Велико Търново рекордьор по поскъпване на имотите

2019-08-07   |  Труд, 06.08.2019, с. 18

Велико Търново е рекордьор по ръст на цените на имотите. Жилищата в града са поскъпнали с 10,75% за година и квадратният метър в старата столица вече струва 515 евро, показват данните на имотни компании в страната. Това се дължи на все по-засиления интерес от страна на младежите към града и обособяването му като интересна за чуждестранните инвеститори локация.

Поскъпване на жилищата се наблюдава във всички големи областни центрове - София, Пловдив, Варна и Бургас, като увеличението е средно със 7% за година. Поскъпването се дължи на нарасналото търсене на имоти, което води и до повишена строителната активност в големите градове в страната. Издадените разрешителни за строеж през 2018 г. са с 42% повече спрямо 2017 г.

Бургас остава морският лидер на пазара на имоти с ръст на цените от 7,2% до 670 евро кв.м, сочат данните на брокери. Въпреки това обаче квадратният метър в Бургас остава с около 20% по-евтин спрямо Варна. През миналата година най-активният сезон за покупка на жилище в Бургас е бил лятото, коментират брокери. Те разделят клиентите на два основни типа според начина на финансиране на сделките - едните разчитат изцяло на свои средства, а другите - единствено на банков кредит.

Варна пък е лидер при ръста на сключените сделки с увеличение от 9% за година.

Цените на имотите във Варна достигнаха нива от 854 евро за кв.м (+4,3% за година). В София обаче имотите продължават да поскъпват по-бързо отколкото в морската столица - с 8,8% за година до около 1000 евро за кв.м.

Жилищата в Пловдив вече струват средно 695 евро за кв.м (+9%), а Русе се нарежда близо до Европейската столица на културата за 2019 г. като отбелязва поскъпване в размер на 6% до 600 евро за кв.м. Брокерите отчитат поскъпване и в градовете Хасково, Шумен и Ямбол с до 8%, а цените за кв. метър достигат 475 евро.

В Стара Загора цените също нарастват, но с по-бавни темпове - с 1,7% до 575 евро за кв.м. Кърджали и Пазарджик са областните градове с най-ниски цени на жилищните имоти - съответно 415 евро за кв.м (+3,7%) и 410 евро за км.м (+5%).

Най-добрите оферти от района на Велико Търново

Вижте офертите ни ново строителство в Пловдив

Вижте офертите ни ново строителство във Варна

Обекти ново строителство в Бургас

Нашите предложения от гр. Стара Загора

  Още новини

Споделете
Нова вълна морски оферти за Лято'2019!
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Още Новини

Последни регионални новини
Томичовият псалтир за първи път в България, ще бъде показан във Велико Търново и в София

Томичовият псалтир ще гостува за първи път в България. Заедно с Манасиевата хроника и Лондонското четвероевангелие, той е от най-изящните образци на илюстрованата българска ръкописна книга от 14-и век. Изданието е изработено в Търновската книжовна школа и се съхранява в Държавния исторически музей в Москва.

Велико Търново и София ще са двата български града, където по месец и полов... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
Много млади групи на Миндя рок фест тази година

Поредното издание на Миндя рок фест ще се състои от 23 до 25 август в едноименното село.

Миндя е домакин на 11-то поредно издание на музикалния фестивал. По пет групи ще свирят на вечер във всеки от фестивалните дни.

Преди 11 години започнахме с просветно усилие, защото тогава върлуваше чалгата, сподели пред „Хоризонт“ идеологът на фестивала Евгений Дайнов. „Ние реших... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
В Орешак започва най-големият Панаир на занаятите

Занаятчии от цялата страна се събират следващата седмица в троянското село Орешак за традиционния Панаир на занаятите, който е най-големият в Северна България и води началото си още от 18-и век. Той се организира в дните около храмовия празник на Троянския манастир \"Успение Богородично\" 15 август.

В парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в артателие... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско

Започна 22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско. Най-голямото лятно джазсъбитие у нас се провежда от 6 до 10 август на площад „Никола Вапцаров“ в Банско. Концертите стартират в 19 часа.

Световни имена и най-добрите български джаз музиканти ще изнесат концерти на сцената, която по традиция е в центъра на града. Планинският ни курорт е пълнен с гости и фенове на музика... прочети повече

09 Август, 2019

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-news.php(297): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114