Регионални новини

27.08.2014 „Витошка“ грейва обновена до Южния парк

pressadaily.bg

Емблематичният и най-посещаван столичен булевард „Витоша“ ще бъде обновен и разкрасен изцяло, а не само в пешеходната си част. Столичната община планира да ремонтира през 2015 г. и тази отсечка на „Витошка“, по която се движат колите и трамваите - от ул. „Гургулят“ до ул. „Бяла черква“, която опира в началото на Южния парк. Това съобщи за „Преса“ зам.-кметът по транспорт Любомир Христов.

Остарелите и вечe амортизирани релси на трамвая ще бъдат заменени с нови. Ще се монтират и механизми, които да намалят вибрациите и шума. Пътната настилка на булеварда ще бъде преасфалтирана и ще се извърши подмяна на бордюрите и обновяване на тротоарите. Основно ще бъде ремонтиран и мостът над бул. „България“. Ще се подмени и хидроизолацията на покривите на подлезите, които се намират в дългата 1,6 км отсечка. Обновяването на „Витошка“ до Южния парк ще струва 5,4 млн. лв. с ДДС.

През идната пролет ще започне и ремонтът на последната отсечка на пешеходната зона на бул. „Витоша“ - от „Солунска“ до „Алабин“. Плановете на общината бяха то да стане тази есен, но втора поредна жалба от участник в конкурса спъна ремонта. Така вместо за Нова година цялата пешеходна зона на булеварда ще придобие еднакво архитектурно оформление най-рано през лятото на 2015 г. Още година ще трябва да почакат и любителите на ретро усещанията, за да могат да наблюдават отвисоко кипящия денонощно живот по булеварда от прозорците на кафене „Стария трамвай“. То ще бъде разположено в специална стара мотриса на „Столичен автотранспорт“, която ще бъде паркирана за постоянно пред ритуалната зала „Триадица“. До него общината ще рискува отново да сложи фонтан на „Витошка“, само че този път след провеждане на конкурс за изпълнител. Съдбата на първия шадраван - в отсечката от „Неофит Рилски“ до „Солунска“, все още остава неясна. Анкета в интернет през пролетта показа, че много от хората не го искат. Тогава главният архитект Петър Диков каза, че е склонен да се съобрази с желанията на столичани, но не уточни срок за премахването му.

През другата година ще бъдат извършени още три ремонта на ключови пътни трасета в столицата. Булевардът, на който се намират сградите на президентството и Министерския съвет - „Княз Александър Дондуков“, ще се раздели завинаги с емблематичните си стогодишни павета. Те ще бъдат подменени в участъка от ул. „Кракра“ до Младежкия театър с асфалтова настилка по желание на живеещите в района. В последните години те негодуват срещу високите нива на шума от многобройните автомобили, които се движат по този централен булевард. Ивица от паветата все пак ще бъде оставена около релсовия път, който, както и на „Витошка“, ще бъде изцяло обновен.

Общината имаше намерение редом с ремонта да направи и подземен гараж на булеварда по линия на публично-частното партньорство, но плановете Ӝ се провалиха. Един от сериозните кандидати, с който преговорите бяха напреднали значително, в крайна сметка реши, че начинанието ще му излезе много солено и се отказа в последния момент. Около 8 милиона лева ще струва на общината обновяването на „Дондуков“.

С нови пътни настилки и трамвайни релси ще се сдобият и бул. „Джеймс Баучър“ от „Черни връх“ до площад „Велчова завера“, и ул. „Козлодуй“ от бул. „Мария Луиза“ до ул. „Константин Стоилов“. Стойностите на двата ремонта са съответно 3,6 млн. и 3 млн. лв.

В момента вече тече обществена поръчка за избор на строители на четирите обекта. Тези дни бяха отворени документите. От общината се надяват до Коледа да бъдат избрани изпълнителите и да сключат договори с тях в началото на новата година. Ремонтните работи по четирите участъка ще започнат през идната пролет. Кога ще приключат обаче, все още не се знае, тъй като сроковете ще бъдат определени от победителите в конкурсната надпревара.

Общината ще отложи за пролетта и ремонта на друг емблематичен участък в столицата - кръговия площад около Руски паметник. Заложеното в проекта премахване на паветата там възбуди гнева на поддръжниците на идеята, че София не трябва да се разделя с лека ръка с автентичната си настилка. За да успокоят страстите, в общината преработиха това лято на няколко пъти проекта, което пък стана причина да бъде изпуснат строителният сезон. В момента тече процедура и до десетина дни ще бъде избран изпълнител на проекта. Почти сигурно е обаче, че ремонтът ще започне през пролетта, тъй като се очаква и дежурното обжалване на процедурата пред КЗК.

Ново строителство в София

Вижте най-новите ни оферти от София


  Още новини
Последни регионални новини
Софийските райони, в които живеят най-богатите

18/Март/2019
fakti.bg

„Богат” център, „заможен” юг и „беден” север. Тези три групи квартали могат да бъдат очертани, когато става дума за това хора с какви доходи живеят в тях. Анализ на „Визия за София” показва столичните квартали, в които живеят хората с най-високи доходи.

Средният месечен доход е 1312 лв., сочат данните на НАП. В три столични района той значително надвишава тази сума, а именно: Средец... прочети повече

Коментари от клиенти
Здравейте, искам да поздравя Мартин Каишев за отличната работа, да му пожелая здраве, щастие и ...
BULGARIAN PROPERTIES - Изключително коректен партньор в бизнеса. ...
Уважаеми г-н Андрю Пийч, Искам да Ви благодаря за всичко, което направихте за мен. Покупката на ...
Най-продаваният комплекс в София!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Последни Новини
В-к Капитал: Спокойствие на жилищния пазар след години на ръст

18/Март/2019
capital.bg

Вижте как авторитетният икономическият седмичник обобщи пазара в София и какво споделиха мениджърите на BULGARIAN PROPERTIES и другите реномирани имотни агенции като статистики, тенденции и очаквания за 2019 г.

След поредната силна година пазарът на жилища в София тръгва към застой. Първите симптоми са още от края на миналата година - по-бавни сделки, по малко ипотеки, огромен брой... прочети повече

Последни регионални новини
Софийските райони, в които живеят най-богатите

18/Март/2019
fakti.bg

„Богат” център, „заможен” юг и „беден” север. Тези три групи квартали могат да бъдат очертани, когато става дума за това хора с какви доходи живеят в тях. Анализ на „Визия за София” показва столичните квартали, в които живеят хората с най-високи доходи.

Средният месечен доход е 1312 лв., сочат данните на НАП. В три столични района той значително надвишава тази сума, а именно: Средец... прочети повече

Знаете ли, че?
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник с рекорден брой участници - 7 400

04/Януари/2019
Bnr.bg

Рекорден брой участници ще се включат в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който ще се проведе от 25 до 27 януари в Перник.

Към момента участие са заявили 121 сурвакарски и кукерски групи, от тях 17 от чужбина. Всяка следваща година интересът към фес... прочети повече