БЮЛЕТИН - АРХИВ

2013-07-24

25.07.2013 Първи реален тримесечен ръст на цените от началото на кризата сочат данните на НСИ

По изчисления на BULGARIAN PROPERTIES на база данните на НСИ за цените на апартаментите в областните градове, през изминалото 2-ро тримесечие на годината цените на жилищата в страната са регистрирали първи реален тримесечен ръст (след отчитане на инфлация чрез Хармонизирания Индекс на Потребителските Цени - ХИПЦ) от началото на кризата.

Приспадането на инфлацията от цените дава по-точна представа за реалното им изменение и затова при разглеждането на данните на НСИ ние винаги правим необходимите изчисления за добиване на точна пазарна картина. Към момента имотният пазар е в положение, при което цените почти не се изменят, което всъщност, след като се отчетат инфлационните процеси, означава, че те реално нарастват.

Реалното изменение на средните цени на апартаментите е +0.74% спрямо предходното тримесечие и -3.18% на годишна база (спрямо същото тримесечие на 2012 г.) средно за страната.

Номинално цените на жилищата са останали почти без изменение спрямо първото тримесечие – регистрираният номинален спад е -0.06% средно за страната. На годишна база (спрямо второто тримесечие на 2012 г.) цените на апартаментите в страната са спаднали номинално с -2.15%.

Средната цена на апартамент в областните градове в България през изминалото тримесечие е 442.94 евро/кв.м. (дефакто без изменение спрямо предходното тримесечие, когато беше 443 евро/кв.м.), а цените в София продължават да са най-високи в страната.

Ето на какви цени са се продавали апартаментите в най-големите градове през периода април - юни 2013 г. според данните на НСИ:

София – 734 евро/кв.м.
Варна – 714 евро/кв.м.
Пловдив – 472 евро/кв.м.
Бургас – 572 евро/кв.м.
Стара Загора – 447 евро/кв.м.
Русе – 449 евро/кв.м.
Велико Търново – 365 евро/кв.м.

Цените на апартаментите в София през 2-рото тримесечие на 2013 г. са се повишили номинално с +0.9% спрямо предходното тримесечие, а на годишна база има спад с -1.52%. След отчитане на инфлация (чрез ХИПЦ) цените на апартаментите в София са нараснали с +1.71% спрямо предходното тримесечие, а спрямо същия период на миналата година има спад от -2.56%.

Освен в София, цените и в Пловдив регистрират положителни изменения на тримесечна база. Това не е случайно, тъй като именно в тези два града беше регистрирано и най-голямо нарастване на интереса и обемите от сделки през тази година по данни на Агенцията по вписванията.

Данните на НСИ потвърждават изнесените по-рано данни в анализа на BULGARIAN PROPERTIES за второто тримесечие, които сочат спиране на спада на цените в София, достигане на пазарно равновесие и наличие на положителни тенденции в резултат от завръщането на купувачите на пазара и нарасналия обем сделки. Тези тенденции са видни и в месечните ценови индекси на BULGARIAN PROPERTIES на база офертни цени.

Натрупаният номинален спад на цените на апартаментите в областните градове за изминалите години от началото на кризата е -38.92%, като за София той е -41.90%. Натрупаният реален спад на цените (след отчитане на инфлация) от началото на кризата е -44.68% средно за страната и -47.38% за София.

Ето и подробни данни за промените в цените на апартаментите в големите градове на страната през 2-рото тримесечие на 2013 г.:

Номинално и реално изменение на цените спрямо предходното тримесечие:

София – номинален ръст (+0.9%) и реален ръст (+1.71%)
Варна – номинален ръст (-0.98%) и реален ръст (-0.19%)
Пловдив – номинален ръст (+0.33%) и реален ръст (+1.13%)
Бургас – номинален ръст (-1%) и реален ръст (-0.21%)
Стара Загора – номинален ръст (+0.29%) и реален ръст (+1.09%)
Русе – номинален ръст (-0.73%) и реален ръст (+0.06%)
Велико Търново – номинален ръст (-0.17%) и реален ръст (+0.62%)

Номинално и реално изменение на цените спрямо същото тримесечие на предходната година:

София – номинален ръст (-1.52%) и реален ръст (-2.56%)
Варна – номинален ръст (-2.32%) и реален ръст (-3.35%)
Пловдив – номинален ръст (-2.98%) и реален ръст (-4%)
Бургас – номинален ръст (-2.85%) и реален ръст (-3.87%)
Стара Загора – номинален ръст (-1.47%) и реален ръст (-2.50%)
Русе – номинален ръст (+0.96%) и реален ръст (-0.10%)
Велико Търново – номинален ръст (+0.18%) и реален ръст (-0.87%)

Вижте как можем да ви помогнем при покупка на имот в София!

Авторски права: 2013 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.bg. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД и Авторът не носят отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2013.


Сподели
Морска резиденция Belle Epoque в Лозенец
Елитна морска резиденция на първа линия на плажа в Лозенец. Напълно завършена и функционираща, с луксозни апартаменти от най-висок клас. Вижте последните 7 налични жилища за продажба.
Вижте още
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Стартирало строителство, налични разнообразни апартаменти на атрактивни цени.
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Жилищата в Банско по 400 евро за кв. метър


Регистрират 3,4% ръст на продажбите през 2019 г.

Позитивна тенденция на пазара на имоти в зимния ни курорт Банско през последните две години, отчитат брокери. Цената на жилищата в курорта достигна 400 евро за кв. метър през първите девет месеца на годината. Тя е нараснала със 100 евро за кв. метър за периода 2017-2019 г., стана ясно на конференция в София, на к...

06 Декември, 2019
Фирмени
BULGARIAN PROPERTIES взе участие в бизнес закуската на Imoti.net

На 04.12.2019 г. в Гранд хотел "София" се проведе заключителната за годината бизнес закуска, организирана от имотния портал imoti.net.

Над 150 представители на водещи агенции за недвижими имоти, строителни фирми, организации и местната власт дискутираха състоянието на имотния пазар в столицата и бъдещото развитие на града.Акцент в...

05 Декември, 2019
Медиите за нас
Тенденции на българския жилищен пазар

Пoвeчe cдeлки, цeни близки дo тeзи прeз 2018 г. Тoвa ca двaтa ocнoвни извoдa, кoитo прaвят брoкeритe нa нeдвижими имoти у нac. Прoдължaвa интeрecът към пoкупкaтa нa триcтaйни жилищa c рaзгънaтa зacтрoeнa плoщ нaд 90 кв.м. Клиeнтитe прoдължaвaт дa търcят прeдимнo нoвo cтрoитeлcтвo. Блaгoдaрeниe нa дoбрaтa инфрacтруктурa бързo ce прoдaвaт жилищa oт първичния пaзaр в зaпaднитe и чacт oт ceвeрнитe квa...

05 Декември, 2019
Медиите за нас
Жилищата в северните и западните райони на София стават все по-търсени

Все повече хора търсят жилища в северните и западните райони на София, отчетоха експерти по време на бизнес закуската на Imoti.net, която се проведе на 4 декември в столицата.

„Някои клиенти се насочват към по-крайни квартали, защото инфраструктурата в част от най-желаните райони не е привлекателна“, заяви Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

05 Декември, 2019

Изпратете запитване