Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Средата на седмицата най-предпочитана за сделка с имот

2019-11-26   |  monitor.bg

Покупко-продажбите са повече в последните три месеца от годината


Дните в средата на седмицата са най-често предпочитани от купувачи и продавачи за сключване на сделки с имоти, твърдят повечето брокери от софийските посреднически кантори. По-пренебрегнати са понеделник и петък, особено през лятото и при хубаво време в останалите сезони.
--
Според Даниела Грозева, собственик на агенция, наистина в понеделник стават по-малко сделки, защото брокерите и клиентите ни така си планират нещата. „Дните с повече сделки зависят от сезонността. През лятото, когато хората повече правят и кратки пътувания, се избягват петък или понеделник. Сякаш най-често се случват нещата между вторник и четвъртък. Най-активните месеци за сделки на пазара са октомври, ноември и декември. След това са април май и юни. Юли и август активността е по-малка, както и януари и февруари”, уточнява тя.

Наско Атанасов, шеф на друга столична агенция, също смята за по-слабо активни за сделки юли и август. „Септември е силен за наемите заради студентската кампания. През януари е пълно затишие. През февруари нещата зависят от времето. Студено ли е, на хората не им се ходи по огледи и затова сделките закъсват. След това през март всичко се започва отново. Обикновено в петък избягват да се спазаряват сделки, особено когато времето е хубаво и много хора са планирали да ходят извън града”, добавя брокерът.

„Понякога клиентите се влияят и от датите, влизащи в ретроградния Меркурий”, казва Стеляна Василева, брокер от друга софийска агенция за недвижими имоти. По думите й в последните месеци на годината винаги има повече покупко-продажби. „Понеделник пък не е активен за сделки, защото много се водят от принципа, че на този ден не се дават пари. Повече активност сякаш има по средата на седмицата”, добавя тя.

Друга нейна колежка, Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, споменава, че на 11 ноември е имало много сделки независимо че датата е включена във въпросните рискови астрологични прогнози. От началото на годината има още 5 работни дни, чиито дати съвпадат с номера на месеца - 4 април, 6 юни, 8 август, 9 септември, 10 октомври и 12 декември.



„От месеците в последните години август е по-силен за продажби, а септември, покрай началото на учебната година - по-слаб. По-малко сделки се правят и около отпуските и при натрупване на повече почивни дни. След това обаче октомври, ноември и декември са силни месеци. Понякога дори се уреждат сделки до последните часове на годината. Март също е много силен месец”, уточнява Стойкова.

Според председателя на Дисциплинарната комисия на Нотариалната камара Димитър Танев трудно може да се определи ден от седмицата с повече изповядани имотни сделки. „От месеците на годината обаче най-натоварени са ноември и декември” - категоричен е той.

Ирина Кънева, търговски директор на инвестиционно-строителна фирма, пък смята, че най-предпочитаният ден за сделки е петък. По думите й месеците август и септември от няколко години традиционно са с най-голям брой сделки. Според нея ретроградният Меркурий влияе на решенията само на някои от клиентите.

Тихомир Цаков, шеф на столична агенция, също има различно мнение от колегите си и смята, че сделки по-често се случват в началото на седмицата, защото хората са натрупали впечатления от предишната. „Най-активните месеци са в късната есен и началото на зимата. В началото на годината има много празници и трудно се организират огледи. Лятото хората са по почивки, но и тогава не са малко сделките, защото част от купувачите гледат например да са през септември в новото жилище, за да могат да си организират децата къде ще учат”, уточнява Цаков.

Според Константин Пандов, също собственик на столична агенция, често се случват периоди на необясним спад или активност. „Отдавал съм ги обаче на настроения, предизвикани от времето или предстоящи празници. Доста разпространено е и суеверието да не се дават пари в понеделник”, казва той. Брокерът споменава и за куриозни случаи от практиката си, като един от тях е за наемодател, искал наемателят му да е непременно човек от водна зодия.

Вижте нашите ТОП оферти ново строителство в София

Имоти за продажба и наем в София

Атрактивни имоти на морето

Топ предложение от българските ски курорти
  Още новини

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Светли и благословени Великденски празници от BULGARIAN PROPERTIES

Време е да посрещнем едни от най-светлите празници в годината!
💐🌷🌈🐰🐇

Бихме искали да ви уведомим, че по време на предстоящите празници и официални почивни дни по случай 1-ви Май и Великден офисите на BULGARIAN PROPERTIES ще бъдат затворени.

В случай че желаете да се свържете с някой от нашите брокери по време на празниц...

30 Април, 2024
последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024

Изпратете запитване