БЮЛЕТИН - АРХИВ

2013-07-24

25.07.2013 Първи реален тримесечен ръст на цените от началото на кризата сочат данните на НСИ

Полина Стойкова MRICS, Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES

По изчисления на BULGARIAN PROPERTIES на база данните на НСИ за цените на апартаментите в областните градове, през изминалото 2-ро тримесечие на годината цените на жилищата в страната са регистрирали първи реален тримесечен ръст (след отчитане на инфлация чрез Хармонизирания Индекс на Потребителските Цени - ХИПЦ) от началото на кризата.

Приспадането на инфлацията от цените дава по-точна представа за реалното им изменение и затова при разглеждането на данните на НСИ ние винаги правим необходимите изчисления за добиване на точна пазарна картина. Към момента имотният пазар е в положение, при което цените почти не се изменят, което всъщност, след като се отчетат инфлационните процеси, означава, че те реално нарастват.

Реалното изменение на средните цени на апартаментите е +0.74% спрямо предходното тримесечие и -3.18% на годишна база (спрямо същото тримесечие на 2012 г.) средно за страната.

Номинално цените на жилищата са останали почти без изменение спрямо първото тримесечие – регистрираният номинален спад е -0.06% средно за страната. На годишна база (спрямо второто тримесечие на 2012 г.) цените на апартаментите в страната са спаднали номинално с -2.15%.

Средната цена на апартамент в областните градове в България през изминалото тримесечие е 442.94 евро/кв.м. (дефакто без изменение спрямо предходното тримесечие, когато беше 443 евро/кв.м.), а цените в София продължават да са най-високи в страната.

Ето на какви цени са се продавали апартаментите в най-големите градове през периода април - юни 2013 г. според данните на НСИ:

София – 734 евро/кв.м.
Варна – 714 евро/кв.м.
Пловдив – 472 евро/кв.м.
Бургас – 572 евро/кв.м.
Стара Загора – 447 евро/кв.м.
Русе – 449 евро/кв.м.
Велико Търново – 365 евро/кв.м.

Цените на апартаментите в София през 2-рото тримесечие на 2013 г. са се повишили номинално с +0.9% спрямо предходното тримесечие, а на годишна база има спад с -1.52%. След отчитане на инфлация (чрез ХИПЦ) цените на апартаментите в София са нараснали с +1.71% спрямо предходното тримесечие, а спрямо същия период на миналата година има спад от -2.56%.

Освен в София, цените и в Пловдив регистрират положителни изменения на тримесечна база. Това не е случайно, тъй като именно в тези два града беше регистрирано и най-голямо нарастване на интереса и обемите от сделки през тази година по данни на Агенцията по вписванията.

Данните на НСИ потвърждават изнесените по-рано данни в анализа на BULGARIAN PROPERTIES за второто тримесечие, които сочат спиране на спада на цените в София, достигане на пазарно равновесие и наличие на положителни тенденции в резултат от завръщането на купувачите на пазара и нарасналия обем сделки. Тези тенденции са видни и в месечните ценови индекси на BULGARIAN PROPERTIES на база офертни цени.

Натрупаният номинален спад на цените на апартаментите в областните градове за изминалите години от началото на кризата е -38.92%, като за София той е -41.90%. Натрупаният реален спад на цените (след отчитане на инфлация) от началото на кризата е -44.68% средно за страната и -47.38% за София.

Ето и подробни данни за промените в цените на апартаментите в големите градове на страната през 2-рото тримесечие на 2013 г.:

Номинално и реално изменение на цените спрямо предходното тримесечие:

София – номинален ръст (+0.9%) и реален ръст (+1.71%)
Варна – номинален ръст (-0.98%) и реален ръст (-0.19%)
Пловдив – номинален ръст (+0.33%) и реален ръст (+1.13%)
Бургас – номинален ръст (-1%) и реален ръст (-0.21%)
Стара Загора – номинален ръст (+0.29%) и реален ръст (+1.09%)
Русе – номинален ръст (-0.73%) и реален ръст (+0.06%)
Велико Търново – номинален ръст (-0.17%) и реален ръст (+0.62%)

Номинално и реално изменение на цените спрямо същото тримесечие на предходната година:

София – номинален ръст (-1.52%) и реален ръст (-2.56%)
Варна – номинален ръст (-2.32%) и реален ръст (-3.35%)
Пловдив – номинален ръст (-2.98%) и реален ръст (-4%)
Бургас – номинален ръст (-2.85%) и реален ръст (-3.87%)
Стара Загора – номинален ръст (-1.47%) и реален ръст (-2.50%)
Русе – номинален ръст (+0.96%) и реален ръст (-0.10%)
Велико Търново – номинален ръст (+0.18%) и реален ръст (-0.87%)

Вижте как можем да ви помогнем при покупка на имот в София!

Авторски права: 2013 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.bg. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД и Авторът не носят отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2013.


Споделете
Модера Резидънс - затворен комплекс със собствен парк
Комплексът е проектиран с идеята да отговори на потребността от градско жилище на съвременния човек с активен начин на живот. Той притежава отлично съчетание между качествено строителство, функционалност, спокойствие и сигурност.
Вижте още

Още Новини

Последни Новини
Велико Търново рекордьор по поскъпване на имотите

Велико Търново е рекордьор по ръст на цените на имотите. Жилищата в града са поскъпнали с 10,75% за година и квадратният метър в старата столица вече струва 515 евро, показват данните на имотни компании в страната. Това се дължи на все по-засиления интерес от страна на младежите към града и обособяването му като интересна за чуждестранните инвеститори локация.

Поскъпване на жилищата... прочети повече

07 Август, 2019
Последни Новини
Брокерите на месец август на BULGARIAN PROPERTIES

В разгара на Лято 2019 нека да видим кои са Брокерите на месец август!

Ето кои са брокерите на най-горещия месец:

1. Джулия Тодорова - един от големите победители за пореден месец и е претендент за титлата Брокер на годината. Тя е брокер-отличник с множество успешни продажби в хитовите ни комплекси AMur на ул. Мур в Манастирски ливади и Vitosha View.

... прочети повече

07 Август, 2019
Последни Новини
Жилищният пазар в София: Нов балон или висока скорост на развитие?

След няколко години на спад и последвала стагнация от 2014-2015 г. насам пазарът на имоти в София и другите големи градове се съвзе и в един момент започна доста бърз ръст на цените. В последната година, обаче, темпът на ръст се забавя, както и скоростта, с която се сключват сделки. Предлагането също се увеличава и търсенето вече няма чак толкова голям превес, което означава, че ръстът на цените в... прочети повече

09 Август, 2019
Последни Новини
Съветите на един опитен собственик на ваканционен имот

Винаги се радваме, когато получаваме обратна връзка от нашите клиенти и те споделят личния си опит от придобиване на недвижими имоти и живот в България! Марат, който живее в комплекс Tarsis Club & SPA, споделя своята история при покупката на апартамент в Слънчев бряг, вижте неговите съвети.

Комплексът Tarsis (Tarsis Club & SPA, Слънчев бряг, България) първоначално е бил планиран, пр... прочети повече

12 Август, 2019