Велико Търново рекордьор по поскъпване на имотите

2019-08-07   |  Труд, 06.08.2019, с. 18

Велико Търново е рекордьор по ръст на цените на имотите. Жилищата в града са поскъпнали с 10,75% за година и квадратният метър в старата столица вече струва 515 евро, показват данните на имотни компании в страната. Това се дължи на все по-засиления интерес от страна на младежите към града и обособяването му като интересна за чуждестранните инвеститори локация.

Поскъпване на жилищата се наблюдава във всички големи областни центрове - София, Пловдив, Варна и Бургас, като увеличението е средно със 7% за година. Поскъпването се дължи на нарасналото търсене на имоти, което води и до повишена строителната активност в големите градове в страната. Издадените разрешителни за строеж през 2018 г. са с 42% повече спрямо 2017 г.

Бургас остава морският лидер на пазара на имоти с ръст на цените от 7,2% до 670 евро кв.м, сочат данните на брокери. Въпреки това обаче квадратният метър в Бургас остава с около 20% по-евтин спрямо Варна. През миналата година най-активният сезон за покупка на жилище в Бургас е бил лятото, коментират брокери. Те разделят клиентите на два основни типа според начина на финансиране на сделките - едните разчитат изцяло на свои средства, а другите - единствено на банков кредит.

Варна пък е лидер при ръста на сключените сделки с увеличение от 9% за година.

Цените на имотите във Варна достигнаха нива от 854 евро за кв.м (+4,3% за година). В София обаче имотите продължават да поскъпват по-бързо отколкото в морската столица - с 8,8% за година до около 1000 евро за кв.м.

Жилищата в Пловдив вече струват средно 695 евро за кв.м (+9%), а Русе се нарежда близо до Европейската столица на културата за 2019 г. като отбелязва поскъпване в размер на 6% до 600 евро за кв.м. Брокерите отчитат поскъпване и в градовете Хасково, Шумен и Ямбол с до 8%, а цените за кв. метър достигат 475 евро.

В Стара Загора цените също нарастват, но с по-бавни темпове - с 1,7% до 575 евро за кв.м. Кърджали и Пазарджик са областните градове с най-ниски цени на жилищните имоти - съответно 415 евро за кв.м (+3,7%) и 410 евро за км.м (+5%).

Най-добрите оферти от района на Велико Търново

Вижте офертите ни ново строителство в Пловдив

Вижте офертите ни ново строителство във Варна

Обекти ново строителство в Бургас

Нашите предложения от гр. Стара Загора

  Още новини

Сподели
Изгодни имоти в морските курорти
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Стартирало строителство, налични разнообразни апартаменти на атрактивни цени.
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Жилищата в Банско по 400 евро за кв. метър


Регистрират 3,4% ръст на продажбите през 2019 г.

Позитивна тенденция на пазара на имоти в зимния ни курорт Банско през последните две години, отчитат брокери. Цената на жилищата в курорта достигна 400 евро за кв. метър през първите девет месеца на годината. Тя е нараснала със 100 евро за кв. метър за периода 2017-2019 г., стана ясно на конференция в София, на к...

06 Декември, 2019
Фирмени
BULGARIAN PROPERTIES взе участие в бизнес закуската на Imoti.net

На 04.12.2019 г. в Гранд хотел "София" се проведе заключителната за годината бизнес закуска, организирана от имотния портал imoti.net.

Над 150 представители на водещи агенции за недвижими имоти, строителни фирми, организации и местната власт дискутираха състоянието на имотния пазар в столицата и бъдещото развитие на града.Акцент в...

05 Декември, 2019
Медиите за нас
Тенденции на българския жилищен пазар

Пoвeчe cдeлки, цeни близки дo тeзи прeз 2018 г. Тoвa ca двaтa ocнoвни извoдa, кoитo прaвят брoкeритe нa нeдвижими имoти у нac. Прoдължaвa интeрecът към пoкупкaтa нa триcтaйни жилищa c рaзгънaтa зacтрoeнa плoщ нaд 90 кв.м. Клиeнтитe прoдължaвaт дa търcят прeдимнo нoвo cтрoитeлcтвo. Блaгoдaрeниe нa дoбрaтa инфрacтруктурa бързo ce прoдaвaт жилищa oт първичния пaзaр в зaпaднитe и чacт oт ceвeрнитe квa...

05 Декември, 2019
Медиите за нас
Жилищата в северните и западните райони на София стават все по-търсени

Все повече хора търсят жилища в северните и западните райони на София, отчетоха експерти по време на бизнес закуската на Imoti.net, която се проведе на 4 декември в столицата.

„Някои клиенти се насочват към по-крайни квартали, защото инфраструктурата в част от най-желаните райони не е привлекателна“, заяви Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

05 Декември, 2019

Изпратете запитване