БЮЛЕТИН - АРХИВ

25.07.2013 Първи реален тримесечен ръст на цените от началото на кризата сочат данните на НСИ

Полина Стойкова MRICS, Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES

По изчисления на BULGARIAN PROPERTIES на база данните на НСИ за цените на апартаментите в областните градове, през изминалото 2-ро тримесечие на годината цените на жилищата в страната са регистрирали първи реален тримесечен ръст (след отчитане на инфлация чрез Хармонизирания Индекс на Потребителските Цени - ХИПЦ) от началото на кризата.

Приспадането на инфлацията от цените дава по-точна представа за реалното им изменение и затова при разглеждането на данните на НСИ ние винаги правим необходимите изчисления за добиване на точна пазарна картина. Към момента имотният пазар е в положение, при което цените почти не се изменят, което всъщност, след като се отчетат инфлационните процеси, означава, че те реално нарастват.

Реалното изменение на средните цени на апартаментите е +0.74% спрямо предходното тримесечие и -3.18% на годишна база (спрямо същото тримесечие на 2012 г.) средно за страната.

Номинално цените на жилищата са останали почти без изменение спрямо първото тримесечие – регистрираният номинален спад е -0.06% средно за страната. На годишна база (спрямо второто тримесечие на 2012 г.) цените на апартаментите в страната са спаднали номинално с -2.15%.

Средната цена на апартамент в областните градове в България през изминалото тримесечие е 442.94 евро/кв.м. (дефакто без изменение спрямо предходното тримесечие, когато беше 443 евро/кв.м.), а цените в София продължават да са най-високи в страната.

Ето на какви цени са се продавали апартаментите в най-големите градове през периода април - юни 2013 г. според данните на НСИ:

София – 734 евро/кв.м.
Варна – 714 евро/кв.м.
Пловдив – 472 евро/кв.м.
Бургас – 572 евро/кв.м.
Стара Загора – 447 евро/кв.м.
Русе – 449 евро/кв.м.
Велико Търново – 365 евро/кв.м.

Цените на апартаментите в София през 2-рото тримесечие на 2013 г. са се повишили номинално с +0.9% спрямо предходното тримесечие, а на годишна база има спад с -1.52%. След отчитане на инфлация (чрез ХИПЦ) цените на апартаментите в София са нараснали с +1.71% спрямо предходното тримесечие, а спрямо същия период на миналата година има спад от -2.56%.

Освен в София, цените и в Пловдив регистрират положителни изменения на тримесечна база. Това не е случайно, тъй като именно в тези два града беше регистрирано и най-голямо нарастване на интереса и обемите от сделки през тази година по данни на Агенцията по вписванията.

Данните на НСИ потвърждават изнесените по-рано данни в анализа на BULGARIAN PROPERTIES за второто тримесечие, които сочат спиране на спада на цените в София, достигане на пазарно равновесие и наличие на положителни тенденции в резултат от завръщането на купувачите на пазара и нарасналия обем сделки. Тези тенденции са видни и в месечните ценови индекси на BULGARIAN PROPERTIES на база офертни цени.

Натрупаният номинален спад на цените на апартаментите в областните градове за изминалите години от началото на кризата е -38.92%, като за София той е -41.90%. Натрупаният реален спад на цените (след отчитане на инфлация) от началото на кризата е -44.68% средно за страната и -47.38% за София.

Ето и подробни данни за промените в цените на апартаментите в големите градове на страната през 2-рото тримесечие на 2013 г.:

Номинално и реално изменение на цените спрямо предходното тримесечие:

София – номинален ръст (+0.9%) и реален ръст (+1.71%)
Варна – номинален ръст (-0.98%) и реален ръст (-0.19%)
Пловдив – номинален ръст (+0.33%) и реален ръст (+1.13%)
Бургас – номинален ръст (-1%) и реален ръст (-0.21%)
Стара Загора – номинален ръст (+0.29%) и реален ръст (+1.09%)
Русе – номинален ръст (-0.73%) и реален ръст (+0.06%)
Велико Търново – номинален ръст (-0.17%) и реален ръст (+0.62%)

Номинално и реално изменение на цените спрямо същото тримесечие на предходната година:

София – номинален ръст (-1.52%) и реален ръст (-2.56%)
Варна – номинален ръст (-2.32%) и реален ръст (-3.35%)
Пловдив – номинален ръст (-2.98%) и реален ръст (-4%)
Бургас – номинален ръст (-2.85%) и реален ръст (-3.87%)
Стара Загора – номинален ръст (-1.47%) и реален ръст (-2.50%)
Русе – номинален ръст (+0.96%) и реален ръст (-0.10%)
Велико Търново – номинален ръст (+0.18%) и реален ръст (-0.87%)

Вижте как можем да ви помогнем при покупка на имот в София!

Авторски права: 2013 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.bg. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД и Авторът не носят отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2013.ТОП ПУБЛИКУВАН ИМОТ

 

ТОП ПРОДАДЕН ИМОТ

   прочети повече ИНФОРМАЦИОНЕНИ БЮЛЕТИНИ
Коментари от клиенти
Перфектна организация на сделката. Внимателен, учтив и компетентен персонал. Служителите веднага ...
Много сме доволни от работата на Ива Атанасова и нейния колега Димитър от Пловдивския офис, които ни ...
Много съм доволен от нивото на обслужване и от огледите. Сътрудниците на компанията вършат работата ...
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Последни Новини
Имотната агенция на годината откри офис и в Бургас

14/Юни/2019
profit.bg

BULGARIAN PROPERTIES откри нов офис в Бургас, информираха от имотната агенция на годината за Profit.bg.

Това е част от стратегията на компанията за присъствие със собствени офиси във всички големи градове и курорти в страната.

Той се намира в модерна офис сграда в кв. Лазур с адрес: ул. Адам Мицкевич 5, вх. Б, ет. 2, офис 2.

Регионални мениджъри за Бур... прочети повече

Последни регионални новини
91% от столичаните са доволни от това, че живеят в София

30/Май/2019
www.investor.bg, 28.05.2019

Обобщените резултати от проучване на „Визия за София“ показват, че 91% от софиянците изразяват висока удовлетвореност от това, че живеят в столицата, и въпреки проблемите и критичните точки 57% смятат, че като цяло градът се развива към по-добро място за живеене.

Гражданите са удовлетворени в най-голяма степен от търговската мрежа, възможностите за култура, образователните възможно... прочети повече

Знаете ли, че?
Почивка за руските купувачи

07/Май/2019
Капитал, 03.05.2019, с. 43-45

Оплакването, че руснаците масово разпродават ваканционните си имоти в България и напускат страната, е силно преувеличено. Най-хиперболизираната версия е, че близо 70% от руските имоти по българското Черноморие са на пазара, и то на половин цена. Официалната статистика показва съвсем друга картина: 81... прочети повече