БЮЛЕТИН - АРХИВ

25.07.2013 Първи реален тримесечен ръст на цените от началото на кризата сочат данните на НСИ

Полина Стойкова MRICS, Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES

По изчисления на BULGARIAN PROPERTIES на база данните на НСИ за цените на апартаментите в областните градове, през изминалото 2-ро тримесечие на годината цените на жилищата в страната са регистрирали първи реален тримесечен ръст (след отчитане на инфлация чрез Хармонизирания Индекс на Потребителските Цени - ХИПЦ) от началото на кризата.

Приспадането на инфлацията от цените дава по-точна представа за реалното им изменение и затова при разглеждането на данните на НСИ ние винаги правим необходимите изчисления за добиване на точна пазарна картина. Към момента имотният пазар е в положение, при което цените почти не се изменят, което всъщност, след като се отчетат инфлационните процеси, означава, че те реално нарастват.

Реалното изменение на средните цени на апартаментите е +0.74% спрямо предходното тримесечие и -3.18% на годишна база (спрямо същото тримесечие на 2012 г.) средно за страната.

Номинално цените на жилищата са останали почти без изменение спрямо първото тримесечие – регистрираният номинален спад е -0.06% средно за страната. На годишна база (спрямо второто тримесечие на 2012 г.) цените на апартаментите в страната са спаднали номинално с -2.15%.

Средната цена на апартамент в областните градове в България през изминалото тримесечие е 442.94 евро/кв.м. (дефакто без изменение спрямо предходното тримесечие, когато беше 443 евро/кв.м.), а цените в София продължават да са най-високи в страната.

Ето на какви цени са се продавали апартаментите в най-големите градове през периода април - юни 2013 г. според данните на НСИ:

София – 734 евро/кв.м.
Варна – 714 евро/кв.м.
Пловдив – 472 евро/кв.м.
Бургас – 572 евро/кв.м.
Стара Загора – 447 евро/кв.м.
Русе – 449 евро/кв.м.
Велико Търново – 365 евро/кв.м.

Цените на апартаментите в София през 2-рото тримесечие на 2013 г. са се повишили номинално с +0.9% спрямо предходното тримесечие, а на годишна база има спад с -1.52%. След отчитане на инфлация (чрез ХИПЦ) цените на апартаментите в София са нараснали с +1.71% спрямо предходното тримесечие, а спрямо същия период на миналата година има спад от -2.56%.

Освен в София, цените и в Пловдив регистрират положителни изменения на тримесечна база. Това не е случайно, тъй като именно в тези два града беше регистрирано и най-голямо нарастване на интереса и обемите от сделки през тази година по данни на Агенцията по вписванията.

Данните на НСИ потвърждават изнесените по-рано данни в анализа на BULGARIAN PROPERTIES за второто тримесечие, които сочат спиране на спада на цените в София, достигане на пазарно равновесие и наличие на положителни тенденции в резултат от завръщането на купувачите на пазара и нарасналия обем сделки. Тези тенденции са видни и в месечните ценови индекси на BULGARIAN PROPERTIES на база офертни цени.

Натрупаният номинален спад на цените на апартаментите в областните градове за изминалите години от началото на кризата е -38.92%, като за София той е -41.90%. Натрупаният реален спад на цените (след отчитане на инфлация) от началото на кризата е -44.68% средно за страната и -47.38% за София.

Ето и подробни данни за промените в цените на апартаментите в големите градове на страната през 2-рото тримесечие на 2013 г.:

Номинално и реално изменение на цените спрямо предходното тримесечие:

София – номинален ръст (+0.9%) и реален ръст (+1.71%)
Варна – номинален ръст (-0.98%) и реален ръст (-0.19%)
Пловдив – номинален ръст (+0.33%) и реален ръст (+1.13%)
Бургас – номинален ръст (-1%) и реален ръст (-0.21%)
Стара Загора – номинален ръст (+0.29%) и реален ръст (+1.09%)
Русе – номинален ръст (-0.73%) и реален ръст (+0.06%)
Велико Търново – номинален ръст (-0.17%) и реален ръст (+0.62%)

Номинално и реално изменение на цените спрямо същото тримесечие на предходната година:

София – номинален ръст (-1.52%) и реален ръст (-2.56%)
Варна – номинален ръст (-2.32%) и реален ръст (-3.35%)
Пловдив – номинален ръст (-2.98%) и реален ръст (-4%)
Бургас – номинален ръст (-2.85%) и реален ръст (-3.87%)
Стара Загора – номинален ръст (-1.47%) и реален ръст (-2.50%)
Русе – номинален ръст (+0.96%) и реален ръст (-0.10%)
Велико Търново – номинален ръст (+0.18%) и реален ръст (-0.87%)

Вижте как можем да ви помогнем при покупка на имот в София!

Авторски права: 2013 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.bg. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД и Авторът не носят отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2013.ТОП ПУБЛИКУВАН ИМОТ

 

ТОП ПРОДАДЕН ИМОТ

   прочети повече ИНФОРМАЦИОНЕНИ БЮЛЕТИНИ
Коментари от клиенти
Бих искал да изкажа огромната си благодарност към Сергей и Димитър от централния офис в София, които ...
Действително работят в интерес на клиента. От всички на пазара препоръчвам bulgarianproperties. ...
Благодаря за доброто сътрудничество на Стефан и Биляна! Доволна съм от отношението и съм очарована ...
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Последни Новини
България е на 20-о място в света по ръст на цените на жилищата в края на 2018 г.

19/Март/2019
investor.bg

България е на 20-о място в света по ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на миналата година, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Компанията отчита годишен ръст на цените на жилищата у нас от 6,3% в периода октомври-декември 2018 г. и 0,8% спрямо третото тримесечие на миналата година. Поскъпването на жилищните имоти се забавя в сравнение с третото ... прочети повече

Последни регионални новини
За ценителите: „София филм фест на брега“ от 14 март

22/Февруари/2019
https://www.burgasinfo.com

Подрбани заглавия в конкурствата програма ще предложи за ценителите на седмото изкуство и тази жгодина фестивала „София филм фест на брега". Той ще се проведе от 14 до 22 март, а мястото на прожекциите ще е по традиция в Общинско кино АБ в Държавен театър "Адриана Будевска".

Освен нови филми, "София филм фест на брега" предлага на публиката възможността да се срещне с интересни ... прочети повече

Знаете ли, че?
€3.6 млн. за най-скъпата къща у нас

05/Март/2019
telegraph.bg

3,6 милиона евро струва най-скъпата къща в България в момента, която е пусната за продан в началото на 2019 г.

Луксозният имот на два етажа в столичния квартал „Бояна“ е развълнувал американското издание „Ню Йорк таймс“. В последния си брой те публикували статия за жилищния пазар в Бъл... прочети повече