БЮЛЕТИН - АРХИВ

25.07.2013 Първи реален тримесечен ръст на цените от началото на кризата сочат данните на НСИ

Полина Стойкова MRICS, Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES

По изчисления на BULGARIAN PROPERTIES на база данните на НСИ за цените на апартаментите в областните градове, през изминалото 2-ро тримесечие на годината цените на жилищата в страната са регистрирали първи реален тримесечен ръст (след отчитане на инфлация чрез Хармонизирания Индекс на Потребителските Цени - ХИПЦ) от началото на кризата.

Приспадането на инфлацията от цените дава по-точна представа за реалното им изменение и затова при разглеждането на данните на НСИ ние винаги правим необходимите изчисления за добиване на точна пазарна картина. Към момента имотният пазар е в положение, при което цените почти не се изменят, което всъщност, след като се отчетат инфлационните процеси, означава, че те реално нарастват.

Реалното изменение на средните цени на апартаментите е +0.74% спрямо предходното тримесечие и -3.18% на годишна база (спрямо същото тримесечие на 2012 г.) средно за страната.

Номинално цените на жилищата са останали почти без изменение спрямо първото тримесечие – регистрираният номинален спад е -0.06% средно за страната. На годишна база (спрямо второто тримесечие на 2012 г.) цените на апартаментите в страната са спаднали номинално с -2.15%.

Средната цена на апартамент в областните градове в България през изминалото тримесечие е 442.94 евро/кв.м. (дефакто без изменение спрямо предходното тримесечие, когато беше 443 евро/кв.м.), а цените в София продължават да са най-високи в страната.

Ето на какви цени са се продавали апартаментите в най-големите градове през периода април - юни 2013 г. според данните на НСИ:

София – 734 евро/кв.м.
Варна – 714 евро/кв.м.
Пловдив – 472 евро/кв.м.
Бургас – 572 евро/кв.м.
Стара Загора – 447 евро/кв.м.
Русе – 449 евро/кв.м.
Велико Търново – 365 евро/кв.м.

Цените на апартаментите в София през 2-рото тримесечие на 2013 г. са се повишили номинално с +0.9% спрямо предходното тримесечие, а на годишна база има спад с -1.52%. След отчитане на инфлация (чрез ХИПЦ) цените на апартаментите в София са нараснали с +1.71% спрямо предходното тримесечие, а спрямо същия период на миналата година има спад от -2.56%.

Освен в София, цените и в Пловдив регистрират положителни изменения на тримесечна база. Това не е случайно, тъй като именно в тези два града беше регистрирано и най-голямо нарастване на интереса и обемите от сделки през тази година по данни на Агенцията по вписванията.

Данните на НСИ потвърждават изнесените по-рано данни в анализа на BULGARIAN PROPERTIES за второто тримесечие, които сочат спиране на спада на цените в София, достигане на пазарно равновесие и наличие на положителни тенденции в резултат от завръщането на купувачите на пазара и нарасналия обем сделки. Тези тенденции са видни и в месечните ценови индекси на BULGARIAN PROPERTIES на база офертни цени.

Натрупаният номинален спад на цените на апартаментите в областните градове за изминалите години от началото на кризата е -38.92%, като за София той е -41.90%. Натрупаният реален спад на цените (след отчитане на инфлация) от началото на кризата е -44.68% средно за страната и -47.38% за София.

Ето и подробни данни за промените в цените на апартаментите в големите градове на страната през 2-рото тримесечие на 2013 г.:

Номинално и реално изменение на цените спрямо предходното тримесечие:

София – номинален ръст (+0.9%) и реален ръст (+1.71%)
Варна – номинален ръст (-0.98%) и реален ръст (-0.19%)
Пловдив – номинален ръст (+0.33%) и реален ръст (+1.13%)
Бургас – номинален ръст (-1%) и реален ръст (-0.21%)
Стара Загора – номинален ръст (+0.29%) и реален ръст (+1.09%)
Русе – номинален ръст (-0.73%) и реален ръст (+0.06%)
Велико Търново – номинален ръст (-0.17%) и реален ръст (+0.62%)

Номинално и реално изменение на цените спрямо същото тримесечие на предходната година:

София – номинален ръст (-1.52%) и реален ръст (-2.56%)
Варна – номинален ръст (-2.32%) и реален ръст (-3.35%)
Пловдив – номинален ръст (-2.98%) и реален ръст (-4%)
Бургас – номинален ръст (-2.85%) и реален ръст (-3.87%)
Стара Загора – номинален ръст (-1.47%) и реален ръст (-2.50%)
Русе – номинален ръст (+0.96%) и реален ръст (-0.10%)
Велико Търново – номинален ръст (+0.18%) и реален ръст (-0.87%)

Вижте как можем да ви помогнем при покупка на имот в София!

Авторски права: 2013 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.bg. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД и Авторът не носят отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2013.ТОП ПУБЛИКУВАН ИМОТ

 

ТОП ПРОДАДЕН ИМОТ

   прочети повече ИНФОРМАЦИОНЕНИ БЮЛЕТИНИ
Коментари от клиенти
Бих искала да благодаря на г-н Димитър Вълканов за неговата точност, коректност и умело ...
Здравейте, С настоящия коментар бих искала да изкажа благодарността ни към Бългериън пропертис и ...
Андрю Пийч и Ивайло Влахов са много добър екип и работиха неуморно, за да можем аз и жена ми да ...
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Най-продаваният комплекс в София!
Последни Новини
Отпразнувахме 15-тата годишнина на BULGARIAN PROPERTIES

18/Декември/2018

BULGARIAN PROPERTIES отпразнува своята 15-та годишнина, както и една от най-успешните години в историята на компанията със запомнящо се парти в популярен столичен клуб.

На 16.12.2018 г. имахме удоволствието да споделим празника си с колегите ни от офисите в цялата страна, много приятели, съмишленици и партньори.

"15 години е важна годишнина за нас. Не толкова отгово... прочети повече

Последни регионални новини
Пускат нов шест-седалков лифт на Боровец

31/Октомври/2018
http://www.peika.bg

Подготовката за предстоящия зимен сезон тече с пълна сила в първия планински курорт на Балканите - Боровец, а добрите новини не чакат до началото на снежния сезон!

Нови стълбове блестят в сърцето на курорта, опънати въжета очертават линията на лифта, а новите комфортни седалки чакат нетърпеливо да посрещат запалените скиори и бордисти. Нов шест-седалков лифт “Мартинови Бараки Експре... прочети повече

Знаете ли, че?
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник с рекорден брой участници - 7 400

04/Януари/2019
Bnr.bg

Рекорден брой участници ще се включат в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който ще се проведе от 25 до 27 януари в Перник.

Към момента участие са заявили 121 сурвакарски и кукерски групи, от тях 17 от чужбина. Всяка следваща година интересът към фес... прочети повече