Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

„Витошка“ грейва обновена до Южния парк

2014-08-27   |  pressadaily.bg

Емблематичният и най-посещаван столичен булевард „Витоша“ ще бъде обновен и разкрасен изцяло, а не само в пешеходната си част. Столичната община планира да ремонтира през 2015 г. и тази отсечка на „Витошка“, по която се движат колите и трамваите - от ул. „Гургулят“ до ул. „Бяла черква“, която опира в началото на Южния парк. Това съобщи за „Преса“ зам.-кметът по транспорт Любомир Христов.

Остарелите и вечe амортизирани релси на трамвая ще бъдат заменени с нови. Ще се монтират и механизми, които да намалят вибрациите и шума. Пътната настилка на булеварда ще бъде преасфалтирана и ще се извърши подмяна на бордюрите и обновяване на тротоарите. Основно ще бъде ремонтиран и мостът над бул. „България“. Ще се подмени и хидроизолацията на покривите на подлезите, които се намират в дългата 1,6 км отсечка. Обновяването на „Витошка“ до Южния парк ще струва 5,4 млн. лв. с ДДС.

През идната пролет ще започне и ремонтът на последната отсечка на пешеходната зона на бул. „Витоша“ - от „Солунска“ до „Алабин“. Плановете на общината бяха то да стане тази есен, но втора поредна жалба от участник в конкурса спъна ремонта. Така вместо за Нова година цялата пешеходна зона на булеварда ще придобие еднакво архитектурно оформление най-рано през лятото на 2015 г. Още година ще трябва да почакат и любителите на ретро усещанията, за да могат да наблюдават отвисоко кипящия денонощно живот по булеварда от прозорците на кафене „Стария трамвай“. То ще бъде разположено в специална стара мотриса на „Столичен автотранспорт“, която ще бъде паркирана за постоянно пред ритуалната зала „Триадица“. До него общината ще рискува отново да сложи фонтан на „Витошка“, само че този път след провеждане на конкурс за изпълнител. Съдбата на първия шадраван - в отсечката от „Неофит Рилски“ до „Солунска“, все още остава неясна. Анкета в интернет през пролетта показа, че много от хората не го искат. Тогава главният архитект Петър Диков каза, че е склонен да се съобрази с желанията на столичани, но не уточни срок за премахването му.

През другата година ще бъдат извършени още три ремонта на ключови пътни трасета в столицата. Булевардът, на който се намират сградите на президентството и Министерския съвет - „Княз Александър Дондуков“, ще се раздели завинаги с емблематичните си стогодишни павета. Те ще бъдат подменени в участъка от ул. „Кракра“ до Младежкия театър с асфалтова настилка по желание на живеещите в района. В последните години те негодуват срещу високите нива на шума от многобройните автомобили, които се движат по този централен булевард. Ивица от паветата все пак ще бъде оставена около релсовия път, който, както и на „Витошка“, ще бъде изцяло обновен.

Общината имаше намерение редом с ремонта да направи и подземен гараж на булеварда по линия на публично-частното партньорство, но плановете Ӝ се провалиха. Един от сериозните кандидати, с който преговорите бяха напреднали значително, в крайна сметка реши, че начинанието ще му излезе много солено и се отказа в последния момент. Около 8 милиона лева ще струва на общината обновяването на „Дондуков“.

С нови пътни настилки и трамвайни релси ще се сдобият и бул. „Джеймс Баучър“ от „Черни връх“ до площад „Велчова завера“, и ул. „Козлодуй“ от бул. „Мария Луиза“ до ул. „Константин Стоилов“. Стойностите на двата ремонта са съответно 3,6 млн. и 3 млн. лв.

В момента вече тече обществена поръчка за избор на строители на четирите обекта. Тези дни бяха отворени документите. От общината се надяват до Коледа да бъдат избрани изпълнителите и да сключат договори с тях в началото на новата година. Ремонтните работи по четирите участъка ще започнат през идната пролет. Кога ще приключат обаче, все още не се знае, тъй като сроковете ще бъдат определени от победителите в конкурсната надпревара.

Общината ще отложи за пролетта и ремонта на друг емблематичен участък в столицата - кръговия площад около Руски паметник. Заложеното в проекта премахване на паветата там възбуди гнева на поддръжниците на идеята, че София не трябва да се разделя с лека ръка с автентичната си настилка. За да успокоят страстите, в общината преработиха това лято на няколко пъти проекта, което пък стана причина да бъде изпуснат строителният сезон. В момента тече процедура и до десетина дни ще бъде избран изпълнител на проекта. Почти сигурно е обаче, че ремонтът ще започне през пролетта, тъй като се очаква и дежурното обжалване на процедурата пред КЗК.

Ново строителство в София

Вижте най-новите ни оферти от София


  Още новини

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Брокери на месец май 2024

Вижте кои са нашите шампиони – брокерите на месеца, които получават тази титла на база постигнатите резултати от предния месец.

А какъв месец беше само този април! Пореден динамичен месец за имотния пазар в цялата страна, както е видно от победителите в нашата класация.

Изнесените данни за първото тримесечие от различни източници и по различни показатели потвърдиха н...

02 Май, 2024
последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024

Изпратете запитване