Регионални новини

27.08.2014 „Витошка“ грейва обновена до Южния парк

pressadaily.bg

Емблематичният и най-посещаван столичен булевард „Витоша“ ще бъде обновен и разкрасен изцяло, а не само в пешеходната си част. Столичната община планира да ремонтира през 2015 г. и тази отсечка на „Витошка“, по която се движат колите и трамваите - от ул. „Гургулят“ до ул. „Бяла черква“, която опира в началото на Южния парк. Това съобщи за „Преса“ зам.-кметът по транспорт Любомир Христов.

Остарелите и вечe амортизирани релси на трамвая ще бъдат заменени с нови. Ще се монтират и механизми, които да намалят вибрациите и шума. Пътната настилка на булеварда ще бъде преасфалтирана и ще се извърши подмяна на бордюрите и обновяване на тротоарите. Основно ще бъде ремонтиран и мостът над бул. „България“. Ще се подмени и хидроизолацията на покривите на подлезите, които се намират в дългата 1,6 км отсечка. Обновяването на „Витошка“ до Южния парк ще струва 5,4 млн. лв. с ДДС.

През идната пролет ще започне и ремонтът на последната отсечка на пешеходната зона на бул. „Витоша“ - от „Солунска“ до „Алабин“. Плановете на общината бяха то да стане тази есен, но втора поредна жалба от участник в конкурса спъна ремонта. Така вместо за Нова година цялата пешеходна зона на булеварда ще придобие еднакво архитектурно оформление най-рано през лятото на 2015 г. Още година ще трябва да почакат и любителите на ретро усещанията, за да могат да наблюдават отвисоко кипящия денонощно живот по булеварда от прозорците на кафене „Стария трамвай“. То ще бъде разположено в специална стара мотриса на „Столичен автотранспорт“, която ще бъде паркирана за постоянно пред ритуалната зала „Триадица“. До него общината ще рискува отново да сложи фонтан на „Витошка“, само че този път след провеждане на конкурс за изпълнител. Съдбата на първия шадраван - в отсечката от „Неофит Рилски“ до „Солунска“, все още остава неясна. Анкета в интернет през пролетта показа, че много от хората не го искат. Тогава главният архитект Петър Диков каза, че е склонен да се съобрази с желанията на столичани, но не уточни срок за премахването му.

През другата година ще бъдат извършени още три ремонта на ключови пътни трасета в столицата. Булевардът, на който се намират сградите на президентството и Министерския съвет - „Княз Александър Дондуков“, ще се раздели завинаги с емблематичните си стогодишни павета. Те ще бъдат подменени в участъка от ул. „Кракра“ до Младежкия театър с асфалтова настилка по желание на живеещите в района. В последните години те негодуват срещу високите нива на шума от многобройните автомобили, които се движат по този централен булевард. Ивица от паветата все пак ще бъде оставена около релсовия път, който, както и на „Витошка“, ще бъде изцяло обновен.

Общината имаше намерение редом с ремонта да направи и подземен гараж на булеварда по линия на публично-частното партньорство, но плановете Ӝ се провалиха. Един от сериозните кандидати, с който преговорите бяха напреднали значително, в крайна сметка реши, че начинанието ще му излезе много солено и се отказа в последния момент. Около 8 милиона лева ще струва на общината обновяването на „Дондуков“.

С нови пътни настилки и трамвайни релси ще се сдобият и бул. „Джеймс Баучър“ от „Черни връх“ до площад „Велчова завера“, и ул. „Козлодуй“ от бул. „Мария Луиза“ до ул. „Константин Стоилов“. Стойностите на двата ремонта са съответно 3,6 млн. и 3 млн. лв.

В момента вече тече обществена поръчка за избор на строители на четирите обекта. Тези дни бяха отворени документите. От общината се надяват до Коледа да бъдат избрани изпълнителите и да сключат договори с тях в началото на новата година. Ремонтните работи по четирите участъка ще започнат през идната пролет. Кога ще приключат обаче, все още не се знае, тъй като сроковете ще бъдат определени от победителите в конкурсната надпревара.

Общината ще отложи за пролетта и ремонта на друг емблематичен участък в столицата - кръговия площад около Руски паметник. Заложеното в проекта премахване на паветата там възбуди гнева на поддръжниците на идеята, че София не трябва да се разделя с лека ръка с автентичната си настилка. За да успокоят страстите, в общината преработиха това лято на няколко пъти проекта, което пък стана причина да бъде изпуснат строителният сезон. В момента тече процедура и до десетина дни ще бъде избран изпълнител на проекта. Почти сигурно е обаче, че ремонтът ще започне през пролетта, тъй като се очаква и дежурното обжалване на процедурата пред КЗК.

Ново строителство в София

Вижте най-новите ни оферти от София


  Още новини
Последни регионални новини
Артпаркът на София е галерия на открито

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

С два театъра в собствените си предели – „София” и „Сфумато”, и още две сцени на отсрещните тротоари – „Зад канала” и „Сити Марк”, с общинския културен център „Средец”, чиято галерия „Сезони” е сред най-интересните в София, паркът, наричан от едни „Заимов”, а от други „Оборище” е най-голямата територия на изкуството в милионния град. И е една от неговите тайни. Повечето му жители и посетители изоб... прочети повече

Коментари от клиенти
Ние сме горди собственици на красиво жилище, с уникална гледка. Искаме да кажем голямо "БЛАГОДАРЯ" ...
Специални благодарности на моя приятел Сергей Пеловски, който ми предостави първокласно обслужване. ...
Невероятни хора и отлично обслужване. Те ми помогнаха да продам апартамент в София за нула време, и ...
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Последни Новини
Преди 98 години Варна официално е обявена за морски курорт

13/Юни/2019
actualno.com

На 10 юни 1921 година със специално Постановление № 21 на варненската управа, което през 1925 година е утвърдено и с Царски указ, морската ни столица официално е провъзгласена за „специален и свободен курортен град”.

Именно с това решение, варненската община получава правото да събира курортна такса и да сключва заеми за развитието на летовището.

Точно преди 98 годи... прочети повече

Последни регионални новини
Софийските райони, в които живеят най-богатите

18/Март/2019
fakti.bg

„Богат” център, „заможен” юг и „беден” север. Тези три групи квартали могат да бъдат очертани, когато става дума за това хора с какви доходи живеят в тях. Анализ на „Визия за София” показва столичните квартали, в които живеят хората с най-високи доходи.

Средният месечен доход е 1312 лв., сочат данните на НАП. В три столични района той значително надвишава тази сума, а именно: Средец... прочети повече

Знаете ли, че?
€3.6 млн. за най-скъпата къща у нас

05/Март/2019
telegraph.bg

3,6 милиона евро струва най-скъпата къща в България в момента, която е пусната за продан в началото на 2019 г.

Луксозният имот на два етажа в столичния квартал „Бояна“ е развълнувал американското издание „Ню Йорк таймс“. В последния си брой те публикували статия за жилищния пазар в Бъл... прочети повече