазар в Бъргария за второто тримесечие на 2012 г.


  Още новини

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване