Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът на жилища в Бургас - развитие в застой

2017-11-21   |  http://www.dnevnik.bg

В края на септември форум на търговците на недвижими имоти в Бургас отчете около 6% по-малко сделки от януари до юни в сравнение с първите шест месеца на 2016 г., но в същото време и повишение на цените с почти 25–30%. Други от представените данни показваха намаление с около 10% на издадените строителни разрешения в първата половина на годината. Макар и трудно обяснима със законите на предлагането и търсенето тази скрита картина подсказваше за раздвижване и нова динамика на пазара.

Според някои брокери обаче картината е по-различна. Според тях търсенето, предлагането и цените на имотите в Бургас са останали стабилни след началото на 2017 г. Те търсят обяснение за разминаването между по-малкия брой сделки и повишените цени в изходните данни, ползвани от колегите им.

"Увеличението от 25–30% вероятно има за база офертните цени, каза Румяна Георгиева, представител на агенция за недвижими имоти. Вярно е, че търсенето нарасна, но цените вече претърпяха сериозно увеличение през 2015 и 2016 г. и достигнаха доста високи нива, за да растат допълнително на този етап. По тази причина през първите девет месеца на тази година имаме по-скоро задържане в цената, на която се осъществяват сделките".

Според Георгиева в момента няма как сделки да бъдат сключвани на цени, завишени с 25 – 30% спрямо м.г. тъй като подобен драстичен скок агенциите за недвижими имоти отчитат само в периоди на бум в търсенето, какъвто в момента в Бургас няма.

В същото време брокерите отчитат повишен интерес към сделки "на зелено", както и ръст на строителството в почти всички райони на града.

Едното обяснение за това е, че на пазара в Бургас в момента са останали предимно големи компании с бизнес история, която вдъхва доверие у клиентите, каза Румяна Георгиева. Втората причина, според нея, е рязко повишеното качество на новото строителство, като в същото време купувачите все по-трудно намират на вторичния пазар имот, който да удовлетворява изискванията им.

По данни на Сдружение "Недвижими имоти" в Бургас значителна част от покупките в момента се извършват с кредити при лихвени нива около и под 3.5%.

Големите агенции в града нe поддържат статистика за средните цени на продажби през първата половина на 2016 г. Обяснението, което дават е, че стойностите на сделките в различни райони на Бургас са съвършено различни, като при това става дума за несравними имоти.

Последните сделки, сключени за апартаменти в най-крайния квартал на града "Меден рудник", са за около 500 – 600 евро на кв.м. В други жилищни квартали покупките се движат на около 700 – 750 евро на кв. м. Общата тенденция обаче е в ценовото изравняване на панелните и новите жилища със сходни характеристики. Обяснението на търговците в този случай е, че въпреки минусите си панелните апартаменти продължават да имат много по-добро вътрешно разпределение от новопостроените.

За съвсем други цени става въпрос в централната част на Бургас и районите с морска панорама. Там квадратен метър жилищна площ се движи между 1000 и 1500 евро. Трети и твърде специфичен сегмент са луксозните имоти, формиращи между 5 и 10% от предлагането в центъра на града и определяния като "хитов" район "Лазур".

Встрани от този малък пазар е другият – през тази и миналата година хит в продажбите са апартаментите от 55 -75 кв.м. с дневен тракт (обединена дневна и кухня - бел. ред.) и една спалня. Според търговците на имоти, това са жилища, които удовлетворяват широк диапазон от клиенти. Той обхваща млади семейства, но и такива в предпенсионна възраст, освободени от грижите за деца.

Както и във Варна търсенето на добри строителни терени в центъра на Бургас надвишава неколкократно предлагането. А това естествено рефлектира в намаляващия брой на издадените строителни разрешения през последните три години.

"Строителите станаха предпазливи и пристъпват към сделки само ако са сигурни, че в краткосрочен план ще могат да реализират поне 80% от новоизградените площи", казва Георгиева. "В кварталите извън широкия градски център рискът за строителите е огромен. Не малка част от тях тръгнаха да разработват терени именно там при липса на каквато и да е инфраструктура, но и при положение, че това е задължение на общинската администрация. В Общия устройствен план на Бургас тези райони са отредени за жилищно строителство".

Така в търсене на добри терени и продажби голяма част от големите строителни компании в Бургас още преди години са се насочили към София, Пловдив и дори Варна.

Проблем за пазара на недвижими имоти в района на Бургас са и застиналите продажби на ваканционни имоти – сегмент, който вече няколко години е в сериозен застой. Причината е в оттеглянето на купувачи от Русия заради срива на рублата, но и в затягането на режима за износ на капитали от страната, смятат брокерите. Така според тях се е появил и сериозен вторичен пазар на имоти, собственост на руски граждани, които сега се опитват да се освободят от тях, за да върнат вложените средства. Купувачи обаче няма дори и при цени под тези, на които имотите са били купени.

От няколко години насам в София, Пловдив и Варна се заговори за пазар на т.нар. Airbnb имоти. Става дума за малки жилища - дневен тракт и сервизни помещения, пригодени за отдавани под наем за уикенд пътувания. Очакванията, че това ще се случи и в Бургас след увеличения брой директни полети от и до летището в града засега не се оправдават. Въпреки това от Сдружение "Недвижими имоти" в града отчитат оптимистичен ръст на сделките с клиенти от вътрешността на страната, които инвестират в имоти с цел отдаването под наем.

Два района на Бургас чакат "звездния си миг". Първият е зона "Д" на квартала "Меден Рудник", с красива панорама, но все още липсваща инфраструктура. Вниманието на инвеститорите се насочва в тази посока, тъй като възможностите за ново строителство в останалите части на квартала са вече почти изчерпани. Вторият район е кв. "Крайморие", който привлича с локацията си, но според брокерите там все още не се случва нищо, което да привлече вниманието на инвеститорите и потенциалните купувачи. Причината за това е, че общината не е решила какво ще се строи на това място.

"През последните години Бургас беше наистина разкрасен", казва Румяна Георгиева. "Приятно е да се живее в такъв град, влияе и на самочувствието, но това не е всичко. Успоредно с разкрасяването, строителството на паркове и инфраструктура, която да облекчи движението, вървеше и кризата. Много от местните компании фалираха, други преместиха производството си, трети съкратиха персонала си на половина. Това принуди много хора да напуснат Бургас. За да се върнат младите хора, които са и наши потенциални клиенти, трябва да има сериозно раздвижване на икономическата среда, привличане на инвестиции. Но това все още са само пожелания", смята тя.

Вижте актуални предложения за имоти в Бургас за продажба и под наем



  Още новини

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Има ли балон на имотния пазар - участие на Полина Стойкова MRICS в конференция на УНСС

На 10.05.2024 г. се състоя 10-та Юбилейна конференция на УНСС "Недвижими имоти & бизнес", която събра на едно място преподаватели, студенти и доказани експерти от имотния бранш, за да обсъдят различни аспекти на имотния бизнес и инвестиции.

Изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES участва в панел „Жилищният пазар: на кръстопът между очаквания и реалност“. Вижте какво сподели...

13 Май, 2024
Фирмени
Брокери на месец май 2024

Вижте кои са нашите шампиони – брокерите на месеца, които получават тази титла на база постигнатите резултати от предния месец.

А какъв месец беше само този април! Пореден динамичен месец за имотния пазар в цялата страна, както е видно от победителите в нашата класация.

Изнесените данни за първото тримесечие от различни източници и по различни показатели потвърдиха н...

02 Май, 2024
последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024

Изпратете запитване